cifoza si scolioza - smart medical clinic

Cum să ai grijă de coloana vertebrală

Distribuie

Coloana vertebrală reprezintă o componentă esențială a organismului uman. Este structura sa centrală de susținere și conectează diverse componente ale sistemului musculoscheletal uman. Coloana vertebrală facilitează diverse tipuri de mișcare, iar forma sănătoasă a coloanei vertebrale este un S. Curburile sale naturale contribuie la atenuarea șocurilor care ar putea leza măduva.

Coloana vertebrală este formată din 33 de vertebre, o structură de protecție a măduvei și nervilor. Pe lângă vertebre, coloana vertebrală este susținută de peste 120 de mușchi, 220 de ligamente și peste 100 de articulații. Așadar o structură complexă, extrem de delicată a cărei sănătate trebuie protejată printr-un stil de viață sănătos.

La ora actuală, sedentarismul, postura incorectă la birou și obezitatea pot fi factori de risc pentru afectarea coloanei vertebrale. De altfel, durerile de spate sunt printre cele mai frecvente simptome cu care se confruntă la ora actuală omul modern, 4 din 5 persoane experimentându-le cel puțin o dată în viață.

În aceste condiții, pentru a menține sănătatea coloanei vertebrale, de mare folos este în primul rând adoptarea unor măsuri benefice. Printre acestea se numără pauzele pentru mișcare la fiecare oră de stat la birou, folosirea unor scaune ergonomice, mersul pe jos, înotul, folosirea pernelor și saltelelor care să susțină curburile naturale ale coloanei, consumul de legume și fructe bogate în nutrienți, renunțarea la fumat, hidratarea, exercițiile din kinetorapie și masajele.

Pe lângă stilul de viață dezechilibrat, există și diverse boli care pot afecta coloana vertebrală și implicit calitatea vieții pacienților. Printre acestea se numără și bolile care implică prezența unor curbări anormale precum cifoza și scolioza.

Cifoza: cauze, simptome, tratamente

Cifoza reprezintă o curbură anormală a coloanei vertebrale, în partea superioară, ceea ce duce la aspectul de cocoașă al spatelui. În timp ce curburile normale ale coloanei vertebrale sunt aliate ale posturii corecte, curburile anormale afectează postura. Mai mult în cazurile grave, apar dureri severe și dificultăți la respirație. Cele mai multe cazuri de cifoză apar la persoanele în vârstă, mai ales la femei. Însă există și cazuri de cifoză la copii și adolescenți. Cifoza poate fi de trei feluri: posturală (apare din cauza poziției vicioase), congenitală (copiii se nasc cu această problemă din cauza dezvoltării anormale a coloanei în perioada intrauterină) și de tip Scheuermann (o condiție care face ca o anumită structură a vertebrelor să genereze apariția cifozei mai ales la adolescenți).

Printre factorii de risc ai cifozei se numără postura incorectă, fracturile, osteoporoza, procesul degenerativ al discurilor intervertebrale, anumite terapii pentru cancere, afecțiunile neuromusculare, boala Scheuermann și anumite sindroame la copii.

Pe lângă durere, cifoza avansată este însoțită de alte simptome supărătoare pentru pacienți precum limitarea mobilității, problemele de respirație, oboseala, rigiditatea în zona spatelui, tulburările digestive, incontinența urinară, pierderea echilibrului și afectarea imaginii de sine.

Cifoza trebuie în primul rând diagnosticată. Astfel, pacienții vor fi examinați și vor face o radiografie. În cazuri mai speciale, pentru a vedea dacă sunt afectate și țesuturile moi, medicii pot recomanda o investigație prin rezonanță magnetică sau o tomografie. De asemenea, medicii pot recomanda și un test funcțional pentru a evalua capacitatea respiratorie.

În funcție de fiecare situație în parte, medicii pot recomanda mai multe tipuri de abordări ale cifozei. Astfel, pacienții ar putea primi un program care să includă exerciții pentru musculatura spatelui, masaj, proceduri de fizioterapie și medicamente pentru durere.

