Anticonceptionalele | Pilulele contraceptive

Anticoncepționalele sau pilulele contraceptive: tipuri, beneficii, riscuri

Distribuie

Anticoncepționalele sau pilulele contraceptive sunt printre cele mai de succes medicamente din istorie, principalul lor scop fiind împiedicarea unei sarcini nedorite. Anticoncepționalele au fost dezvoltate în anii ’50 de către un biolog american și au fost aprobate și lansate pe piață în 1960. Imediat, anticoncepționalele s-au bucurat de un succes imens: în următorii doi ani de la aprobare, au fost folosite de peste 1,2 milioane de femei din SUA. La ora actuală, se estimează că în jur de 100 de milioane de femei din întreaga lume utilizează pilulele anticoncepționale.

Ce conțin anticoncepționalele?

Anticoncepționalele sunt preparate hormonale al căror scop este acela de a împiedica fecundarea ovulului de către spermatozoid și fixarea unei sarcini. Pilulele contraceptive conțin estrogeni și progesteron de sinteză, similari hormonilor produși de ovare.

Câte tipuri de pilule contraceptive există?

La ora actuală, în lume există peste 30 de produse anticoncepționale sub formă de pilule, care respectă una dintre cele două formule de bază:

  • pilule contraceptive combinate: acestea conțin doze combinate de estrogen și progesteron, variante de sinteză;
  • pilulele contraceptive cu progesteron sintetic (progestin): acestea sunt recomandate persoanelor alăptează sau au stări de rău de la estrogeni.

Pilulele contraceptive pot fi clasificate și în funcție de tipul de administrare pe parcursul unei luni. Astfel, există:

  • pilule monofazice pentru 21 de zile: fiecare pilulă care se ia zilnic conține aceeași combinație de hormoni; după ce se termină folia cu 21 de pilule, se face o pauză de 7 zile, apoi se începe altă folie;
  • pilule multifazice pentru 21 de zile: folia conține pilule cu procente diferite de hormoni; de aceea, ordinea pilulelor trebuie respectată: după ce se termină folia, se face o pauză de 7 zile, apoi se începe o nouă folie; (pilulele multifazice pot fi și pentru 28 de zile: din cele 28 de pilule, 21 conțin hormoni, iar restul de 7 sunt inactive); ordinea pilulelor trebuie respectată, conform indicațiilor producătorului.

Pe lângă acestea, există și formule de contracepție care reduc numărul menstruațiilor anuale de la 12 la 4. Acestea presupun o administrare continuă a unor pilule hormonale timp de 12 săptămâni, alternată cu administrarea de pilule inactive timp de 7 zile. La această administrare, există și varianta unei injecții hormonale odată la 12 săptămâni.

Indiferent de forma de contracepție, aceasta trebuie recomandată de medicul ginecolog, după un consult amănunțit și o evaluare a stării de sănătate. Pilulele pot fi începute în orice zi a ciclului menstrual, cu mențiunea că există recomandări speciale pentru persoanele care au născut, au pierdut sarcini sau au trecut printr-un avort la cerere.

Cum acționează anticoncepționalele?

Principalul scop al dezvoltării anticoncepționalelor a fost acela de a împiedica instalarea unei sarcini nedorite. Astfel, compoziția hormonală a acestora a fost special concepută pentru a interfera cu mecanismele formării și instalării unei sarcini. Pilulele contraceptive actuale împiedică instalarea sarcinii prin câteva mecanisme: în primul rând, anticoncepționalele împiedică ovulația normală, iar în al doilea rând, alterează structura mucusului cervical, împiedicând spermatozoizii să ajungă, prin colul uterin, să fecundeze ovulul. Un alt efect este acela al subțierii mucoasei uterine astfel încât riscurile ca o sarcină să se instaleze sunt extrem de mici.

Ce beneficii au anticoncepționalele?

