spermograma Smart Medical

Spermograma – analiză de bază în verificarea fertilității masculine

Distribuie

Din ce în ce mai multe cupluri din țara noastră întâmpină greutăți în conceperea unui copil. Conform primului studiu privind problemele de fertilitate din rândul românilor, aproximativ unul din patru cupluri nu reușește să aibă un copil, deși încearcă de aproape un an și jumătate. Studiul Asociației pentru reproducere Umană din România din 2018 mai arată că principalele cauze a infertilității la femei sunt probleme ale trompelor uterine si la nivelul uterului, precum și endometrioza. În ceea ce privește infertilitatea masculină, principala cauză de infertilitate o reprezintă problemele legate de materialul seminal.

Problemele legate de fertilitatea masculină pot juca un rol semnificativ în aproximativ o treime din toate cazurile de infertilitate, susțin experții din cadrul Centrului pentru prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii. Și având în vedere că infertilitatea masculină este adesea cauzată de producția scăzută de spermă, unul dintre primele teste pe care le recomandă specialistul în intertilitate este o analiză de spermă sau spermogramă.

O analiză completă a materialului seminal măsoară cantitatea și calitatea fluidului eliberat în timpul ejaculării. Sunt evluate atât porțiunea lichidă, numită spermă sau lichid seminal, cât și celulele microscopice, aflate în mișcare, numite spermatozoizi.

În ce constă mai exact spermograma?

De obicei testul este recomandat cuplurilor care timp ce mai bine de un an încearcă să aibă un copil, însă nu reușesc. Pentru realizarea testului, este nevoie de furnizarea unei probe de lichid seminal. Proba se recolteaza acasa si se  păstreaza la temperatura camerei, destul de aproape de corp (sperma este foarte sensibilă la temperatură) .

Se recomandă ca proba sa ajunga in laborator in mai putin de o ora. Asta pentru că materialul seminal trebuie examinat în maximum 60 de minute de la ejaculare pentru a oferi rezultate cât mai precise.

Totodată, nu trebuie folosiți lubrifianți atunci când se colectează proba, deoarece aceștia pot afecta motilitatea (cât de ușor se mișcă spermatozoizii).

Pregătirea penru spermogramă

Pentru a obține o probă cât mai bună, este recomandată o perioadă de abstinență sexuală între 2 și 5 zile înainte de testare. În acest fel , proba oferită va conține un număr cât mai mare de spermatozoizi. De asemenea, nu trebuie evitată ejacularea cu mai mult de două săptămâni înainte de realizarea analizei, întrucât acest lucru ar putea afecta motilitatea spermei.

În plus, este de preferat să nu se consume alcool sau cafea înainte de analiza materialului seminal. De asemenea, trebuie menționate tipurile de medicamente sau suplimente alimentare pe care bărbatul le ia întrucât unele dintre ele pot afecta calitatea spermei, precum cimetidina.

Pentru a obține cele mai precise rezultate, pot fi necesare mai multe probe, la o distanță de 2 până la 3 săptămâni. Acest lucru se datorează faptului că probele de spermă de la același bărbat pot varia. În unele cazuri se poate recomanda colectarea de 2-3 probe pe o perioadă de trei luni.

Rezultatele spermogramei

O spermogramă măsoară:

  • Volumul materialului seminal. O cantitate normală de probă este de cel puțin 1,5 mililitri sau aproximativ jumătate de linguriță de spermă. Dacă proba colectată este mai mică, ar putea însemna că veziculele seminale nu produc suficient fluid sau sunt blocate. De asemenea, un volum mic poate arăta și o eventuală problemă cu prostata.
  • Vâscozitatea – consistența sau grosimea materialului seminal
  • Numărul total de spermatozoizi
  • Concentrația (densitatea) Un număr normal de spermatozoizi este de cel puțin 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă.
  • Motilitatea spermatozoizilor – cât de repede și de bine se mișcă spermatozoizii. În mod ideal, 50% sau mai mult din proba de spermă ar trebui să fie activă.
  • Morfologia Mărimea și forma spermatozoizilor afectează capacitatea lor de a fertiliza un ovul. Materialul seminal normal va avea un procent de cel puțin 4% din spermatozoizi în formă normală.
  • Coagularea și lichefierea – cât de rapid se transformă materialul seminal dintr-o consistență groasă în lichidă. În mod normal, sperma iese groasă în timpul ejaculării și ar trebui să devină lichidă în aproximativ 20 de minute. Dacă timpul de lichefiere este mai mare sau sperma nu îți schimbă consistența însemna că există o problemă.
  • Nivelul de fructoză – zahărul din spermă care dă energie spermatozoizilor. Un nivel scăzut de fructoză sau o probă fără fructoză ar putea indica o obstrucție.
  • pH-ul – măsoară aciditatea spermei. Un pH normal este cuprins între 7,1 și 8,0. Un nivel scăzut al pH-ului înseamnă că materialul seminal este acid., în timp ce un nivel ridicat înseamnă că este alcalin. Un pH anormal poate afecta sănătatea spermei.
  • Numărul de globule albe (celule care indică infecție)

Se pot face teste suplimentare dacă numărul spermatozoizilor este scăzut, dacă sperma prezintă o motilitate scăzută, o morfologie anormală sau dacă lichidul seminal este anormal. Aceste teste suplimentare pot ajuta la identificarea anomaliilor, cum ar fi prezența anticorpilor anti-spermatozoizi, niveluri hormonale anormale (testosteron, FSH, LH, prolactină), număr excesiv de globule albe și teste genetice pentru afecțiuni care pot afecta fertilitatea, cum ar fi sindromul Klinefelter, fibroza chistică sau alte anomalii cromozomiale.

Spermograma – tehnici de analiză

În mod normal, se recomandă examinarea probei în cel mult 20 de minute de la colectarea acesteia, deoarece atât durează, de obicei, lichefierea spermei. Există mai multe metode de analiză, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Metoda manuală de analiză.

Spermograma este analiza de primă intenție în investigarea infertilității masculine, iar metoda de analiză convențională (manuală) continuă să reprezinte standardul de aur în realizarea testului. Prin această tehnică se înțelege examinarea manuală, la microscop, a concentrației, motilității, vitalității și morfologiei spermatozoizilor. Tocmai de aceea, analiza lichidului seminal prin metoda convențională poate fi subiectivă, dificilă și consumatoare de timp.

Metoda automată de analiză.

Acest tip de analiză constă în utilizarea unui sistem computerizat pentru evaluarea fiecărui parametru al lichidului seminal. Metoda se axează pe analiza imaginii și pe urmărirea mișcărilor spermatozoizilor. Este folosită des pentru evaluarea concentrației spermatozoizilor, precum și pentru analiza caracteristicilor de mobilitate (viteza și direcția în care se mișcă). Evident, marele avantaj al acestei metode îl reprezintă timpul mai scurt în care se analizează toată cantitatea de lichid seminal furnizată. De asemenea, rezultatele testului sunt mult mai obiective și mai precise datorită standardizării condițiilor de testare.

In laboratorul Smart Medical se foloseste exclusiv metoda automata de analiza a spermei, astfel incat rezultatele sunt extrem de riguroase si ofera informatii importante medicilor, atat in practica obisnuita, cat si in cadrul procedurilor complexe de inseminare artificiala sau fertilizare in vitro.

Surse:

https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/what-is-semen-analysis#1

https://labtestsonline.org/tests/semen-analysis

https://www.nhs.uk/conditions/low-sperm-count/

https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/81641

https://www.healthline.com/health/semen-analysis#preparation

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/symptoms-causes/syc-20354317

whatsapp