preventie cancer col

2 măsuri simple prin care poți preveni cancerul de col uterin

Distribuie

Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Tot ce trebuie să faci este să eviți infectarea cu virusul papiloma uman (HPV), care se transmite pe cale sexuală.

HPV este principala cauză a cancerului de col uterin. De asemenea, virusul este legat și de apariția a alte 5 tipuri de cancer: anal, cancer de penis (cancer penian), cancer de gât, cancer vaginal și cancer vulvar. Trebuie menționat că virusul HPV nu provocă întotdeauna cancer de col uterin. Statisticile arată că 80% dintre femeile tinere, cu un sistem imunitar puternic, elimină virusul din organism în mod natural. Cu toții, însă, trebuie să facem tot ce ne stă în putere să prevenim boala.

Cele mai importante două lucruri pe care le putem face pentru a preveni cancerul de col uterin sunt să ne vaccinăm împotriva HPV (dacă suntem eligibili pentru vaccinare) și să ne testăm în mod regulat. Deși nu previn boala, testele Papanicolau și HPV pot depista celulele anormale din colul uterin înainte ca acestea să se transforme în cancer.

PAP si HPV – testele care ajută la descoperirea leziunilor precanceroase în colul uterin  

Testele de screening  – testul PAP și testul HPV – pot identifica leziunile precancere înainte ca acestea să se transforme în cancer invaziv.

Testul Papanicolau

Testul de realizează în câteva minute, în cabinetul medicului ginecolog. În timpul testului, ginecologul va prelua o mostră de celule cervicale, pentru a  fi analizate în laborator. Scopul este de a descoperi eventualele celule precanceroase, care, în timp, pot deveni o problemă serioasă. Depistate precoce, aceste celule precanceroase pot fi îndepărtate.

Există numeroase păreri cu privire la momentul în care o femeie ar trebui să înceapă să facă un test Papanicolau. Organizațiile medicale internaționale de profil recomandă ca, începând cu vârsta de 21 de ani, femeile să facă un test Papanicolau la fiecare 3 ani. Există și cazuri în care testul Papanicolau este recomandat anual – medicul ginecolog va decide cât de des trebuie făcut testul în funcție de istoricul medical și familial al fiecărei persoane în parte.

Testul HPV

Dacă testul Papanicolau depistează celulele anormale de la nivelul colului uterin, testul HPV arată absența sau prevența virusului în organism. Acesta este recomandat împreună cu testul Pap, începând cu vârsta de 30 de ani.

Vaccinul împotriva HPV – cea mai bună cale de a preveni infecția cu HPV

Virusul papiloma uman (HPV) este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală și se estimează că aproape toate persoanele active sexual, atât femei, cât și bărbați, vor avea infecția la un moment dat pe parcursul vieții. Din fericire, de cele mai multe ori, infecția este eliminată de sistemul imunitar. Pe de altă parte, în cazurile în care nu este eliminată în mod natural de organism, ea conduce la apariția cancerului.

Singura și cea mai eficientă metodă de a preveni infecția HPV și apariția tipurilor de cancer pe care aceasta le poate produce este administrarea vaccinului împotriva HPV. Acesta este recomandat atât băieților, cât și fetelor înainte ca aceștia să-și înceapă activitatea sexuală. Vaccinul împotriva HPV poate fi administrat începând cu vârsta de 9 ani. De asemenea, serul poate fi administrat și între 11 și 12 ani sau între 13 și 26 de ani. În mod ideal, atât fetele, cât și băieții, ar trebui să primească trei doze din acest vaccin înainte de primul lor contact sexual. Vaccinul a fost aprobat pentru a fi administrat până la vârsta de 45 de ani, iar experții recomandă femeilor care doresc să se vaccineze, desi și-au început viața sexuală, să discute cu medicul ginecolog.

Există mai mult de 100 de tulpini de HPV, dar două dintre ele (tipurile 16 și 18) provoacă mai mult de jumătate din toate cazurile de cancer de col uterin. Vaccinul HPV vizează aceste 2 tulpini.

Alături de vaccinare și realizarea testelor de screening pentru cancerul de col uterin, fiecare dintre noi poate adopta o serie de obiceiuri sănătoase care pot reduce riscul de expunere și infectare cu HPV, cum ar fi limitarea numărului de parteneri sexuali și evitarea relațiilor sexuale neprotejate. Deși prezervativele nu previn complet infecția HPV, ele ajută atât la protejarea împotriva HPV, cât și a altor infecții cu transmitere sexuală.

Un alt obicei sănătos care poate fi adoptat este renunțarea la fumat, o măsură importantă de a reduce riscul de apariție a leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin.

 

Surse:

https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html

https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/screening.htm

https://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/understanding-cervical-cancer-prevention#1

https://www.acog.org/womens-health/faqs/cervical-cancer-screening

whatsapp