Meteosensibilitate Smart Medical

Meteosensibilitatea – ce este și cum o ținem sub control

Distribuie

Meteosensibilitatea nu este o boală în sine. Este definită ca un fenomen ce se manifestă prin deteriorarea sănătății ca răspuns la modificările condițiilor climatice: temperatură, presiune atmosferică, umiditate, radiații electromagnetice, compoziția chimică a aerului.

Omul ca ființă biologică este supus acelorași schimbări ca mediul înconjurător. Nu este de mirare că asociem buna-dispoziție cu o zi însorită, ploaia cu tristețea sau supărarea cu furtuna sau ceva amenințător. Schimbarea stării de spirit în funcție de vreme reprezintă răspunsul fiziologic obișnuit al unui organism sănătos. O astfel de reacție la vreme se numește meteosensibilitate și este considerată o reacție normală. Oamenii în cazul cărora schimbările meteorologice afectează doar latura emoțională sunt numiți meteostabili sau meteorezistenți. Starea lor de sănătate nu depinde de schimbările meteorologice. Dacă, însă, condițiile meteo provoacă și alte simptome (disconfort, dureri de cap, dureri articulare) vorbim de meteolabilitate sau meteodependență. Astfel, meteosensibilitatea la o persoană se poate manifesta în două moduri: meteorezistență și meteolabilitate.

Pe de altă parte, această teorie este respinsă de mulți cercetători. Și asta pentru că nu este dovedită o corelație directă între schimbările meteorologice și perturbarea stării de bine a oamenilor. Desigur, condițiile meteorologice pot acționa ca factori de risc. De exemplu, numărul de boli virale respiratorii acute tinde să crească în anotimpul rece, în timp ce vara este sezonul în care există o incidență crescută a infecțiilor intestinale. Cu toate acestea, acest lucru poate fi explicat prin mecanisme fiziopatologice uzuale.

Ce  anume provoacă deteriorarea sănătății în timpul schimbărilor meteorologice?

Deteriorarea stării de sănătate în timpul diferitelor modificări climatice se datorează prezenței unor boli somatice deja existente. Este adevărat că bolile cronice stimulează cel mai adesea meteosensibilitatea. Este important să înțelegem că o persoană poate dezvolta anumite patologii în timp și cum unii oameni nu știu despre acest lucru, ei tind să-și explice boala prin diferite motive externe, inclusiv condițiile climatice. Adevărul este că modificările climatice pot acționa numai ca factori agravanți ai unei boli deja existente.

Mai jos sunt câteva patologii pe care oamenii le-ar putea descrie ca fiind asociate condițiilor meteorologice:

  • Hipertensiune arterială
  • Oboseală cronică
  • Anemie cu deficit de fier
  • Depresie
  • Boli ale glandei tiroide
  • Migrene
  • Boli ale articulațiilor
  • Scleroză multiplă
  • Boli pulmonare obstructive cronice

O sensibilitate crescută la schimbările climatice poate fi observată în timpul sarcinii, la menopauză, precum și în perioada pubertății. Fiecare persoană poate răspunde la schimbările meteorologice în moduri diferite.

Sunt identificate 4 tipuri de meteosensibilitate:

  • Meteosensibilitate normală. Organismul nu prezintă nicio reacție sau modificări de dispoziție la schimbările meteorologice
  • Meteosensibilitate crescută. Se caracterizează printr-o ușoară stare de rău, instabilitate emoțională, deteriorarea stării de spirit, lipsă de concentrare și productivitate scăzută
  • Apar dereglări pronunțate în organism: crește presiunea arterială, modificări ale ritmului cardiac, creșterea numărului de leucocite
  • Afectează negativ atât sănătatea persoanei, cât și capacitatea sa de lucru

Meteosensibilitatea poate avea manifestări diferite în funcție de bolile pre-existente ale persoanei. Astfel, persoanele meteosensibile pot fi împărțite în următoarele tipologii:

