Cum ne pregătim copiii să intre în colectivitate?

Distribuie

Vaccinarea şi investigarea stării de sănătate a micuţilor, esenţiale pentru copii

Intrarea în colectivitate a copiilor reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea acestora, dar, în acelaşi timp, reprezintă şi o mare responsabilitate din partea părinţilor mai ales că la mijloc se află sănătatea celor mici.

Aşa cum ştim cu toţii, un copil adus în colectivitate cu o stare de sănătate precară sau cu o afecţiune de care părinţii nu ştiu reprezintă un pericol nu doar pentru el, ci şi pentru ceilalţi copii din jurul său. În cazul în care părinţii ştiu despre afecţiunea copilului, recomandat este ca cel mic să nu fie adus în colectivitate până când nu se însănătoşeşte, tocmai pentru a evita îmbolnăvirea celorlalţi copii.

De ce vaccinarea şi investigarea stării de sănătate a copiilor sunt esenţiale?

Specialiştii atrag atenţia şi avertizează părinţii că trebuie să fie mult mai atenţi atunci când îşi pregătesc copiii de creşă, grădiniţă sau de şcoală. Şi asta deoarece, pe fondul unui sistem imunitar încă în dezvoltare, bolile se transmit mult mai repede în cadrul colectivităţilor iar riscul de îmbolnăvire este foarte crescut.

Un exemplu concret îl reprezintă chiar epidemia de rujeolă din ţara noastră, în cadrul căreia, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, s-au înregistrat, până în data de 8 septembrie 2017, un total de 9104 cazuri de îmbolnăvire şi 34 de decese. O astfel de situaţie ar fi putut fi evitată prin vaccinarea copiilor.

De altfel, vaccinarea oferă imunitate nu doar împotriva rujeolei, ci şi împotriva altor afecţiuni contagioase printre care: hepatita B, meningita, pneumonia, bolile pneumococice, rubeola, rotavirusul, tetanosul etc. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), imunizarea previne anual, în întreaga lume, decesul prin difterie, tetanos, tuse convulsivă şi rujeolă a aproximativ 2 până la 3 milioane de copii. În cazul unei creşteri globale a acoperirii vaccinale s-ar putea evita încă 1,5 milioane de decese, fapt care dovedeşte eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor. În România, rata vaccinării rămâne scăzută, sub 85% – rata recomandată de OMS.

De aceea, pentru o stare de sănătate optimă, dar şi pentru a avea un copil fericit care să se bucure de copilărie şi de toate activităţile desfăşurate în colectivitate, vaccinarea conform schemei naţionale de vaccinare şi investigarea stării de sănătate a copiilor sunt esenţiale.

Care sunt vaccinurile ce trebuie făcute copiilor conform schemei naţionale de imunizare?

Părinţii trebuie să fie informaţi corect cu privire la vaccinare şi modul în care aceste seruri îi protejează pe copii, iar mai târziu pe viitorii adulţi. Potrivit Calendarului Naţional de vaccinare, părinţii trebuie să se adreseze medicilor în vederea efectuării următoarelor vaccinuri obligatorii pentru copiii lor:

  • Vaccinul hepatitic B – oferă protecţie împotriva Hepatitei B şi se realizează în maternitate în primele 24 de ore de la naştere
  • Vaccinul BCG – reduce riscul de îmbolnăvire pentru formele grave de tuberculoză şi se realizează la nou-născuţii cu greutate mai mare de 2500 g, la externarea din maternitate
  • Vaccinul hexavalent – oferă protecţie împotriva tetanosului, difteriei, tusei convulsive, poliomielitei, hepatitei B, bolilor generate de Haemophilus influenzae şi se realizează de către medicul de familie la două, patru şi 11 luni ale copilului
  • Vaccinul pneumococic – oferă protecţie împotriva pneumoniilor, otitelor, septicemiilor, meningitelor pneumococice şi se realizează de medicul de familie, începând cu vârsta de şase săptămâni ale copilului
  • Vaccinul ROR – oferă protecţie împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului şi se realizează de medicul de familie, vârstele recomandate pentru vaccinare fiind de 12 luni şi de 5 ani
  • Vaccinul tetravalent – oferă protecţie împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi poliomielitei, fiind efectuat de medicul de familie la vârsta recomandată de 6 ani
  • Vaccinul DTPa adulţi – oferă protecţie împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi se administrează de către medicul de familie ca rapel după vârsta de patru ani şi la adulţi

De asemenea, părinţii pot apela şi la vaccinurile opţionale:

  • Vaccinul rotaviral – protejează împotriva diareei dată de rotavirus
  • Vaccinul varicelic – protejează împotriva varicelei
  • Vaccinul Hepatitic A – protejează împotriva hepatitei A
  • Vaccinul meningococic – protejează împotriva diferitelor forme de meningită
  • Vaccinul HPV – protejează împotriva cancerului de col uterin şi se efectuează între 9 şi 26 de ani

În ceea ce priveşte înscrierea la grădiniţă şi la şcoală a copiilor, proiectul noii Legi a vaccinării prevede ca introducerea micuţilor în aceste colectivităţi să se facă pe baza unui document care să ateste efectuarea vaccinărilor obligatorii. Măsura a fost luată tocmai pentru a-i proteja pe copiii din colectivităţi de îmbolnăvire şi pentru a reduce cazurile de deces prin aceste boli ce pot fi prevenite prin imunizare.

Ce alte investigaţii trebuie efectuate înainte de înscrierea copiilor la grădiniţă sau la şcoală?

Pe lângă dovada vaccinării copiilor, părinţii trebuie să prezinte la înscrierea în colectivităţi şi alte documente care să ateste starea de sănătate a copiilor. Astfel, este nevoie de:

  • Avizul medicului de familie cu privire la starea de sănătate a copilului (medicul de familie poate recomanda şi efectuarea unui exudat nazo-faringian, examenul coproparazitologic şi o coprocultură)
  • Avizul epidemiologic care să ateste existenţa sau nu a unor boli contagioase
  • Eventuale analize medicale solicitate de conducerile unor grădiniţe sau şcoli (de exempplu: examenul radiologic la plămâni, testul de depistare a infecţiei cu bacilul tuberculos etc)
  • Eventuale avize oftalmologice şi ORL

Echipa SMART MEDICAL vă sfătuieşte să adoptaţi o atitudine responsabilă atunci când vine vorba despre sănătatea copiilor lor şi a celor din colectivitate. Nu trebuie uitat că un copil nevaccinat şi fără controalele perioadice la medic, fără investigaţii în ceea ce priveşte starea de sănătate a micuţului reprezintă un adevărat pericol la adresa sănătăţii sale ci şi a celorlalţi copii. Iar acest lucru este subliniat atât de organismele de sănătate de la nivel naţional, cât şi internaţional!

Pentru a veni în sprijinul părinţilor şi a sănătăţii copiilor, SMART MEDICAL oferă servicii de medicina familiei, epidemiologie şi de laborator la standarde de top, specialiştii noştri având o bogată experienţi şi expertiză în domeniu!

Alegeţi SMART pentru copiii dumneavoastră! Alegeţi SMART pentru sănătatea colectivităţii în care se bucură de copilărie micuţii dumneavoastră!

Surse:

www.who.int

www.cnscbt.ro

 

whatsapp