rinita alergica

Rinita alergică, o afecțiune de sezon

Distribuie

La ora actuală, rinita alergică este una dintre cele mai frecvente afecțiuni, procentul persoanelor care suferă din cauza acesteia fiind între 10 și 30% la adulți și de 40% la copii. Mai multe studii coroborate au arătat că prevalența este de 15% în rândul bărbaților și de 14% în rândul femeilor. Peste 60 de milioane de americani se confruntă cu simptomele rinitei alergice, iar un britanic din 5 este diagnosticat cu această afecțiune.

Ce este rinita alergică?

Rinita alergică este de fapt o inflamație care apare la nivelul căilor respiratorii nazale ca urmare a contactului cu anumite substanțe alergene precum polenul, praful, mucegaiul sau epiteliile de animale.

Dacă este declanșată de polen, rinita alergică poate fi sezonieră, în perioadele în care anumite plante polenizează, sau perenă, ori de câte ori are loc fenomenul polenizării.

Persoanele care fac rinite primăvara au reacții alergice la polenul copacilor. Vara, responsabile sunt polenurile date de iarbă sau de diverse buruieni. Toamna, sunt frecvente rinitele alergice provocate de ambrozie, iar anumiti fungi sunt activi mai ales între lunile martie și noiembrie.

Alergiile perene pot fi declanșate și de acarieni, mucegaiuri, pene sau epitelii de animale și pot apărea recurent pe tot parcursul anului.

Care sunt mecanismele rinitei alergice?

La baza rinitei alergice, stă de fapt o tulburare a sistemului imunitar care percepe alergenii ca pe niște substanțe periculoase pe care trebuie să le combată. În momentul în care corpul uman intră în contact cu acestea, sistemul imunitar reacționează disproporționat, prin secreții de histamine și leucotriene, substanțe care inflamează căile nazale, sinusurile și pleoapele. Astfel, apar simptomele rinitei alergice care sunt similare răcelii.

De obicei, rinitele alergice sunt moștenite genetic, persoanele cu părinți care se confruntă cu această afecțiune având un risc crescut să le moștenească. Și persoanele care suferă de astm sau de eczeme au un risc sporit de a suferi și din cauza unei rinite alergice.

Simptomele rinitei alergice

Simptomele rinitei alergice pot apărea tot timpul anului, dar sunt mai frecvente primăvara, vara și toamna din cauza concentrației crescute de polenuri. Rinitele provocate de acarieni, epitelii sau mucegaiuri sunt mai severe în perioadele reci ale anului, când persoanele cu astfel de reacții stau mai mult în spații închise.

Rinita alergică se manifestă prin strănut, mâncărimi, nas înfundat sau nas care curge. Alte simptome pot fi durerea de cap, de sinusuri, apariția cearcănelor negre sub ochi, oboseala accentuată, durerea de gât, tusea și respirația șuierătoare.

De obicei, simptomele rinitei alergice apar în scurt timp de la expunerea la alergenul care le declanșează.

În cele mai multe situații, simptomele sunt ușoare sau medii și pot fi ținute sub control cu ajutorul tratamentelor disponbile. Există însă și persoane la care rinitele se manifestă zgmotos și afectează calitatea somnului și implicit pe cea a vieții.

Pe măsură ce trece timpul, persoanele cu rinită alergică se vor obișnui cu această afecțiune recurentă, care nu dispare, dar care poate fi ținută sub control.

Cum se diagnostichează și tratează rinita alergică?

În momentul în care o persoană se confruntă cu simptomele rinitei alergice, se impune vizita la medic. Acesta va examina pacientul pentru a vedea dacă este vorba despre o răceală obișnuită, despre astm sau despre o reacție la anumiți alergeni. Medicul va recomanda o serie de teste de sânge pentru a vedea dacă pacientul prezintă anticorpi sau imunoglobuline de tip E (testul IgE), secretate ca urmare a contactului cu alergenii. Apoi, medicul ar putea recomanda un test cutanat prick, prin care poate determina alergenul care a dus la apariția rinitei alergice.

Din păcate, alergenii precum polenurile nu pot fi evitați sută la sută. Dacă însă pacienții se știu sensibili la alergenii menționați, pot limita expunerea în sezonul în care apar rinitele și astfel, pot contribui la reducerea intensității simptomelor.

Simptomele pot fi ținute sub control și cu ajutorul medicamentelor. Acestea trebuie prescrise de medic și, în funcție de substanțele conținute, țintest anumite simptome. Aceste medicamente sunt:

  • antihistaminele (aceste medicamente pot fi sub formă de pilule, picături sau sprayuri nazale și ameliorează strănutul, mâncărimile și secrețiile nazale abundente; sunt de preferat variantele mai noi, care nu dau somnolență);
  • corticosteroizii (sprayurile nazale sunt indicate pentru mâncărimi, congestie nazală și pentru secreții nazale abundente);
  • decongestionantele nazale (acestea ușurează congestia nasului și a sinusurilor);
  • terapiile de desensibilizare (acestea se pot face după depistarea alergenului care declanșează rinita, prin expunerea treptată și controlată la acesta; desensibilizările sunt recomandate înainte de debutul sezonului alergiilor);
  • remedii naturiste și acupunctură (acestea pot ușura simptomele, dar trebuie aplicate doar la sfatul medicului).

Există situații când rinitele alergice dau complicații, iar acestea pot fi polipii nazali, sinuzita sau infecția de la nivelul urechii medii. Aceste afecțiuni pot fi tratate cu medicație sau prin intervenție chirurgicală, în cazurile severe.

Ce stil de viață trebuie să respecte pacienții cu rinită alergică?

Deși expunerea la anumiți alergeni care declanșează rinitele alergice nu poate fi pe deplin evitată, există câteva reguli pe care le pot respecta pacienții pentru a limita simptomele și episoadele de rinite.

  • Persoanele care fac rinite alergice sunt sfătuite să evite să-și atingă fața și să se frece la ochi și la nas când au un episod de rinită.
  • Este bine să se țină geamurile închise pentru a se evita expunerile masive la polen în sezonul cald, să se poate mască și ochelari dacă se lucrează afară.
  • În plus, ideal este ca pacienții să opteze pentru materiale textile, perne și saltele antialergice, care să nu rețină acarieni și alte substanțe alergene.
  • Lenjeriile și păturile trebuie spălate frecvent în apă fierbinte. E de preferat să se renunțe la covoare și să se opteze pentru pardosele ușor de curățat.
  • Dacă alergia este la epiteliile de animale de companie, este bine ca acestea să nu doarmă în același spațiu cu stăpânul. Și igiena mâinilor este importantă după ce pacienții au petrecut timp alături de animalul de companie.
  • De asemenea, se pot folosi filtre speciale pentru aparatele de aer condiționat și aspiratoare, la fel și dezumidificatoare dacă umiditatea este crescută.

 

Surse:

www.nhs.uk

www.cdc.gov

www.my.clevelandclinic.org

www.webmd.com

www.medscape.com

whatsapp