Smart Medical Clinic

Smart Medical Clinic susține lupta împotriva CANCERULUI!

Distribuie

Lupta contra cancerului este marcată în fiecare an, în 4 februarie, prin Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, la inițiativa Uniunii Internaționale de Control al Cancerului. Astfel, se urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la această afecțiune și îmbunătățirea educației pacienților în legătură cu boala lor, promovând necesitatea adoptării unor acțiuni concrete, atât la nivel individual, cât și colectiv, prin care afecțiunile oncologice să poată fi combătute.

Milioane de oameni se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an, iar numărul acestora continuă să crească de la an la an, astfel că în 2025 ar putea apărea cu aproximativ 30% mai multe cazuri decât în prezent. Peste 8 milioane de oameni își pierd viațadin cauza acestei maladii necruțătoare, anual, iar numărul deceselor este estimat că va depăși 14 milioane în următorii zece ani.

Cancerul pulmonar, cancerul de ficat, colorectal, de stomac și de sân sunt formele care sunt responsabile pentru cele mai multe vieți pierdute, în urma îmbolnăvirii de cancer.

30% dintre cazurile de cancer sunt cauzate de factori comportamentali, care pot fi evitați.

Peste o treime din cazurile de cancer ar putea fi prevenite. Aceasta din cauză că sunt asociate unor factori de risc comportamentali, care pot fi evitați:

  • Fumatul și consumul de tutun
  • Consumul de alcool
  • Suprapondere și obezitate
  • Consum scăzut de fructe și legume
  • Lipsa activității fizice.

De altfel, fumatul este cel mai important factor de risc pentru cancer, fiind asociat cu în jur de 22% din decesele provocate de această boală.

Totodată, anumite infecții cronice reprezintă și ele factori de risc pentru cancer. Infecțiile cu Helicobacter pylori, Human papillomavirus (HPV), virusul Hepatitei B, virusul Hepatitei C și virusul Epstein-Barr au fost responsabile pentru circa 15% din cazurile de cancer diagnosticate în 2012, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

De exemplu, infecțiile cu virusul Hepatitei B și al Hepatitei C și unele tulpini de HPV cresc riscul pentru cancerul de ficat, respectiv cancerul de col uterin.

Cercetările desfășurate în decursul ultimilor ani în domeniul oncologiei au ajutat la identificarea și a unor factori de risc genetici, care pot cauza cancer. Anumite mutații genetice, așa cum sunt BRCA 1 și BRCA 2 cresc riscul de apariție a cancerului de sân și a cancerului ovarian. Și în cazul cancerului bronhopulmonar, care este cea mai frecventă formă a bolii și, în același timp, cea vinovată pentru cele mai multe decese determinate de cancer, au fost descoperite anumite mutații care sunt asociate cu unele forme de neoplasm.

Diagnosticarea în primele stadii poate salva vieți

Pe lângă evitarea factorilor risc și dezvoltarea prevenției, îmbunătățirea ratei de diagnosticare când boala este în stadii incipiente, este extrem de importantă în lupta contra cancerului. Din păcate, încă multe dintre cazurile de cancer sunt depistate târziu, când opțiunile terapeutice sunt relativ limitate, iar evoluția bolii este nefavorabilă.

În stadiile timpurii, cancerul nu este simptomatic, de aceea examinările de specialitate periodice, la recomandarea specialiștilor, fie că vorbim despre testul Babeș-Papanicolau, sau mamografii, de exemplu, au un rol important în descoperirea precoce a cancerului. Mai mult, acum există noi soluții de diagnosticare precoce, mult mai eficiente, care permit identificarea bolii în stadii și mai incipiente. Cu ajutorul analizei markerilor tumorali, niște substanțe ale căror schimbări de structură sau prezență sunt corelate cu dezvoltarea de tumori maligne, boala poate fi diagnosticată și mai devreme.

Descoperirea bolii în primele stadii, înainte ca tumora să fi evoluat și să apară metastaze, înseamnă șanse mai mari pentru ca tratamentul să funcționeze, iar șansele de supraviețurie sunt foarte mari. Rata de supraviețuire (*la cinci ani) pentru femeile cu cancer mamar este de peste 90%, dacă boala este descoperită timpuriu. La fel și în cazul cancerului ovarian. În schimb, un diagnostic tardiv reduce rata de supraviețuire la 15%, respectiv 5%.

Echipa Smart Medical Clinic susține lupta impotriva cancerului și oferă în luna februarie reduceri de 25% la analizele markerilor tumorali!

Specialiștii noștri în diagnosticul afecțiunilor oncologice vă stau la dispoziție cu o serie de investigații specifice, pentru depistarea cât mai timpurie a unor eventuale leziuni canceroase. De asemenea, pacienții care au fost deja diagnosticați pot beneficia de monitorizare de specialitate în cadrul clinicii noastre.

Surse: https://www.who.int/health-topics/cancer

https://gco.iarc.fr/

whatsapp