În cazurile mai grave, se pot purta corsete sau se poate interveni chirurgical. Operația implică mai multe riscuri așa că se face doar în anumite situații, când curbura e mare, când durerea nu cedează, când boala avansează sau când induce probleme neurologice. De asemenea, intervenția chirurgicală se recomandă atunci când se diagnostichează cifoza congenitală sau cifoză Scheuermann, cu o curbatură de cel puțin 75 de grade.

Cifoza poate fi prevenită în multe situații, iar pentru aceasta, specialiștii recomandă menținerea unei posturi corecte și a greutății optime, întărirea musculaturii spatelui și abdomenului și antrenarea flexibilității corpului prin exerciții fizice. De asemenea, este recomandată purtarea rucsacurilor în locul altor genți, pentru ca greutatea să fie distribuită în modl egal pe spate.

Scolioza: cauze, simptome, tratamente

Scolioza reprezintă tot o curbare anormală a coloanei vertebrale, de data aceasta curbarea producându-se lateral. Cele mai multe cazuri de scolioză sunt diagnosticate la adolecenți, între vârstele de 10 și 15 ani. Însă poate apărea și la copii mai mici sau la adulți. De asemenea, s-a observat că fetele au un risc mai mare de scolioză decât băieții, iar riscul de a face forme grave este chiar de 8 ori mai mare la acestea.

La cei mai mulți pacienți, în 8 din 10 cazuri, cauzele apariției scoliozei nu sunt cunoscute. La unii copii, se diagnostichează scolioza congenitală, ca urmare a unei dezvoltări defectuoase a coloanei vertebrale în perioada intrauterină. Iar în alte situații, cauzele sunt reprezentate de probleme neuromusculare, precum paralizia cerebrală sau distrofia musculară.

Scolioza este însoțită de semne și simptome care ar trebui să atragă atenția părinților sau celor apropiați, iar acestea ar trebui semnalate medicului. Aceste simptome sunt:

  • curbura laterală vizibilă a coloanei vertebrale (aceasta este deviată de la forma normală)
  • inegalitatea umerilor și șoldurilor
  • tendința de aplecare într-o parte
  • asimetria coastelor și proeminența într-o singură parte
  • durerea de spate (apare mai ales la adulți)

Astfel, în momentul în care apar aceste semne și simptome, primul pas ar trebui să fie vizita la medic. Acesta va examina situația coloanei și va recomanda efectuarea unei radiografii cu raze X. De asemenea, se pot face și RMN-uri sau tomografii. În plus, se recurge la evaluarea gradului de curbură a coloanei. Dacă aceasta este mai mare de 10 grade, se pune diagnosticul de scolioză. Cazurile mai grave sunt cele la care curbura este mai mare de 25-30 de grave. Iar în cele severe, curbura este mai mare de 45-50 de grade.

În momentul în care medicul diagnostichează scolioza, el poate recomanda în funcție de fiecare situație în parte ce e de făcut mai departe. La unii copii mici, scolioza se poate corecta de la sine, fără intervenție. Însă situația trebuie monitorizată. La alții, ar putea fi nevoie de de corset sau de fizioterapie. Iar adulții ar putea recurge la medicație antialgică.

În cele mai multe dintre cazuri, pacienții vor putea trăi cu scolioza, fără să fie cazul de intervenții speciale. Totuși, într-un procent din cazuri, va fi nevoie de o intervenție chirurgicală de corectare a curburii date de scolioză. La copii, unii specialiști recomandă operația în situația în care curbura este mai mare de 40 de grade, iar scopul intervenției este acela de a stopa evoluția bolii și de a corecta și diminua curbura anormală. În cazul adulților, operația se recomandă la o curbură mai mare de 50 de grade, cu o afectare a nervilor membrelor inferioare sau cu incontinență fecală sau urinară.

 

Surse:

https://www.aans.org/

www.mayoclinic.org

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/kyphosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5316378/

https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Scoliosis

www.mayoclinic.org

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10040-spine-structure-and-function

whatsapp