Oamenii care reușesc să renunțe la fumat se bucură mai mult de viață, simt gustul adevărat al mâncării și au mai multă grijă de sănătatea persoanelor dragi. Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai importante lucruri pe care oamenii le pot face pentru sănătate. Iar acest lucru este valabil indiferent de vârsta lor sau de numărul de ani în care au fumat.
Beneficiile renunțării la fumat pot fi resimțite de obicei imediat și continuă să se îmbunătățească pe măsură ce structurile cheie ale plămânilor și inimii încep să se repare singure. Efectele pot varia de la o persoană la alta. Unele efecte, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, sunt observate aproape imediat. Alte efecte, cum ar fi reducerea riscului de a dezvolta cancer pulmonar, boli de inimă și boli pulmonare, pot fi constatate după mai multe luni de la începerea vieții de nefumător.
Renunțarea la fumat:
- Îmbunătățește starea de sănătate și îmbunătățește calitatea vieții
- Reduce riscul de deces prematur și poate crește speranța de viață cu până la 10 ani
- Reduce riscul de boli cardiovasculare, boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) și cancer
- Contribuie la sănătatea femeilor însărcinate și a bebelușilor
- Reduce povara financiară pe care fumatul o pune asupra persoanelor care fumează, a sistemelor de sănătate și a societății
Cronologia modului în care organismul se vindecă după renunțarea la fumat
Multe persoane se gândesc că trebuie să aștepte multe luni până să vadă îmbunătățiri în starea lor de sănătate, însă ele încep să fie observate de îndată ce o persoană renunță la fumat:
- După 1 oră. În doar 20 de minute de la renunțarea la fumat, ritmul cardiac scade și revine la normal. Tensiunea arterială începe să scadă, iar circulația începe să se îmbunătățească.
- După 12 ore. Organismul se curăță de excesul de monoxid de carbon inhalat din țigări, care poate fi dăunător sau fatal în doze mari, împiedicând pătrunderea oxigenului în plămâni și sânge. Nivelul de monoxid de carbon revine la normal, crescând nivelul de oxigen al organismului.
- După 1 zi. Încep să scadă valorile tensiunii arteriale. Nivelul de oxigen va fi crescut, ceea ce va face activitatea fizică și exercițiile fizice mai ușoare, promovând obiceiuri sănătoase pentru inimă și vasele de sânge.
- După 2 zile. Terminațiile nervoase responsabile pentru simțurile mirosului și gustului încep să se vindece, ceea ce conduce la îmbunătățirea mirosului și gustului.
- După 3 zile. Se epuizează nivelurile de nicotină din corpul unei persoane. Deși eliminarea nicotinei din organism este sănătoasă, poate provoca retragerea nicotinei. La aproximativ 3 zile de la renunțarea la fumat, majoritatea persoanelor pot intra în sevraj, ceea ce înseamnă că pot deveni nervoase, iritate, au dureri de cap severe.
- După 1 lună. Funcția pulmonară începe să se îmbunătățească, iar rezistența atletică începe să crească. Pe măsură ce plămânii se vindecă și capacitatea pulmonară se îmbunătățește, foștii fumători vor tuși mai puțin și nu vor mai acuza dificultăți de respirație.
- După 3 luni. Circulația continuă să se îmbunătățească în lunile următoare.
- După 9 luni. Deja plămânii s-au vindecat semnificativ. Se refac inclusiv structurile delicate din plămâni responsabile de curățarea căilor respiratorii, cunoscute sub numele de cili. În această perioadă, mulți foști fumători observă o scădere a frecvenței infecțiilor pulmonare, deoarece cilii vindecați își pot face treaba mai ușor.
- După 1 an. Riscul asociat instalării unei boli coronariene scade la jumătate și va continua să scadă.
- După 5 ani. Organismul s-a vindecat suficient de mult pentru a permite arterelor și vaselor de sânge să înceapă din nou să se lărgească. Această extindere înseamnă că sângele este mai puțin probabil să se coaguleze, scăzând riscul de accident vascular cerebral.
- După 10 ani. Șansele unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar și de a muri din cauza acestuia se reduc cu aproximativ 50%, comparativ cu cineva care continuă să fumeze. De asemenea, se reduce semnificativ și probabilitatea de a dezvolta cancer la gură, gât sau pancreas.
- După 15 ani. Un fost fumător are același risc cu un nefumător de a dezvolta boli coronariene. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer pancreatic s-a redus la același nivel ca în cazul unui nefumător.
- După 20 de ani. Riscul de deces din cauze asociate fumatului, inclusiv boli pulmonare, scade la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodată.
Tutunul ucide până la jumătate din consumatorii săi
Fumatul este un obicei dăunător care poate duce la complicații severe și chiar la deces. Consumul de tutun dăunează aproape tuturor organelor, fiind asociat cu producerea a numeroase boli și afectând sănătatea fumătorilor în general. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de tutun este una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică, ucigând peste 8 milioane de oameni pe an în întreaga lume. Peste 7 milioane dintre aceste decese sunt rezultatul consumului direct de tutun, în timp ce aproximativ 1,2 milioane sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumatul pasiv.
Surse:
https://www.cdc.gov/tobacco/quit_smoking/how_to_quit/benefits/index.htm
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317956#outlook
https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/
https://www.verywellmind.com/quit-smoking-benefits-two-weeks-to-three-months-2824387
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco