Smart Medical Clinic

Holterul EKG și holterul TA – instrumente de bază pentru diagnosticarea corectă a bolilor cardiovasculare

Distribuie

Bolile de inimă și ale aparatului circulator sunt principala cauză de mortalitate, atât la nivel global, cât și în România. În țara noastră, 2 din 3 decese sunt atribuite acestor boli, iar un factor major de risc este hipertensiunea arterială netratată, care poate conduce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Vârsta, alături de prezența diabetului zaharat, obezitate, consum ridicat de sare, sedentarism, istoricul familial de hipertensiune se află printre factorii de risc ai hipertensiunii arteriale. De aceea, în funcție de istoricul medical și de profilul pacientului, medicul de familie realizează screeningul de hipertensiune și poate recomanda consultarea medicului cardiolog, pentru investigații amănunțite. Totuși, nu toate persoanele hipertensive sunt expuse acestor factori de risc.

Dacă în trecut bolile cardiovasculare erau asociate înaintării în vârstă, acum tot mai mulți tineri sunt depistați cu probleme cardiace sau de tensiune arterială. Palpitațiile sau bătăile neregulate ale inimii pot indica o boală de inimă, de aceea, aceste simptome trebuie luate în serios și trebuie consultat medicul cardiolog. La fel și în cazul stărilor frecvente de cefalee, slăbiciune, amețeli, pierderea conștiinței, care sunt semne de hipertensiune.

Diagnosticarea și monitorizarea bolilor cardiovasculare

Diagnosticarea problemelor cardiace sau a tulburărilor presiunii arteriale nu este o procedură tocmai ușoară, din cauză că testele standard – electrocardiograma (EKG) sau măsurarea tensiunii – realizate în cabinetul medicului cardiolog pot fi neconcludente.

Asta din cauză că multe persoane experimentează o stare de anxietate în momentul investigațiilor, care crește ritmul cardiac sau conduce la creșteri ale tensiunii arteriale, sau pur și simplu simptomele sunt discontinue, iar rezultatele testelor nu reflectă realitatea.

Aceeași problemă intervine și pentru pacienții deja diagnosticați, care necesită monitorizarea ritmului cardiac sau a presiunii arteriale, pentru evaluarea eficienței tratamentului, de exemplu.

Stabilirea unor rezultate corecte este fundamentală pentru siguranța pacientului, de aceea, la Smart Medical oferim pacienților soluții de investigații complete, care includ dispozitive de monitorizare continuă la domiciliu: Holter EKG și Holter TA, în județul Teleorman.

Holterul EKG – electrocardiograma ambulatorie

Ritmul anormal al bătăilor inimii (prea lent, prea rapid sau neregulat) și simptomele cardiace pot să fie intermitente, de aceea, medicul poate recomanda evaluarea ritmului cardiac în timpul activităților obișnuite, cu ajutorul monitorului Holter.

Acesta este un dispozitiv portabil care măsoară și înregistrează continuu activitatea inimii timp de 24 de ore, de regulă, dar poate fi extinsă până la 48 de ore sau mai mult, în funcție de tipul de monitorizare utilizat. Dispozitivul este format dintr-un monitor de mici dimensiuni, la care sunt conectate fire cu electrozi, care se atașează pe piept și care este ușor de purtat.

Monitorizarea cu holter EKG este recomandată în general pentru:

  • Depistarea aritmiilor cardiace, care pot indica boli de inimă.
  • Evaluarea eficienței tratamentului urmat.
  • Evaluarea funcționării stimulatorului cardiac (pacemaker-ului), dacă acuzați amețeli.

Holterul TA – monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale

Monitorizarea cu holterul tensional este recomandată de medicul cardiolog pentru în cazurile de tensiune arterială ridicată pentru confirmarea sau excluderea diagnoticului de hipertensiune, dar și pentru a vedea cum funcționează tratamentul antihipertensiv, pentru pacienții deja diagnosticați.

Holterul TA este tot un dispozitiv portabil, care este purtat de pacient timp de 24 de ore, timp în care înregistrează oscilațiile tensiunii arteriale, în mediul normal, în afara cabinetului. Acesta este format dintr-o manșetă similară celei de la tensiometrul clasic, care este pusă pe brațul pacientului și care este conectată la aparatul de monitorizare, care este atașat pe o centură-tip curea.

Monitorizarea cu holter TA este recomandată în general pentru:

  • Stabilirea valorilor în condiții normale a tensiunii arteriale, dacă nivelul presiunii arteriale este crescut, când este măsurat în cabinet, dar este în limite normale, când este măsurat acasă.
  • Evaluarea eficienței tratamentului antihipertensiv.
  • Monitorizarea presiunii arteriale pe timp de noapte.

Monitorizare cu Holter EKG și Holter HA, în județul Teleorman

Dacă medicul cardiolog v-a recomandat urmărirea în ambulatoriu a ritmului cardiac sau a tensiunii arteriale, la Smart Medical puteți beneficia de monitorizare cu Holter EKG și Holter TA în județul Teleorman.

Pentru programări, vă stăm la dispoziție la numerele de telefon: 0247.310.953 / 0760.653.505

Surse: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/diagnosing-a-heart-attack/holter-monitor

https://www.rbht.nhs.uk/our-services/ecg-holter-monitor

whatsapp