Smart Medical clinic

Dereglările glandei tiroide: oboseala accentuată, lipsa de energie, anxietatea, semne ale unor posibile tulburări endocrine

Distribuie

Vă simțiți obosit, lipsit de energie, indispus și aveți o senzație de somnolență accentuată? S-ar putea ca de vină să fie glanda tiroidă.

Tiroida este o glandă de dimensiune mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului și care face parte din sistemul endocrin, cel care este responsabil de coordonarea multor activități ale organismului. În cazul glandei tiroide, este vorba despre producerea de hormoni care reglează metabolismul, practic procesul prin care corpul uman generează și consumă energie. Prin urmare, o dereglare în funcționarea normală a tiroidei poate fi asociată cu probleme metabolice, așa cum este, de exemplu, creșterea nejustificată în greutate.

Există mai multe tulburări diferite care pot să apară – de regulă, din cauză că tiroida produce fie prea mulți hormoni, situație în care este vorba despre hipertiroidism, fie că produce o cantitate insuficientă de hormoni, iar atunci discutăm despre hipotiroidism.

În lume, sute de milioane de oameni suferă de tulburări ale glandei tiroide, însă mulți dintre aceștia nu sunt diagnosticați. Cele mai multe cazuri de probleme de tiroidă sunt înregistrate în rândul femeilor, care sunt mai predispuse să dezvolte astfel de tulburări endocrine. De altfel, în cazul comunităților cu consum ridicat de iod, hipertiroidismul este de 10 ori mai frecvent la femei, decât la bărbați.

Hipertiroidismul

Această tulburare de tiroidă apare atunci când glanda este hiperactivă și produce în exces hormoni. Astfel pot să apară diverse manifestări, inclusiv:

 • Oboseală accentuată
 • Iritabilitate și anxietate
 • Dereglări menstruale
 • Senzație de slăbiciune musculară
 • Transpirație excesivă
 • Infertilitate
 • Probleme de vedere

Cea mai comună cauză a hipertiroidismului este boala Basedow-Graves (sau gușa exoftalmică). Această afecțiune este o tulburare autoimună, care apare atunci când sistemul imunitar al organismului atacă din greșeală glanda tiroidă. Astfel, poate duce la o producere a unei cantități peste normal de hormoni responsabili cu reglarea metabolismului. Boala este ereditară și se poate dezvolta la orice vârstă, atât de către femei, cât și de către bărbați, dar este mult mai frecventă la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. De asemenea, alți factori de risc pentru această boală includ stresul, sarcina și fumatul.

Hipotiroidismul

Așa cum sugerează numele, hipotiroidismul este exact opusul hipertiroidismului, fiind o dereglare tiroidiană determinată de o producție insuficientă de hormoni. Simtomele acestei tulburări includ:

 • Creștere în greutate
 • Oboseală
 • Tulburări ale ciclului menstrual
 • Depresie
 • Piele și păr uscate
 • Constipație
 • Senzație de letargie

Hipotiroidismul este adesea cauzat de boala Hashimoto (tiroidita cronică limfocitară), o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă glanda tiroida, distrugând-o treptat și afectând capacitatea de a produce hormoni. Boala Hashimoto poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă în rândul femeilor de vârstă mijlocie.

Nodulii tiroidieni

Tulburările glandei tiroide pot apărea, totodată, și din cauza nodulilor tiroidieni, care sunt de fapt niște tumori localizate pe glandă, unele solide, altele pline cu lichid. Aceste tumori mici sunt de obicei inofensive, fiind benigne, și pot trece neobservate chiar ani de zile, însă există și situații în care natura lor poate fi canceroasă. La fel ca în cazul celorlalte probleme de tiroidă, nodulii sunt mai frecvenți în rândul femeilor, față de bărbați.

De cele mai multe dăți, nodulii tiroidieni nu cauzează niciun simptom. Cu toate acestea, în cazul în care aceștia cresc suficient de mari, pot provoca umflarea gâtului și pot conduce la dificultăți de respirație și de înghițire, durere și gușă. Unii noduli produc hormoni tiroidieni, ducând la niveluri anormale în fluxul sanguin. Când se întâmplă acest lucru, simptomele sunt similare cu cele ale hipertiroidismului și pot include:

 • Puls crescut
 • Stare de nervozitate
 • Creșterea apetitului
 • Tremor
 • Pierdere în greutate

Gușa

Gușa este o creștere, fără o cauză canceroasă, a glandei tiroide, cea mai frecventă cauză, la nivel mondial, fiind deficitul de iod în dieta zilnică. Această dereglare endocrină poate afecta persoane de orice vârstă, însă cazurile de gușă sunt mai des înregistrate la femei și la categoria de vârstă de peste 40 de ani. De asemenea, între factorii de risc pentru apariția gușei se numără istoricul medical, în familie, sarcina ori expunerea la radiații.

În cazurile ușoare, simptomele afecțiunii ar putea chiar să nu existe, însă în situațiile în care dimensiunea gușei este suficient de mare pot să apară semne precum:

 • Senzație de gât umflat și apăsare la nivelul gâtului
 • Dificultăți de respirație și/sau înghițire
 • Tuse sau respirație șuierătoare
 • Voce răgușită

Diagnosticarea dereglărilor glandei tiroide

De obicei, prima etapă în procesul de screening pentru afecțiuni tiroidiene o reprezintă testarea nivelului de hormon de stimulare tiroidiană, adică a TSH-ului. Testele de sânge pot să arate un nivel crescut al TSH-ului, precum și niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni (T3 sau T4), care sunt semne ale hipotiroidismului. În schimb, dacă nivelul TSH-ului este scăzut, iar cel al hormonului T4 este ridicat, poate fi vorba despre hipetiroidism. În acest caz, chiar examinarea fizică poate identifica o tiroidă mărită, ochi bulbucați, semne ale unui metabolism intens, puls mărit și tensiune arterială crescută.

Alte investigații specifice includ testarea nivelului de anticorpi din sânge sau ecografie tiroidiană, pentru diagnosticarea gușei, respectiv a nodulilor tiroidieni – în cazul nodulilor, poate fi nevoie și de o probă de biopsie pentru a stabili dacă aceștia sunt maligni sau benigni.

Majoritatea dereglărilor tiroidiene sunt tratabile, însă este important să fie diagnosticate și supravegheate de către specialiștii endocrinologi. De aceea, dacă observați unul sau mai multe din simptomele descrise mai sus, consultați un medic endocrinolog! Oboseala și senzația de lipsă de energie nu trebuie puse doar pe seama asteniei de primăvară!

Specialiștii endocrinologi ai Smart Medical au o experiență bogată în diagnosticarea și tratarea tulburărilor glandei tiroide!

Solicitați în luna martie pachetul format dintr-o consultație la medicul endocrinolog și o ecografie tiroidiană și veți primi GRATUIT un set de analize medicale, din care veți afla dacă tiroida dumneavoastră funcționează în parametri optimi!

Surse:

www.thyroid.org

www.nhs.uk

www.health.harvard.edu

whatsapp