Spirometria este cel mai frecvent test folosit pentru evaluarea funcției pulmonare. Măsoară atât cantitatea de aer inspirată, precum și cât de ușor și de rapid dăm aerul afară din plămâni. Pe scurt, este un test standard utilizat de medicii pneumologi pentru a vedea cât de bine funcționează plămânii.
Medicul pneumolog poate comanda realizarea unei spirometrii persoanelor care manifestă unul sau mai multe simptome precum: respirație șuierătoare, dificultăți de respirație sau tuse. Asta pentru că spirometria poate ajuta la diagnosticarea problemelor precum astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). De asemenea, testul ajută inclusiv la evaluarea funcției pulmonare înainte de realizarea unei intervenții chirurgicale.
Totodată, o spirometrie poate fi recomandată persoanelor care urmează deja un tratament pentru o boală pulmonară cronică, cum ar fi BPOC, astm sau fibroză pulmonară, pentru a determina dacă medicația funcționează conform planului sau dacă este nevoie de modificarea terapiei medicamentoase.
Spirometria – de ajutor în evaluarea post COVID-19
Se știe că plămânii sunt organul cel mai afectat de COVID-19 și că această boală nouă lasă numeroase efecte pe termen lung, care pot afecta semnificativ capacitatea pulmonară. În acest context, testele de măsurare a funcției pulmonare, printre care se numără și spirometria, sunt incluse pe lista analizelor și testelor recomandate persoanelor care au trecut prin infecția COVID-19.
Întrucât testarea funcției pulmonare reprezintă o cale potențială pentru transmiterea COVID-19, din cauza picăturilor respiratorii eliminate în timpul procedurilor, experții din cadrul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandă adoptarea unor măsuri de precauție speciale. Și înainte de pandemie, spirometria era realizată ținând cont de o serie de măsuri luate pentru a evita răspândirea germenilor, cum ar fi folosirea unor filtrelor speciale.
Cum se face o spirometrie?
Un test de spirometrie constă în respirarea într-un tub atașat la un aparat numit spirometru. Înainte de a face testul, o asistentă medicală, un tehnician sau medicul pneumolog vă vor oferi instrucțiuni specifice. Ascultați cu atenție și puneți întrebări dacă ceva nu este clar. Efectuarea corectă a testului ajută la obținerea unor rezultate exacte și semnificative.
Examinarea propriu-zisă durează de obicei aproximativ 15-30 de minute. Iată ce se întâmplă în timpul testului:
- Veți fi rugat să vă așezați pe un scaun pentru realizarea testului
- O clemă va fi plasată pe nas pentru a vă menține nările închise și vi se va pune un fel de mască de respirat
- Veți fi rugat să trageți adânc aer în piept, să vă țineți respirația timp de câteva secunde și apoi să expirați cât de tare puteți în masca respectivă. Procedeul trebuie repetat de cel puțin trei ori pentru ca medicul să se asigure că rezultatele sunt consistente. Dacă există prea multe variații între rezultate, poate fi necesară repetarea testului. Cea mai mare valoare dintre cele trei rezultate va fi considerată rezultatul final
- Dacă există dovezi ale unei tulburări de respirație, medicul pneumolog vă poate administra un medicament inhalator pentru a vă deschide plămânii (bronhodilatator) după prima rundă de teste. Va trebui să așteptați 15 minute și apoi să faceți un alt set de măsurători
Pregătirea pentru spirometrie
Persoanele care urmează să efectueze un test de măsurare a capacității pulmonare trebuie să urmeze o serie de recomandări înainte de realizarea examinării, cum ar fi:
- Să nu fumeze cu o oră înainte procedură
- Să evite consumul de alcoolul în ziua programării
- Să consume alimente ușoare în ziua examinării – mesele copioase ar putea afecta capacitatea respiratorie
- Să nu poarte haine strâmte, care pot restricționa respirația
Spirometria poate fi recomandată o dată pe an sau o dată la doi ani pentru a monitoriza modificările din respirația persoanelor cu BPOC sau astm. Testul poate fi realizat mai des în cazul persoanelor cu probleme de respirație mai severe.
Surse:
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-procedures-and-tests/spirometry
https://www.healthline.com/health/spirometry
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/spirometry/about/pac-20385201
https://www.cedars-sinai.org/newsroom/improving-lung-capacity-pre–and-post-covid-19/