Colposcopia ajută la depistarea celulelor precanceroase

Colposcopia ajută la depistarea celulelor precanceroase și a cancerului de col uterin

Distribuie

Colposcopia este o procedură medicală folosită de medicul ginecolog pentru a examina cu atenție colul uterin, vaginul și vulva. Investigația ajută la depistarea celulelor canceroase sau a celulelor anormale care se pot transforma în timp în cancer. Aceste celule anormale sunt uneori numite „țesuturi precanceroase”. De asemenea, colposcopia ajută și la identificarea negilor genitali sau a țesuturilor necanceroase numite polipi.

Investigația se realizează cu ajutorul unui instrument special numit colposcop, care oferă medicului o imagine clară, mărită a țesuturilor care alcătuiesc colul uterin, vaginul și vulva. Colposcopul este plasat aproape de corp, dar nu intră în corp.

Medicul ginecolog poate recomanda realizarea unei colposcopii dacă rezultatele unui test Papanicolau sau ale unui examen pelvin au evidențiat anomalii sau pentru a afla cauza unor probleme de sănătate, cum ar fi sângerare vaginală neobișnuită (de exemplu, sângerare după întreținerea relațiilor sexuale).

Colposcopia poate fi folosită pentru a diagnostica:

  • Negi genitali
  • Inflamarea colului uterin (cervicită)
  • Modificări precanceroase la nivelul țesutului colului uterin
  • Modificări precanceroase în țesutul vaginului
  • Modificări precanceroase ale vulvei

Colposcopia este o procedură sigură care prezintă foarte puține riscuri. Rar, pot apărea complicații în urma biopsiilor luate în timpul colposcopiei, inclusiv: sângerare puternică, infecţie, durere pelvină.

Mergeți la medic dacă observați după realizarea colposcopiei următoarele semne și simptome:

  • Sângerare mai abundentă decât în timpul menstruației
  • Frisoane
  • Febră
  • Dureri abdominale severe

Pregătirea pentru colposcopie

Este bine să nu programați colposcopia în timpul menstruației. Cu 24 până la 48 de ore înainte de realizarea colposcopiei, medicul ginecolog recomandă să nu se folosească medicamente vaginale, creme, pulberi sau spume. De asemenea, înainte de colposcopie pacienta trebuie să:

  • Nu întrețină relații vaginale cu 1-2 zile înainte de colposcopie
  • Nu utilizeze tampoane cu 1-2 zile înainte de colposcopie
  • Nu folosească medicamente vaginale cu 2 zile înainte de colposcopie
  • Ia un analgezic, cum ar fi ibuprofen sau acetaminofen înainte de a se prezenta în clinică pentru realizarea colposcopiei.

Ce se întâmplă în timpul colposcopiei?

Colposcopia se face de obicei în cabinetul medicului ginecolog, iar procedura durează aproximativ 20 de minute. Pacienta trebuie să se urce pe masa ginecologică, la fel ca în timpul unui examen pelvin sau pentru realizarea testului Papanicolau. Medicul ginecolog va plasa apoi speculum în vagin, pentru a îndepărta pereții vaginului, astfel încât să poată vedea colul uterin. Ulterior, medicul va poziționa colposcopul la câțiva centimetri de vulvă, dispozitivul va emite o lumină în vagin, ceea ce permite medicului să observe mai bine colul, vaginul și vulva. Procedura implică pulverizarea la nivelul colului uterin alternativ a două soluții bazate pe iod și acid acetic în zonă, ceea ce înseamnă că pacienta poate să resimtă o senzație de arsură sau furnicături. Soluțiile ajută la evidențierea zonelor celulelor suspecte.

Colposcopia urmată de biopsie.

Dacă în timpul colposcopiei medicul ginecolog găsește o zonă suspectă, poate fi colectată o probă de țesut pentru a fi trimisă apoi către laborator, pentru un examen anatomopatologic. Dacă există mai multe zone suspecte, medicul poate lua mai multe probe de biopsie.

Disconfortul resimțit în timpul biopsiei depinde de tipul țesutului prelevat:

 • Biopsia cervicală – provoacă disconfort ușor, dar de obicei nu este dureroasă. Pacienta poate simți o anumită presiune în zonă sau poate avea crampe.
 • Biopsia vaginală – poate provoca durere, astfel încât medicul poate administra un anestezic local.

Ce se întâmplă după realizarea colposcopiei?

Nu există nicio restricție în cazul colposcopiilor realizate fără biopsie. Este posibil să apară o scurgere sau o sângerare foarte ușoară în primele două zile după intervenție.

Dacă medicul ginecolog a realizat și o biopsie în timpul colposcopiei se recomandă evitarea tampoanelor interne și a relațiilor sexuale timp de o săptămână sau chiar mai mult, în funcție de constatarea medicului. După colposcopia însoțită de biopsie pot apărea:

  • Dureri vaginale sau vulvare care durează una sau două zile
  • Sângerare ușoară din vagin care durează câteva zile
  • Secreție închisă la culoare din vagin

Rezultatele colposcopiei

Adesea este posibil ca medicul să vă spună imediat după realizarea colposcopiei dacă există celule sau țesuturi anormale în colul uterin. În cazul realizării unei biopsii, rezultatele pot apărea între 4 și 8 săptămâni și pot fi:

  • Normale – aproximativ 4 din 10 femei nu prezintă celule anormale în colul uterin și li se recomandă să urmeze testele de screening cervical, ca de obicei
  • Anormale – aproximativ 6 din 10 femei au celule anormale în colul uterin și ar putea avea nevoie de tratament pentru a le elimina

Dacă o biopsie luată în timpul colposcopiei arată prezența unor celulele precanceroase, este posibil ca acestea să fie eliminate pentru a nu permite dezvoltarea lor în cancer. Medicul ginecolog va explica pacientei diferitele metode de îndepărtare a celulelor anormale, pentru a decide împreună care este cea mai potrivită cale de urmat. Dacă biopsia arată prezența cancerului, pot fi recomandate mai multe teste înainte de a începe tratamentul.

 

 

 

Surse:

https://www.nhs.uk/conditions/colposcopy/

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/about/pac-20385036

https://www.cancer.net/blog/2019-06/colposcopy-how-prepare-and-what-know

whatsapp