  • Meteosensibilitate cardiacă. Primul semn al acestui tip de dependență meteorologică este o agravare a simptomelor cardiace (durere de inimă, puls crescut, bătăi neregulate ale inimii, senzație de lipsă de aer) pe fondul fluctuațiilor condițiilor meteorologice
  • Meteosensibilitate cerebrală. Sunt asociate schimbărilor meteorologice simptome precum migrene, dureri de cap și amețeli, senzația de zgomot în urechi (tinitus sau acufenă)
  • Meteosensibilitate mixtă. Se observă apariția simultană a simptomelor celor două tipuri de dependență meteorologică descrise mai sus.
  • Meteosensibilitate astenoneurotică. Simptomatologia observată corespunde tipului astenic al sistemului nervos: slăbiciune generală și iritabilitate, oboseală bruscă. Oamenii cu acest tip de meteosensibilitate se plâng că nu pot lucra, suferă stări depresive și tulburări de somn.
  • Meteosensibilitate nedefinită. Persoanele din această categorie se plâng de slăbiciune generală și slăbiciune din cauza schimbărilor meteorologice, acuzând dureri musculare și articulare.

Cum aflăm dacă suntem sau nu meteosensibili?

Pentru a stabili dacă o persoană este meteosensibilă este necesară o analiză a istoricului dependenței meteorologice și a simptomelor resimțite. Pot fi necesare inclusiv o serie de teste și analize medicale, cum ar fi măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului, dar și un test de sânge pentru a observa dacă există o creștere a globulelor albe din sânge. Această parte a diagnosticului nu poate stabili cu exactitate că deteriorarea stării de sănătate a pacientului se datorează vremii. Este nevoie și de monitorizarea schimbărilor stării de sănătate în dinamică și de compararea datelor obținute cu informațiile meteorologilor. Toate informațiile sunt înregistrate cu atenție pentru a determina indicele de sensibilitate meteorologică. Acest proces este de lungă durată și permite stabilirea meteosensibilității.

Cum facem față meteosensibilității?

Așa cum fiecare persoană reacționează diferit la schimbările meteorologice, metodele de ameliorare a simptomelor resimțite variază de la caz la caz și depind în mare măsură de gradul de dependență meteorologică, de nivelul de anxietate, vârsta și prezența patologiilor cronice de sănătate.

În general, tratamentul meteosensibilității la pacienții adulți include:

  • Exerciții fizice, pentru ameliorarea durerilor articulare – efectuate la recomandarea și sub atenta îndrumare a medicului specialist în Fizioterapie și Recuperare medicală. Sunt recomandate o serie de exerciții menite să întărească musculatura, dar și să ajute persoana să fie mai relaxată din punct de vedere mental, ceea ce duce la îmbunătățirea sănătății mentale
  • Exerciții fizice care promovează o oxigenare mai bună a organismului: mers rapid, alergat, schi
  • Exerciții de respirație
  • Tratamente balneare: băi terapeutice relaxante, dușuri reci și fierbinți, înot

Prognosticul meteosensibilității și meteolabilității depinde în totalitate de dorința pacientului de a fi sănătos și fericit. Este clar că vindecarea bolilor cronice este aproape imposibilă și, prin urmare, simptomele de meteosensibilitate la pacienții cu boli cronice vor putea fi cel mult ameliorate și nu eliminate. Asta dacă sunt luate măsuri specifice pentru a ține sub control boala de bază, controlând modificările condițiilor meteorologice și prevenind apariția eventualelor simptome neplăcute.

 

 

Surse:

https://medicine-for-you.com/meteosensitivity.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27878388

https://inno-health.com/en/meteochutlyvist/

https://iliveok.com/health/meteosensitivity-and-meteorolability-what-do-how-fight_127955i15946.html

https://fabiosa.com/lbmkt-5358-is-meteosensitivity-a-myth-or-truth/

whatsapp