Leucemia | cancerul de sange

Leucemia, tipul de cancer care afectează sângele și măduva osoasă

Distribuie

Conform ultimelor statistici furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, în 2020, aproape 475 de mii de persoane au fost diagnosticate cu leucemie la nivel global. Ia numărul deceselor a fost peste 311 000. Leucemia este pe locul 13 ca incidență în ceea ce privește îmbolnăvirile prin cancer, iar în ceea ce privește numărul deceselor prin cancer, leucemia ocupă locul 10 în topul global.

Ce este leucemia?

Leucemia este un tip de cancer care afectează măduva osoasă și sângele. Leucemia apare la nivelul măduvei osoase, care este responsabilă de producerea de noi celule sanguine. Acestea sunt fie eritrocitele sau globulele roșii (cele care transportă oxigenul de la nivel pulmonar către toate țesuturile și dioxidul de carbon invers către plămâni), globulele albe care sunt leucocitele și granulocitele (cele care au rol imunitar și combat infecțiile) și plachetele sanguine sau trombocite (cele care au rol în coagularea sângelui).

Leucemia apare de obicei atunci când este perturbat mecanismul formării globulelor albe sau al plachetelor sanguine de la nivelul măduvei osoase. În urma acestei anomalii, organismul uman va produce mai multe globule albe sau trombocite decât este nevoie ceea ce duce la îmbolnăvire.

Câte tipuri de leucemia există?

Principalele tipuri de leucemie sunt:

  • leucemia limfocitară sau limfoblastică: aceasta se caracterizează prin producția crescută de limfocite la nivelul măduvei osoase;
  • leucemia mieloidă sau mielogenă: aceasta se caracterizează printr-o producție crescută de granulocite la nivelul măduvei osoase.

O altă clasificare a leucemiei ține cont de rapiditatea cu care evoluează boala. Astfel, există:

  • leucemie acută, care evoluează foarte repede;
  • leucemie cronică, o formă de boală cu evoluție lentă.

Leucemia acută poate fi:

  • leucemie acută limfocitară: este cea mai frecventă formă de leucemie diagnosticată la copii. Aceasta presupune o creștere anormală a numărului de limfoblaști, fără ca aceștia să se transforme în celule sanguine, cum se întâmplă la persoanele sănătoase. Această aglomerare în organism se produce în ganglionii limfatici care cresc în volum.
  • leucemie acută mieloidă: reprezintă jumătate dintre cazurile de leucemie diagnosticată la adolescenți și tineri. Aceasta presupune o dezvoltare anormală de mare a numărului de mieloblaști, fără ca aceștia să se tranforme în celulele sanguine, cum se întâmplă la persoanele sănătoase. Mieloblaștii se acumulează la nivelul măduvei, ceea ce duce la perturbarea producției normale de celule sanguine, unul dintre efecte fiind anemia cauzată de numărul insuficient de globule roșii în sânge. Acest tip de leucemie poate duce la sângerări, apariția vânătăilor și infecțiilor.

Leucemia cronică apare atunci când în organism se produc prea multe celule sanguine parțial nedezvoltate, ceea ce înseamnă că acestea nu pot funcționa la capacitate optimă.

Leucemia cronică poate fi:

  • leucemie cronică limfocitară: apare mai ales spre vârsta a treia, între 60 și 70 de ani, iar efectul principal asupra organismului este acela că scade capacitatea de luptă împotriva infecțiilor.
  • leucemia cronică mieloidă: apare mai ales la persoanele cu vârsta între 25 și 60 de ani.

Care sunt cauzele și factorii de risc pentru leucemie?

Mecanismele apariției leucemiei nu sunt încă pe deplin cunoscute. Există însă anumiți factori de risc corelați cu instalarea acestei forme de cancer. Printre aceștia se numără:

  • expunerea la benzen și la radiațiile ionizante;
  • istoricul familial;
  • anumite afecțiuni și mutații genetice;
  • fumatul care implică inhalarea multor substanțe chimice periculoase;
  • alte condiții (rasa albă este mai predispusă la leucemie decât rasa neagră; la fel, bărbații sunt mai expuși decât femeile).

Care sunt simptomele leucemiei și cum se diagnostichează?

Simptomele leucemiei depind de tipul bolii. Astfel, mulți dintre pacienții cu leucemie cronică nu au simptome și își descoperă boala la analizele de rutină. Pe de altă parte, leucemia acută este însoțită de simptome mai zgomotoase, care trebuie semnalate medicului.

Astfel, printre simptomele leucemiei acute se numără anemia, sângerările dese, prezența multor vânătăi pe piele, dureri musculare, osoase sau articulare, febră, transpirații nocture, umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului, axilei sau zonei inghinale, fără durere.

Și anemia cronică poate fi însoțită de simptome precum oboseala, pierderea în greutate, transpirațiile nocturne, febra, durerea sau senzația de prea plin în stânga, sub coaste.

Pentru a diagnostica leucemia, medicul va face un examen clinic pentru a evalua starea ganglionilor, splinei și ficatului. De asemenea, va recomanda teste de sânge, biopsia măduvei osoase și anumite teste genetice.

Care sunt tratamentele recomandate?

În funcție de tipul de leucemie, tratamentul poate include mai multe tipuri de abordări. Astfel, în leucemia acută se pot aplica chimioterapia, radioterapia și transplantul de măduvă osoasă. Tratamentul țintește distrugerea celulelor maligne, însă anumite medicamente le pot afecta și pe cele sănătoase.

În cazul leucemiei cronice, tratamentul depinde de stadiul bolii și de starea pacientului. Astfel, acesta poate varia de la monitorizarea activă a pacientului până la chmioterapie și transplant medular. În ultimii ani, în cadrul protocoalelor terapeutice, se aplică și terapiile targetate, destinate corectării mecanismelor care au dus la dezvoltarea anormală a celulelor sanguine. Aceste terapii se aplică mai ales în stadiile incipiente ale leucemiei cronice mieloide.

Ce recomandări trebuie să respecte pacienții cu leucemie?

În funcție de stadiul și tipul bolii, există anumite riscuri pe care le implică tratamentele pentru leucemie. Unul dintre acelea este riscul crescut de infecții. De aceea, pacienții trebuie să respecte un regim de viață cu odihnă, hrană de calitate, igienă, vaccinare împotriva bolilor infecțioase și evitarea contactului cu persoane cu diverse viroze și boli infecțioase. Anumite forme de leucemie pot da anemie, ceea ce necesită un tratament special. În plus, renunțarea la fumat, la excesul de alcool și managementul stresului pot avea un impact pozitiv asupra stării de sănătate a pacienților cu leucemie.

 

Surse:

www.cdc.org

https://gco.iarc.fr

www.health.harvard.edu

www.hopkinsmedicine.org

whatsapp