Reumatismul

Reumatismul sau bolile reumatice: simptome, investigații, tratamente și stil de viață

Distribuie

Reumatismul sau bolile reumatice reprezintă un grup de afecțiuni de care suferă zeci de milioane de oameni din întreaga lume și vizează în principal articulațiile, tendoanele, ligamentele, oasele și mușchii. De aceea, bolile reumatice se mai numesc și boli musculoscheletale. La ora actuală, se estimează că există peste 200 de afecțiuni în categoria celor reumatice, femeile fiind mai afectate decât bărbații. Printre cele mai frecvente se numără osteoartrita, artrita reumatoidă, artrita infecțioasă, artrita psoriatică, lupusul, bursita, polimiozita, spondilita anchilozantă, sclerodermia, guta, artrita juvenilă idiopatică, polimialgia reumatică, boala Crohn și sindromul Sjogren. Bolile reumatice nu atacă doar structurile musculoscheletale, ele pot afecta și organele interne. Specialitatea medicală care se ocupă de diagnosticarea și tratarea bolilor reumatice se numește reumatologie, însă anumite afecțiuni pot fi evaluate și tratate de echipe extinse de specialiști din care pot face parte chirurgi sau experți în recuperare și kinetoterapie.

Cauzele reumatismului

Principala cauză a multor boli reumatice o reprezintă o anumită condiție a sistemului imun care face ca acesta să nu mai recunoască țesuturile organismului și să le atace. Această situație încă nu are o explicație medicală clară. Alte afecțiuni reumatice pot apărea ca urmare a factorilor de mediu precum poluarea, a unor infecții sau pe fondul consumului de tutun. Predispoziția către anumite afecțiuni reumatice se poate transmite genetic. De exemplu, artrita reumatoidă are drept mecanism de declanșare acțiunea aberantă a sistemului imun de a ataca țesuturile. În schimb, osteoartrita apare pe fondul afectării cartilajelor și imposibilității acestora de a susține mișcările naturale și sănătoase de la nivelul genunchilor, șoldurilor, degetelor sau membrelor inferioare.

Simptomele reumatismului

Simptomele generale pentru multe boli reumatice sunt durerile articulare sau ale încheieturilor, pierderea mobilității articulare și inflamația locală (poate fi recunoscută prin prezența umflăturilor la nivel articular, a înroșirii și a temperaturii mai crescute a acestor zone.

  • În cazul osteoartritei, pacienților le poate fi afectată capacitatea de a manevra obiecte uzuale sau de a se îmbrăca singuri.
  • La cei cu artrită reumatoidă, durerile și inflamația pot fi însoțite de oboseală, apariția nodulilor, dar și a problemelor la nivelul ochilor și plămânilor.
  • Și lupusul este o afecțiune autoimună, care poate afecta mai multe organe din corp. Pe lângă afectarea articulară, lupusul poate fi însoțit de apariția unor erupții cutanate, de sensibilitate la ultraviolete, căderea părului, anemie, dureri în piept, convulsii și chiar accident vascular cerebral.
  • Spondilita anchilozantă este caracterizată în primul rând prin durere la nivel lonbar inferior, pentru că este localizată la nivelul articulațiilor care leagă coloana vertebrală de zona pelvină.
  • Artrita psoriatică este o formă de artrită autoimună, caracterizată prin dureri și inflamații articulare, umflături la nivelul degetelor, dureri ligamentare, erupții cutanate, oboseală și inflamații oculare.
  • Artrita infecțioasă are drept cauză instalarea unei infecții articulare, manifestată prin durere și inflamație intense. Aceasta afectează de obicei o singură articulație.
  • Artrita idiopatică juvenilă reprezintă cea mai frecventă formă de artrită la copii și are un substrat autoimun. Durerile articulare, febra și erupțiile cutanate sunt simptomele care afectează copiii, pe lângă umflăturile de la nivel articular.
  • Guta reprezintă acumularea cristalelor de acid uric la nivelul încheieturilor, mai ales la nivelul degetelor de la picioare, având drept consecințe durerea, inflamarea zonei afectate, înroșirea și limitarea capacității de mișcare.
  • Sclerodermia sau scleroza sistemică este tot o afectare autoimună, însoțită de apariția unei fibroze la nivelul pielii și organelor interne (plămâni, inimă, rinichi, esofag, tract intestinal). Simptomele pot include apariția nodulilor de calciu sub piele, probleme digestive, uscarea mucoaselor, dilatarea vaselor superficiale de sânge de la nivelul pielii, slăbirea mușchilor și afectare articulară.
  • Polimialgia reumatică apare mai ales la persoanele în vârstă și este caracterizată prin prezența rigidității articulare, a durerilor, febrei, scăderii în greutate și lipsei apetitului.
  • Tendinita presupune prezența unei inflamații la nivelul tendoanelor și apare ca urmare a unei accidentări, uzuri sau a unei condiții reumatice preexistente. Tendinita este însoțită de durere și de afectare a capacității de mișcare.

