Smart Medical Clinic

Fizioterapia: indicații terapeutice și beneficii

Distribuie

Dureri musculare, articulare, dureri de spate, diverse traumatisme, leziuni, dizabilități – toate aceste probleme de sănătate, și nu numai, pot necesita fizioterapie în procesul de recuperare, inclusiv post-operatoriu, și în recăpătarea sau îmbunătățirea capacităților fizice. În plus, fizioterapia este benefică și pentru prevenirea anumitor afecțiuni și menținerea unei stări de sănătate optime.

Utilizând o varietate de tehnici și echipamente medicale speciale, care includ exerciții fizice, terapie manuală, electroterapie ori hidroterapie, fizioterapeuții ajută în diagnosticarea, tratarea, dar și în prevenirea multor afecțiuni și tulburări ale funcțiilor motorii. Procedurile fizioterapeutice pot ajuta, de altfel, chiar la rezolvarea unor probleme fără a mai necesita intervenții chirurgicale.

Când este nevoie de fizioterapie?

Mai precis, fizioterapia este indicată pentru probleme care afectează:

 • oasele, articulațiile și țesuturile moi, cum ar fi durerile de spate, durerile de gât, de umăr și leziuni sportive;
 • creierul sau sistemul nervos, printre care cele de circulație cauzate de accidente vasculare cerebrale, scleroză multiplă, respectiv boala Parkinson;
 • inima și sistemul circulator, în cazul recuperării în urma unui atac de cord;
 • plămânii și sistemul respirator, în cazul BPOC – bolii pulmonare obstructive cronice sau al fibrozei chistice;

Astfel, intervenția de specialitate a fizioterapeuților ajută, de exemplu, la reducerea durerilor de spate, calmarea durerilor, îmbunătățirea mobilității și a performanței fizice, precum și îmbunătățirea calității vieții persoanelor care au suferit diferite leziuni sau care se confruntă cu dizabilități.

Care sunt beneficiile fizioterapiei?

Fizioterapia poate să facă diferența în abordarea patologiilor specifice, așa încât să asigure capacitatea de a duce o viață activă. Dacă pentru persoanele în vârstă, care pot avea probleme dizabilitante sau dureri cronice, fizioterepia este soluția care le permite menținerea unui nivel fizic necesar pentru a trăi independent, pentru cei care suferă accidente, traumatisme, accidentări – în cazul sportivilor, aceasta este soluția pentru a redobândi capacitățile fizice afectate și a avea o viață normală, sănătoasă.

Durerile de spate sau musculare sunt printre cel mai des întâlnite probleme pentru care se recomandă urmarea unor ședințe de fizioterapie.

Hernia de disc este una dintre cauzele acestor dureri. În cazul unui astfel de diagnostic, fizioterapia joacă un rol extrem de important din punctul de vedere al recuperării. Procedurile fizioterapeutice ajută, atât la reducerea durerii specifice, cât și la prevenirea evoluției afecțiunii. Este vorba despre o multitudine de tehnici care pot fi folosite în cazul herniei de disc, fie că este vorba de hernie de disc cervicală sau lombară: masaj medical, terapie caldă și rece, stimulare electrică sau hidroterapie.

Este foarte important de știut, că o hernie de disc gestionată corect, aici incluzând intervenție fizioterpeutică, poate fi rezolvată de cele mai multe ori fără intervenție chirurgicală.

O altă problemă frecventă pentru care este recomandată fizioterpia este artrita. Aceasta este o boală cronică, ce cauzează dureri de articulații și rigiditate la nivel articular. De aceea, fizioterapia ajută la îmbunătățirea, respectiv recuperarea mobilității articulațiilor afectate, precum și la întărirea musculaturii din jur, astfel încât activitățile zilnice să poată fi desfășurate optim.

Care sunt cele mai utilizate proceduri de fizioterapie?

Procedurile utilizate de către fizioterapeuți sunt și ele foarte variate și includ:

 • Terapie manuală – masaj medical, exerciții de„stretching” – benefice pentru majoritatea afecțiunilor;
 • Exerciții terapeutice – recomandate, de asemenea, pentru majoritatea afecțiunilor;
 • Tracțiuni – indicate în special în cazul herniei de disc;
 • Stimulare electrică (electroterapie) – benefică cu precădere pentru recăpătarea forței musculare;
 • Terapie cu laser – indicată de obicei în cazul unor leziuni musculare sau ale țesutului conjuctiv;
 • Terapie cu ultrasunete – recomandată în general în cazul unor leziuni ale țesutului conjunctiv;
 • Terapie rece – benfică, mai ales, în cazul inflamațiilor, umflăturilor;
 • Terapie caldă – indicată îndeosebi în cazul spasmelor muscular;

Eficiența procedurilor fizioterapeutice este strâns legată de implicarea pacientului. Aceasta, pentru că fizioterapia presupune „împuternicirea” pacientului în decursul tratamentului, prin abordarea participativă și educație medicală, iar succesul terapiei este dependent de gradul de implicare al pacientului pentru atingerea rezultatelor urmărite.

La Smart Medical aveți acces la întreaga gamă de proceduri de fizioterapie, într-o bază de tratament modernă și performantă, alături de o echipă de profesioniști!

Specialiștii noștri vor stabili planul terapeutic adaptat nevoilor dumneavostră, astfel încât să obțineți cele mai bune rezultate și să vă recuperați capacitățile fizice afectate.

Smart Medical, pentru o viață fără durere, pentru mișcare fără limite, la orice vârstă!

Surse:

www.nhs.uk

www.webmd.com

www.mountsinai.org

whatsapp