La ora actuală, se consideră că anticoncepționalele au o eficacitate de peste 99 la sută în împiedicarea instalării unei sarcini nedorite. Pentru ca eficacitatea lor să fie cea optimă, pilulele trebuie luate la aceeași oră din zi. În prima lună de anticoncepționale, e posibil ca medicul să recomande o formă suplimentară de protecție. Dar după prima lună de administrare, eficacitatea lor este optimă.

Anumite tratamente medicamentoase pot afecta eficacitatea pilulelor, așa că aceste aspecte trebuie discutate cu medicul ginecolog. Vărsăturile, diareea severă și omiterea unei pilule cresc riscul de a obține o sarcină nedorită. Pe lângă eficacitatea contraceptivă dovedită, pilulele hormonale pot ameliora sindromul premenstrual, acneea și endometrioza. De asemenea, reduc crampele menstruale, sunt recomandate persoanelor cu ovare polichistice și scad riscul de boală inflamatorie pelvină. Există și studii care au corelat administrarea contraceptivelor orale cu riscul mai redus de a face anumite tipuri de cancer, precum cel ovarian, cel uterin și cel de colon. Există o corelație între pilule și reducerea migrenelor și a bufeurilor în perimenopauză. Mai mult, anconcepționalele reduc riscul de anemie prin normalizarea fluxului de sânge menstrual.

Un alt aspect important care trebuie lua în calcul este faptul că, deși sunt eficace împotriva concepției, pilulele contraceptive nu previn bolile cu transmitere sexuală precum herpesul, chlamydia, gonoreea, hepatita sau infecția cu HIV. De aceea, în anumite situații, când partenerii nu sunt stabili, este de preferat folosirea prezervativului.

Ce contraindicații au anticoncepționalele?

Principala regulă de respectat de către orice persoană care dorește să prevină o sarcină nedorită este aceea de a lua pilule contraceptive numai după un consult medical ginecologic și o discuție cu specialistul. Contraceptivele orale nu sunt indicate persoanelor de peste 35 de ani care fumează sau celor care au renunțat la tutun cu mai puțin de un an înainte de a fi împlinit 35 de ani. Anticoncepționalele sunt contraindicate și unor categorii de paciente precum cele cu cancer de sân, de endometru, cu boli hepatice, hipertensiune arterială și boli cardiace care nu sunt ținute sub control, diabet necontrolat, sângerări vaginale nediagnosticate, persoanelor cu dureri în piept sau dureri puternice de cap, celor cu risc crescut de accident vascular cerebral și de a face cheaguri de sânge. Femeile însărcinate nu pot lua contraceptive, la fel și cele cu obezitate.

Ce efecte adverse au anticoncepționalele și ce riscuri implică?

Cele mai multe femei care iau anticoncepționale nu se confruntă cu efecte adverse. Acestea apar mai ales în prima lună de utilizare, dar dispar treptat. Există însă situații când utilizarea anticonceționalelor este însoțită de sângerări între menstruații, ușoară creștere în greutate, stare de rău, indispoziție, sensibilitate mamară. În plus, pot apărea rar consecințe mai grave precum vederea încețoșată, durerea puternică de stomac, durerea acută de cap, durere în piept, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Ce se întâmplă dacă este omisă o pilulă?

Pentru ca anticoncepționalele să-și păstreze eficacitate, trebuie luate strict în conformitate cu recomandările producătorului. În cazul în care o femeie nu ia pilula la ora obișnuită, aceasta ar trebui să o ia imediat cum își aduce aminte. În cazul în care pilulele sunt omise câteva zile, se impun alte mijloace de contracepție. Cea mai bună decizie în fiecare situație în parte se ia împreună cu medicul ginecolog. În plus, nu trebuie uitat nici faptul că anumite medicamente precum cele anticonvulsive sau anumite suplimente pe bază de plante scad eficacitatea pilulelor contraceptive. De aceea, orice administrare de medicamente sau suplimente pe bază de plante trebuie semnalată medicului pentru ca acesta să recomande o soluție optimă împotriva unei sarcini nedorite.

 

Surse:

www.nhs.uk

www.webmd.com

www.mayocliniv.org

www.drugs.com

www.kidhealth.org

www.cdc.gov

www.theguardian.com

whatsapp