Anemia este o afecțiune caracterizată prin existența unui număr insuficient de globule roșii sănătoase în organism pentru a transporta în mod corespunzător oxigen către țesuturi. Anemia este cea mai frecventă afecțiune a sângelui, întâlnindu-se la aproape 6% din populație.
Anemia poate fi temporară sau de lungă durată și poate varia de la o formă de boală ușoară, cum este cazul anemiei apărute în timpul sarcinii, până la cazuri severe, care produc la complicații serioase.
Sunt mai predispusi la a dezvolta anemie:
- Sunt expuse riscului de anemie prin carenta fier (anime feripriva) din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruatiilor și a cantitatii mai mari de sânge produsă în timpul sarcinii.
- Adulții în vârstă. Au un risc mai mare de anemie, deoarece sunt mai susceptibili să aibă boli de rinichi sau alte afecțiuni medicale cronice
- Copiii mici. Majoritatea sugarilor dezvolta anemie încă de la naștere
- Persoanele cu rude diagnosticate cu anemie. Anumite forme de anemie se transmit genetic
Tipuri de anemie
- Anemie aplastică.
Este o formă de anemie rară, care pune viața în pericol. Apare atunci când organismul nu produce suficiente globule roșii, din cauza unor infecții, a consumului de anumite medicamente, boli autoimune și expunerii la substanțe chimice toxice.
- Anemie feriprivă.
Este cel mai frecvent tip de anemie si este cauzată de o carență de fier în organism. Măduva osoasă are nevoie de fier pentru a face hemoglobină. Fără o cantitate de fier adecvată, organismul nu poate produce suficientă hemoglobină pentru globulele roșii. Poate să apară des la femeile însărcinate care nu iau suplimente de fier. De asemenea, este cauzată de pierderi de sânge, cum ar fi hemoragiile menstruale abundente, ulcerul, cancerul și utilizarea regulată de calmante, în special aspirină, care pot provoca inflamații ale mucoasei stomacului, ducând la pierderi de sânge.
- Anemie cu celule grase.
Aceast tip de anemie hemolitică se moștenește și, în anumite cazuri, poate fi gravă. Este cauzată de o formă defectuoasă de hemoglobină care obligă globulele roșii să se grupeze anormal (formă de semilună/secera). Aceste globule neregulate mor prematur, ceea ce duce la o insuficiență cronică de globule roșii.
- Talasemia.
Acest tip de anemie apare din cauza unei probleme cu formarea hemoglobinei. Se caracterizează prin producerea de globule roșii foarte mici, deși într-un număr suficient. Se transmite genetic și poate varia de la forme ușoare până la forme care pun viața în pericol. Cea mai severă formă de talasemie se numește beta talasemie (anemie Cooley).
- Anemie prin deficit de vitamine.
Anemia prin deficit de vitamine se mai numește și anemie pernicioasă. Pe lângă fier, organismul are nevoie de folați și vitamina B-12 pentru a produce suficiente globule roșii sănătoase. O dietă săracă în alimente bogate în aceste vitamine și în alți nutrienți cheie poate provoca scăderea producției de globule roșii. Pe de altă parte, există și cazuri în care organismul nu reușește să absoarbă vitamina B-12, deși persoanele consumă suficiente alimente cu un conținut bogat de vitamina B-12.
Anemia apare atunci când sângele are insuficiente globule roșii, pentru că:
- Organismul nu produce suficiente globule roșii
- Hemoragiile duc la scăderea numărului de celule roșii din sânge mult mai rapid decât pot fi înlocuite
- Organismul distruge globulele roșii
Rolul globulelor roșii
Organismul creează trei tipuri de celule sanguine: globule albe (leucocite) pentru a lupta împotriva infecțiilor, trombocite pentru a ajuta la coagularea sângelui și celule roșii – pentru a transporta oxigenul în organism.
Celulele roșii din sânge conțin hemoglobină – o proteină bogată în fier ce conferă sângelui culoarea roșie. Hemoglobina permite globulelor roșii să transporte oxigenul din plămâni către toate părțile corpului și să transporte dioxidul de carbon din țesuturi la plămâni.
Majoritatea celulelor sanguine, inclusiv celulele roșii din sânge, sunt produse în mod regulat în măduva oaselor. Pentru a produce hemoglobină și celule roșii, organismul are nevoie de fier, vitamina B-12, folați și alți nutrienți din alimentele consumate.
Semnele și simptomele variază în funcție de tipul anemiei
Dacă anemia este cauzată de o boală cronică, boala poate masca semnele și simptomele asociate, astfel încât anemia ar putea fi detectată prin teste realizate pentru a depista o altă afecțiune. În plus, nu toate persoanele cu anemie manifestă simptome specifice. Atunci când apar, însă, ele includ:
- Oboseală
- Slăbiciune
- Paloare sau piele gălbuie
- Bătăi neregulare ale inimii
- Dificultate în respirație
- Amețeli
- Dureri în piept
- Mâinile și picioarele reci
- Dureri de cap
Simptomele se agravează pe măsură ce anemia se agravează.
Stabilirea diagnosticului de anemie
Pentru stabilirea diagnosticului de anemie, medicul hematolog va analiza istoricul familial și personal și va realiza un examen fizic. De asemenea, va recomanda realizarea urmatoarelor analize:
- Hemoleucogramă completă, pentru măsurarea globulele roșii și a hemoglobinei.
- Frotiu de sânge periferic pentru a număra globulele albe din sânge, pentru a verifica forma globulelor roșii și pentru a identifica eventualele celule anormale
- Numărul de reticulocite, pentru a verifica existența globulelor roșii imature
Tratamentul se prescrie în funcție de tipul anemiei
Tratamentele pentru anemie variază de la administrarea suplimentelor până la realizarea de proceduri medicale.
Anumite tipuri de anemie (anemia feriprivă și anemia cu deficit de vitamine) pot fi prevenite prin adoptarea unei diete sănătoase, variată în vitamine și minerale:
- Alimentele bogate în fier includ carne de vită, fasole, linte, cereale fortificate cu fier, legume cu frunze de culoare verde închis și fructe uscate.
- Acest nutrient, precum și forma sa sintetică de acid folic, pot fi găsiți în fructe și în sucurile de fructe, legume cu frunze de culoare verde închis, mazăre verde, fasole, arahide, pâine, cereale, paste și orez.
- Vitamina B-12. Alimentele bogate în vitamina B-12 includ carne, produse lactate și produse din cereale și soia fortificate.
- Vitamina C. Alimentele bogate în vitamina C ajută și la creșterea absorbției fierului. Se găsesc în citrice și sucuri, ardei, broccoli, roșii, pepeneși căpșuni.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics#4