Ce este tratamentul de canal și de ce este important?
La ora actuală, caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel global. Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, se estimează că 2,3 miliarde de persoane din întreaga lume se confruntă cu carii la nivelul dinților definitivi, iar 530 de milioane de copii au carii la nivelul dinților de lapte.
Care sunt cauzele apariției cariilor dentare?
Principala cauză a apariției cariei dentare o constituie excesul de zaharuri din alimentație, zaharuri care se găsesc în dulciuri, băuturi dulci, fructe, lapte, cereale și produse din cereale. Bacteriile din cavitatea orală transformă carbohidrații în acizi, iar combinația de bacterii, resturi alimentare, acizi și salivă constituie placa bacteriană. Dacă dinții nu sunt corect îngrijiți, placa bacteriană distruge smalțul dentar și duce la apariția cavităților în dinți, ceea ce constituie formarea cariilor. Există și alți factori de risc ai apariției cariilor dentare, printre care se numără medicamentele care usucă gura, retracția gingivală, radioterapia pentru tumori situate la nivelul capului și istoricul familial de carii.
Cum sunt stadiile cariilor dentare?
Cariile dentare au mai multe stadii de evoluție. La început, are loc demineralizarea smalțului ca urmare a prezenței plăcii bacteriene. Deși smalțul este foarte dur, dovadă că suportă tensiunile mari din timpul masticației, acesta se erodează ca urmare a contactului repetat si prelungit cu bacteriile.
În această fază, vizita la dentist și fluorizările pot stopa evoluția cariei, dar numai pentru o vreme. Dacă acest lucru nu se produce, urmează fază a doua a formării cariei dentare, când apar mici puncte maronii pe dinte ca urmare a distrugerii smalțului. Și în acest moment, se poate interveni cu ajutorul plombelor pentru a evita cariile avansate. Dacă nu se aplică plombe pentru cariile mici, placa bacteriană va începe să distrugă dentina, stratul de sub smalț. Această situație crește sensibilitatea dentară la rece și fierbinte.
Și în acest stadiu, se poate interveni prin umplerea cavității cu diverse substanțe de plombare, precum compozitul. Însă există și riscul ca, în urma distrugerii avansate, dintele să aibă nevoie de o lucrare mai amplă. În stadiul următor, caria va săpa în dinte și va ajunge până la pulpa dentară, structură inervată și vascularizată. În momentul acesta, încep problemele mai grave, care vor necesita tratamente avansate.
Ce sunt tratamentele de canal dentar?
Afectarea pulpei dentare reprezintă un stadiu avansat al cariei dentare. În acest moment apar durerile puternice, halena și inflamațiile. Acesta este momentul in care trebuie intervenit prin tratamnent de canal, pentru salvarea dintelui natural si mentinerea sa pe arcada pentru cat mai mult timp.
Tratamentul de canal incepe prin îndepărtarea pulpei dentare, curățarea cavității rămase, anihiliarea nervului dentar, sigilarea zonei și umplerea cavității cu o plombă. Dintii „salvati” astfel pot ramane vizibili in aceasta forma inca mult timp sau pot fi utilizati ca stalpi de sustinere intr-o viitoare lucrare protetica, inlocuind ceea ce astazi este cunoscut sub denumirea de „implant”.
Orice radacina dentara proprie, salvata (prin tratament de canal) de la a fi extrasa este, de cele mai multe ori, un stalp de sustinere mai valoros decat cel mai sofisticat implant dentar, deoarece este o structura anatomica „self”, pe care organismul o recunoaste si o accepta, spre deosebire de implant, care este „nonself” si, deseori, respins si eliminat la scurt timp dupa inserarea pe arcada.
Oricat ar fi de estetic si de „la moda” ar fi un implant, nu poate inlocui beneficiile dintilor naturali, de aceea stomatologia conservatoare recomanda sa se faca orice este posibil pentru salvarea propriilor dinti si utilizarea lor in lucrari dentare, in locul implantelor.
La ora actuală, tratamentele de canal au evoluat foarte mult datorită tehnologiei, iar materialele tot mai performante pentru obturații, fac ca tratamentele de canal să salveze cu succes dinți deteriorați de carii profunde. Și substanțele anestezice au evoluat mult ceea ce face ca orice tratament dentar să fie ușor de suportat.
Deoarece păstrarea pe arcadă a dinților naturali este oricând de dorit aplicării implanturilor sau a protezelor dentare, recomandarile unor „profesionisti” de a se extrage toti dintii naturali, sanatosi total sau partial, pentru a se insera implanturi dentare, sub promisiunea ca arata „mai bine” – nu trebuie luate in calcul. La implantologie trebuie recurs exclusiv atunci cand nu mai exista o alta solutie de protezare care sa includa dentitia proprie, nicidecum din motive estetice.
Când se fac extracțiile dentare ca urmare a cariilor?
Există și situații când dinții naturali nu mai pot fi salvați. În ultimul stadiu al afectării dinților, există riscul unor abcese profunde, din cauza infecției produse de bacterii. În aceste situații, dacă infecția este prea gravă, se poate extinde către os. De multe ori, singura salvare o reprezintă extracția dentară. Aceasta este situatia in care dintele lipsă trebuie inlocuit cu o lucrare protetică, deoarece spațiile dentare nerezolvate afectează întreaga dantură.
Cum se îngrijesc dinții în mod corect?
Din fericire, problemele dentare grave pot fi la ora actuală mult mai ușor prevenite, printr-o igienă corectă care presupune periajul dentar după fiecare masă, folosirea aței interdentare și a dușului bucal. Vizita la medicul dentist ar trebui făcută cel puțin o dată pe an chiar daca nu apar probleme, iar detartrajul în cabinet ori de câte ori este nevoie. Fumatul este un factor de risc important pentru deteriorarea dinților și gingiilor, de aceea, fumătorii ar trebui să fie mult mai atenți la acest aspect. În plus, excesul de dulciuri care se lipesc de dinți (caramele, gumă cu zahăr, acadele), pot afecta dinții încă din copilărie. Și dintii inghesuiti pe arcada cresc riscul de carie din cauza igienei dificil de realizat, ceea ce face ca purtarea aparatelor dentare pentru îndreptarea dinților să fie prioritara pentru persoanele cu dinții incorect aliniati.
Surse: