Accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt principala cauză de dizabilitate și a doua cauză principală de deces la nivel mondial. Numite și atacuri cerebrale, acestea se produc ca urmare a unei perturbări în alimentarea cu sânge a creierului: fie din cauza unui cheag care poate bloca arterele care furnizează sânge oxigenat creierului (accident vascular ischemic), fie din cauză că vasul sanguin se sparge și creierul este inundat de sânge (accident vascular hemoragic).
Cele mai afectate de AVC sunt persoanele în vârstă, însă, deși mai puțin frecvent, și persoanele mai tinere, inclusiv copiii, pot suferi un astfel de episod.
În cazul unui AVC, creierul este privat de sângele bogat în oxigen de care are nevoie pentru o funcționare corectă, astfel că după câteva minute fără oxigen, celulele cerebrale sunt afectate sau pot muri. Prin urmare, apare afectarea funcționării părților corpului controlate de respectivele celule, care poate fi temporară sau permanentă, și caracterizată de diferite stadii de severitate.
Deteriorarea sau pierderea unor funcții motorii este printre principalele consecințe ale unui episod de AVC, de aceea, pentru prevenirea unei afectări majore sau ireversibile, este extrem de important ca la observarea semnelor specifice să se asigure asistență medicală de urgență.
Semnele care indică un episod de AVC
Pentru a sublinia importanța acționării rapide, de urgență, în situația unui AVC, la nivel mondial a fost stabilit sistemul de examinare „FAST” (rapid), care ajută la evaluarea posibilelor simptome ale unui astfel de accident, pentru identificarea unui potențial episod și adresarea de urgență la medic:
- Face (fața) – este căzută pe o parte?
- Arms (brațe) – ridicați ambele brațe. Este vreunul mai slăbit?
- Speech (limbajul) – poate vorbi persoana respectivă? Este coerentă?
- Time (la timp) – acționează rapid și cere asistență medicală imediat!
Recunoașterea precoce a acestor semne și îngrijirea de specialitate rapidă vor optimiza recuperarea pacientului după un episod de AVC. Pe lângă tratamentul prompt post-AVC, la pacienții cărora le-a fost afectată partea creierului care controlează mobilitatea, recuperarea fizică, prin fizioterapie este esențială pentru recăpătarea sau îmbunătățirea funcției de mișcare a părților corpului care au fost afectate.
Recuperarea fizică post-AVC
Atunci când regiunea creierului afectată de AVC este cea care asigură controlul funcțiilor motorii, pacienții pot suferi o paralizie totală sau parțială a mușchilor pe o parte a corpului sau, în cazurile mai puțin severe, dificultăți cu mișcarea și desfășurarea activităților de zi cu zi. Totodată, pacienții pot experimenta și alte simptome, cum ar fi spasme musculare, probleme de echilibru și dureri articulare.
Fizioterapia este o parte integrată a procesului de recuperare. În situațiile în care pacienții își pierd capacitatea de mișcare, fizioterapia este folosită pentru a-i învăța din nou cum să-și folosească brațele și picioarele și să-și recapete cât mai mult din forța și capacitatea de mișcare.
În urma unui AVC, celule cerebrale sunt afectate ireversibil, iar creierul nu poate produce alte celule noi care să le înlocuiască pe cele pierdute, însă poate reorganiza celulele sănătoase, astfel încât să substituie, pe cât posibil funcția celulelor afectate. Această caracteristică se numește neuroplasticitate și cu ajutorul recuperării coordonate de către un fizioterapeut poate fi „activată”, așa încât creierul să reînvețe cum să coordoneze mișcarea părților corpului.
Cum funcționează fizioterapia după AVC
Fizioterapia are un impact pozitiv în prevenirea evenimentelor acute ulterioare și îmbunătățește capacitatea pacientului de a se mișca independent, prin intervenții orientate spre recăpătarea echilibrului, a forței, a coordonării și a funcției motorii.
După accidentul vascular cerebral, pacienții trebuie să fie evaluați de un fizioterapeut cât mai curând posibil după internarea în spital. Evaluarea are în vedere identificarea tuturor problemelor de sănătate avute înainte de AVC și eventualele tulburări de mișcare apărute ulterior, pentru realizarea unui plan de recuperare adecvat. Îngrijirea din primele zile este fundamentală pentru prevenirea rigidității articulațiilor sau a atrofierii musculare.
Intervenția specialistului în fizioterapie are loc începând cu 24 de ore după episodul de AVC și poate continua pe parcursul unor săptămâni, luni sau chiar ani de zile, în funcție de gradul de afectare. Imediat după un atact cerebral, este foarte important pentru pacient să se miște, să se ridice din pat sau doar să stea în scaun, în funcție de posibilități.
De regulă, la pacienții cu probleme relativ ușoare, fizioterapia se concentrează pe recăpătărea abilității de a se mișca, de a fi activi din nou, și pe prevenirea complicațiilor. În schimb, la pacienții care au suferit un episod sever de AVC, fizioterapia funcționează pentru îmbunătățirea independenței fizice, astfel încât, chiar și cu ajutorul unor echipamente de suținere, pacienții să poată să se descurce pe cât posibil singuri în activitățile cotidiene.
Tehnicile de fizioterapie folosite includ, de regulă:
- Exerciții fizice
- Masaj
- Antrenarea abilităților motorii de bază
- Electrostimulare
Pentru rezultate eficiente, în cadrul tratamentului, intervenția de specialitate a fizioterapeutului trebuie completată de urmarea în paralel a unui plan de exerciții și individual, de către pacient, conform recomandărilor.
La Smart Medical, specialiștii în fizioterapie și kinetoterapie oferă planuri de recuperare individualizate, special pentru pacienții care au suferit un AVC, într-o bază de tratament modernă și performantă.
Surse: