Proteina C Reactiva

Totul despre Proteina C Reactivă

Distribuie

Proteina C reactivă (PCR) este o proteină produsă de ficat și este eliberată în fluxul sanguin ca răspuns la un proces inflamator. Inflamația este modalitatea prin care organismul protejează țesuturile atunci când ne rănim sau când avem o infecție.

În mod normal, o persoană sănătoasă are niveluri scăzute ale proteinei ​​ C reactive în sânge. Nivelurile crescute pot fi semnul unei infecții grave sau al unei alte tulburări.

Testarea PCR ajută la identificarea inflamației, care poate fi cauzată de:

    • Infecții bacteriene, cum ar fi sepsis, o afecțiune severă care poate pune viața în pericol
    • O infecție fungică
    • Boala inflamatorie a intestinului, o afecțiune care provoacă inflamarea și hemoragia intestinelor
    • O afecțiune autoimună, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă
    • O infecție la nivelul oaselor, numită osteomielită

Cand se recomandă testarea nivelului proteinei C reative?

Medicul de familie sau medicul infecționist poate recomanda măsurarea nivelului proteinei C reactive din sânge persoanelor care prezintă semne și simptome ale unei infecții bacteriene grave. Printre acestea se numără:

    • Febră
    • Frisoane
    • Respirație rapidă
    • Frecvența cardiacă rapidă
    • Greață și vărsături

În cazul persoanelor deja diagnosticate cu o infecție sau o boală cronică, testul CRP poate fi utilizat pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului. Nivelul proteinei C reactive din sânge crește și scade în funcție de severitatea inflamației. Dacă rezultatul arată că nivelul scade, înseamnă că tratamentul prescis de medic pentru inflamație funcționează.

Pe lângă testul standard, există și un test de măsurare a nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate (hs-CRP), care poate fi utilizat pentru a evalua riscul de a dezvolta boala coronariană, o afecțiune în care arterele inimii se îngustează. Boala coronariană poate conduce la infarct sau atac de cord.

În ce constă testarea proteinei C reactive?

Testarea proteinei C reactive constă în realizarea unui simplu test de sânge, care nu durează, de obicei, mai mult de 5-10 minute. Testul este foarte puțin invaziv și este posibil ca persoana testată să resimtă dureri ușoare sau să observe vânătăi locale. Majoritatea simptomelor dispar destul de repede.

Rezultatele testării proteinei C reactive

Dacă rezultatele arată un nivel crescut al proteinei C reactive, cel mai probabil înseamnă că există un anumit tip de inflamație în organism. Testul nu explică, însă, și cauza sau localizarea inflamației, motiv pentru care medicul poate recomanda investigații superioare în acest sens.

Un nivel mai mare al proteinei C reactive decât cel normal nu înseamnă neapărat că persoana are o afecțiune medicală care necesită tratament. Există și alți factori care contribuie la creșterea nivelului acestei proteine în organism, și anume fumatul, obezitatea și sedentarismul (lipsa practicării regulate de exerciții fizice).

 

Surse:

https://medlineplus.gov/lab-tests/c-reactive-protein-crp-test/

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-reactive-protein-test/about/pac-20385228

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/c-reactive-protein-test#1

whatsapp