Investigații recomandate pacienților cu boli reumatice

Pentru a diagnostica diversele tipuri de afecțiuni reumatice, medicii pot recomanda o evaluare completă și complexă a stării de sănătate din care fac parte examinările clinice, investigațiile imagistice și analizele de laborator. Lista investigațiilor imagistice include radiografia clasică, tomografia computerizată și rezonanța magnetică. Analizele de laborator pot fi diferite, în funcție de ceea ce suspectează medicul, și pot cuprinde hemoleucograma, anticorpii antinucleari, proteina C-reactivă, viteza de sedimentare a eritrocitelor, factorul reumatoid, anticorpii anti-SM, anticorpii anti-ADN dublu catenar, antigenul HLA-B27, analiza lichidului sinovial, acidul uric, evaluarea metabolică, anticorpii ant-centromer și anticorpii anti-Scl-70.

Cum se tratează bolile reumatice

În cazul în care boala reumatică a fost declanșată de un factor infecțios, atunci tratamentul cu antibiotice poate duce la rezolvarea afecțiunii. În cele mai multe dintre afecțiunile reumatice, tratamentul are drept scop atenuarea durerii și inflamației. Fiecare caz în parte necesită un tratament personalizat, iar specialiștii țin cont de particularitățile fiecărui caz în parte (manifestările bolii, vârstă, bolile asociate) pentru a stabili cea mai potrivită și eficace combinație de tratamente. La ora actuală, există câteva clase de medicamente recomandate pacienților cu boli reumatice. Acestea sunt:

  • medicamentele antiinflamatorii non-steroidiene;
  • corticosteroizii (folosirea acestora trebuie să fie cât mai limitată pentru că pacienții pot dezvolta rezistență și se pot confrunta cu efecte adeverse precum hipertensiunea, diabetul și bolile de inimă);
  • medicamentele antireumatice modificatoare ale bolii (sunt folosite în artritele reumatoide și actionează prin supresia sistemului imunitar)
  • medicamentele biologice sau modificatorii de răspuns biologic (acționează asupra cascadei inflamatorii și pot stopa evoluția bolii; cresc în schimb riscul de infecții și pot da toleranță)
  • inhibitorii JAK, ai kinazelor de tip Janus (aceștia acționează asupra enzimelor care declanșează procesul inflamator, stopându-l; există riscul unor efecte adverse, de aceea, terapia trebuie monitorizată de medic).

Pe lângă medicamente, unele boli reumatice pot beneficia de intervenție chirurgicală, care presupune înlocuirea articulației afectate cu o proteză, îndepărtarea sau blocarea țesuturilor articulare afectate (artrodeza) sau îndepărtarea țesutului sinovial inflamat din jurul articulației (sinovectomia).

Tratamentele recomandate de specialiști pot fi însoțite de proceduri de recuperare și fizioterapie (exerciții fizice, masaj, electroterapie, crioterapie), destinate ameliorării durerilor și îmbunătățirii capacității de mișcare afectată de reumatism.

Stilul de viață recomandat pacienților cu reumatism

Pe lângă relația strânsă cu medicul curant, pacienții cu afecțiuni reumatice ar trebui să adopte un stil de viață sănătos care să îi ajute să țină sub control durerea, inflamația, să-și mențină capacitatea de mișcare și să aibă un tonus bun. Activitățile fizice precum înotul, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, yoga, pilates și stretchingul sunt de folos. La fel poate ajuta și o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale și pește gras, cu proprietăți antiinflamatorii. Trebuie luate în calcul și eliminarea kilogramelor în plus, curele balneare, suplimentele la recomandarea medicului și renunțarea la alcool și tutun. Un alt aspect important este combaterea stresului, factor de risc important pentru multe dintre bolile omului modern.

 

Surse:

www.hopkinsmedicine.org

www.webmd.com

www.indyrheumatology.com

www.arthritis-health.com

whatsapp