Ecografie doppler si transcranian

Ecografia Doppler cervicală și transcraniană: afecțiunile cerebrovasculare pe care le poate detecta

Distribuie

La nivel global, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, cu 17, 9 milioane de victime anual. 4 din 5 decese sunt produse prin infarct miocardioc și accident vascular cerebral, iar o treime dintre acestea apar prematur la persoane cu vârsta sub 70 de ani.

Multe dintre aceste situații nefericite pot fi prevenite prin respectarea unui stil de viață sănătos (menținerea greutății optime, dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, pește și cereale integrale, activitate fizică regulată, renunțarea la tutun, reducerea consumului de alcool și grăsimi animale) și prin respectarea unui program de analize și investigații regulate.

Printre testele neinvazive care se pot face oricând de către persoanele care au un risc cardiovascular se numără și ecografia Doppler cervicală și transcraniană codată color. Aceasta este o investigație care folosește o tehnică bază pe ultrasunetele pentru a evalua fluxul de sânge din arterele cervicale și cele craniene. Ecografia Doppler cervicală și transcraniană nu necesită pregătire prealabilă și nu prezintă niciun fel de disconfort pentru pacienți. Avantajele majore sunt că se poate repeta oricând, poate pune în evidență numeroase probleme ale fluxului sanguin prin artere și poate fi folosită în monitorizarea efectelor unor tratamente pentru diverse afectări vasculare.

Ecografia Doppler cervicală și transcraniană: cum funcționează?

Ecografia Doppler cervicală și craniană se bazează pe ultrasunetele emise de un dispozitiv care este deplasat pe suprafața zonei investigate. În timpul examinării, ultrasunetele sunt emise, străbat țesuturile cervicale și craniene, scopul acestora fiind acela de a facilita captarea imaginilor din structurile analize. Astfel, ultrasunetele permit analiza arterelor și a fluxului de sânge cu ajutorul imaginilor înregistrate de către specialiștii în imagistică.

La ora actuală, prin ecografia Doppler pot fi investigate non invaziv arterele carotide de la nivelul gâtului, cele prin care circulă sângele oxigenat spre creier. Dacă aceste sunt îngustate sau blocate de plăci de aterom sau de cheaguri de sânge, se pot produce afectări ale creierului sau accidente vasculare.

Tot prin ecografia Doppler se poate analiza modul cum circulă sângele prin vasele de la nivelul creierului. În mod similar, orice obstrucție a acestora poate duce la afectare cerebrală.

Ecografia Doppler cervicală și transcraniană: când se recomandă?

Ecografia Doppler cervicală și transcraniană codată color se folosește pentru a diagnostica și monitoriza o serie de afecțiuni și situații care împiedică fluxul normal de sânge spre creier și de la nivelul creierului. Cele mai frecvente sunt prezența cheagurilor de sânge, îngustarea vaselor, prezența tumorilor, a malformațiilor congenitale și anumite infecții. Situațiile periculoase pot fi:

1. Accidentul vascular ischmic acut: accidentul vascular ischmic se produce atunci când un cheag de sânge dezvoltat la nivelul unui vas de sânge din creier împiedică oxigenarea corectă a țesutului cerebral;

2.Vasospasmul: acesta presupune îngustarea unei porțiuni a unui vas de sânge ca urmare a unei contracții cauzate de ruperea unui anevrism, cu hemoragie subarahnoidiană;

3. Stenozele arteriale: acestea reprezintă îngustări sau blocări ale unor porțiuni de artere ca urmare a aterosclerozei (depuneri de plăci de grăsime pe vasele de sânge, însoțite de rigidizarea arterelor);

4. Microembolia cerebrală: în această situație, cheagurile de sânge foarte mici pot provoca accidente vasculare tranzitorii la nivelul creierului;

5. Anemia falciformă la adulți și copii: acest tip de anemie poate duce la osbtrucția vaselor de sânge și poate crește riscul de accident vascular;

6. Foramen patent ovale: această malformația cardiacă poate influența circulația sanguină normală de la nivelul creierului și crește riscul de accident vascular cerebral;

7. Diabet, hipertensiune arterială, colesterol crescut: aceste situații cresc riscul de accident vascular și atunci se impun o serie de teste și analize pentru evaluarea riscului;

8. Istoric familial de infarct sau accident vascular cerebral: riscul de a face o boală cardiovasculară se moștenește, dar poate fi redus printr-un stil de viață sănătos și un program regulat de teste și analize;

9. Hematom: acesta colectare de sânge în afara unui vas poate pertuba circulația normală și chiar o poate întrerupe.

În plus, medici pot recurge la ecografia Doppler pentru a analiza starea arterelor după anumite intervenții chirurgicale și pentru a evalua situația unor stenturi, dispozitive implanate în vasele de sânge pentru a normaliza fluxul sanguin.

Ecografia Doppler cervicală și transcraniană: avantajele și limitările față de alte metode de investigație

Ecografia Doppler cervicală și transcraniană are numeroase avantaje pentru pacient. În primul rând, aceasta se poate repeta ori de câte ori este nevoie pentru că nu presupune iradiere, față de alte metode imagistice. În al doilea rând, acuratețea ecografiei Doppler este aproape similară altor investigații precum angiografia clasică, angiografia CT sau cea cu rezonanță magnetică. Acestea sunt mai costisitoare, mai invazive, iar în multe situații, rezultatele obținute sunt similare celor de la ecografia Doppler.

Ecografia Doppler nu necesită nicio pregătire în prealabil și durează între 30 de minute și o oră. Zona investigată este acoperită cu un gel special (de obicei, se aplică la ceafă, deasupra pomeților sau pe pleoape), iar medicul care face ecografia va capta imaginile cu ajutorul unui dispozitiv mobil numit transductor. Transductorul emite ultrasunete către zona investigată și captează semnalul care se întoarce de la vasele de sânge.

Pacientul este fie așezat pe pat, fie va sta pe un scaun, iar în timpul exeminării, va trebui să-și țină capul cât mai nemișcat și să evite să vorbească.

Există și câteva limitări ale ecografiei Doppler cervicale și transcraniene. De exemplu, sunt mai dificil de examinat pacienții care au cicatrice în zonele de examinat. În plus, depozitele de calciu de pe carotide pot îngreuna examinarea. La ecografia Doppler, e posibil să nu fie observate depuneri foarte mici de aterom de pe vase. O altă limitare ar fi aceea că ecografia Doppler nu poate examina arterele carotide în toată lungimea lor și atunci e posibil să fie nevoie de alte investigații.

Ce simptome ar trebui să aducă urgent pacienții la investigații?

Multe dintre situațiile de boală în care se recomandă ecografia Doppler ar putea trece neobservate în stadiu incipient, pentru că nu dau simptome. Tocmai de aceea, pacienții cu risc cardiovascular ar trebui să facă regulat o examinarea ecografică Doppler. Există însă și cazuri când pacienții ar trebui să se prezinte urgent la medic pentru investigații pentru că unele situații pot fi amenințătoare de viață. Printre simptomele care nu trebuie deloc neglijate se numără tulburările bruște de vedere, de vorbire, de echilibru, amorțelile la nivelul membrelor și parezele.

 

Surse:

https://www.who.int

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4998-transcranial-doppler-ultrasound-ultrasonography-test

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3902805/

radiopaedia.org

https://www.radiologyinfo.org

whatsapp