pap mediu lichid

Avantajele testului Babeș Papanicolau în mediu lichid

Distribuie

Testul Babeș Papanicolau reprezintă standardul de îngrijire pentru depistarea precoce și prevenirea cancerului de col uterin – al patrulea cel mai frecvent tip de cancer în randul femeilor din întreaga lume. În 2018 au fost depistate 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, potrivit statisticilor Observatorului Mondial de Cancer (GLOBOCAN 2018). Deși este considerat un tip de cancer agresiv, cancerul de col uterin poate fi tratat cu succes dacă este depistat precoce. Iar testele Babeș Papanicolau pot detecta afecțiunile precanceroase ale colului uterin, astfel încât acestea pot fi monitorizate sau tratate pentru a preveni apariția cancerului de col uterin.

Ghidurile actuale recomandă utilizarea testării citologice (testul Babeș Papanicolau) ca metodă de screening a cancerului de col uterin la fiecare 3 ani începând cu vârsta de 21 de ani și continuând până la vârsta de 29 de ani. Pentru femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, se recomandă testul Papanicolau combinat cu un test HPV (Human Papilloma Virus) la fiecare 5 ani.

Testare convențională sau în mediu lichid?

Metoda convențională de testare citologică se bazează pe examinarea microscopică a unei probe de celule recoltate de pe suprafața colului uterin și plasată apoi imediat pe o lamă. Metoda a fost descoperită de dr. George Papanicolau în anul 1928, iar până în prezent a contribuit la salvarea a milioane de vieți. Cu toate acestea, testarea convențională are câteva limite, printre care se numără și riscul de deteriorare a celulelor recoltate. La sfârșitul anilor 1990, au fost introduse noi metode de testare automate, bazate pe mediul lichid. Aceste tehnologii noi cresc substanțial numărul de probe considerate satisfăcătoare pentru interpretare și îmbunătățesc depistarea celulelor canceroase prin identificarea mai multor leziuni intraepiteliale scuamoase.

𝐓𝐞𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐁𝐚𝐛𝐞𝐬̦ 𝐏𝐚𝐩𝐚𝐧𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐮 𝐢̂𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐥𝐢𝐜𝐡𝐢𝐝 reprezintă o modalitate mult îmbunătățită de a face testul Papanicolau, comparativ cu citologia convențională. Inițial, proba recoltată, care conține celule de la nivelul colului uterin, se introduce imediat după prelevare într-un tub ce conține un mediu lichid special. Ulterior, proba este trimisă către laboratorul de citologie pentru prelucrare și este transformată într-un preparat pe lamă, prin care toate celulele recuperate din mediul lichid sunt etalate în monostrat, fără artefacte și celule suprapuse. Lama este apoi colorată și transmisă către medicul anatomo patolog, care o citește și eliberează interpretarea. Prin această metoda acuratețea rezultatului crește exponențial, deoarece este eliminată posibilitatea de pierdere sau deteriorare a celulelor, precum și posibilitatea de suprapunere a acestora, cum s-ar putea întâmpla în cazul citologiei convenționale. O probă care conține celule suprapuse prezintă un risc crescut ca exact celulele care prezintă modificări maligne și premaligne să fie trecute cu vederea, existând posibilitatea ca ele să rămână „acoperite” pe lamă de celulele sanatoase, astfel încât caracteristica de „celule în monostrat”, obținută prin această tehnică cu ajutorul unui echipament special dedicat, este de mare importanță.

3 diferențe majore între testul Papanicolau în mediu lichid și testul Papanicolau convențional

  1. Colectarea și transferul de probe

Așa cum spuneam mai sus, în cazul testului convențional, celulele sunt colectate și transferate direct pe lamele de sticlă. Ele trebuie fixate imediat, de obicei, folosind un fixant spray. Problemele cu această abordare sunt că nu se pot transfera toate celulele pe lamele, celulele nu se află într-un singur strat, lamele pot fi rupte în timpul transportului sau celulele pot fi deteriorate în drum spre laborator. În schimb, în cazul testării în mediu lichid, celulele sunt introduse într-un flacon în care se află o substanță care asigură păstrarea acestora timp de săptămâni întregi și, în plus, le protejează de o eventuală deteriorare în timpul transportului spre laborator. De asemenea, lamele cu celulele într-un singur strat, sunt pregătite în laborator și nu de medicul ginecolog sau de asistenta medicală.

  1. Gradul de adecvare a probei citologice

În cazul testului Babeș Papanicolau convențional, probele cu mult sânge, mucus și celule inflamatorii sunt de obicei considerate „nesatisfăcătoare pentru interpretare” și, prin urmare, pacientele sunt adesea rugate să vină la o nouă recoltare.

Testul Babeș Papanicolau în mediu lichid constă în recoltarea probei cu ajutorul unui dispozitiv asemănător unei perii și cu o spatulă. Ulterior, capul dispozitivului este clătit sau rupt într-un flacon cu lichid conservant, astfel încât majoritatea sau toate celulele cervicale sunt păstrate. De asemenea, la laborator, probele sunt amestecate pentru a dispersa celulele, iar resturile celulare, cum ar fi sângele sau mucusul, sunt îndepărtate, iar celulele cervicale sunt ulterior colorate și analizate la microscop.

  1. Acuratețea rezultatelor

Testul Babeș Papanicolau convențional este considerat limitat din cauza rezultatelor fals negative și fals pozitive. Acest lucru este cauzat de calitatea slabă a prelevării și preparării probelor – interpretarea este îngreunată de prezența sângelui în probă, fixarea defectuoasă a celulelor cervicale și distribuirea neomogenă a celulelor.  Pe de altă parte, testul Papanicolau în mediu lichid folosește doar o porțiune reprezentativă din probă, ceea ce înseamnă că materialul rezidual din flacon poate fi utilizat pentru teste auxiliare, cum ar fi  testul HPV și alte teste moleculare.

Surse:

https://www.aafp.org/afp/2010/0215/p542.html

https://www.bd.com/en-us/offerings/capabilities/cervical-cancer-screening/cervical-sample-collection/surepath-liquid-based-pap-test/why-a-liquid-based-pap-test

https://www.slideshare.net/RanjithT17/liquid-based-cytology-107882843

whatsapp