probleme dentare comune

9 probleme dentare comune și cum pot fi prevenite

Distribuie

Bolile cavității orale afectează cel puțin 3,58 miliarde de persoane în întreaga lume, cariile fiind cele mai frecvente afecțiuni dentare, se arata in studiul “Global Burden of Disease 2016”, realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cercetarea estimează că, la nivel global, 2,4 miliarde de oameni suferă de carii, iar dintre aceștia 486 de milioane sunt copii.

Sănătatea orală este un indicator cheie al stării de sănătate, al bunăstării și al calității vieții. OMS definește sănătatea orală drept „o stare lipsită de dureri cronice la nivelul gurii, cancer de gât și cancer oral, infecții orale, boală parodontală (gingivită), carii, pierderea dinților și alte boli și tulburări care limitează bunăstarea psihosocială și capacitatea unei persoane de a mușca, mesteca, zâmbi, vorbi”.

Problemele dentare nu sunt niciodată distractive, acestea numărându-se printre cele mai dureroase afecțiuni. Vestea bună este că majoritatea pot fi prevenite cu ușurință. Periajul de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare, alimentarea corectă și controalele periodice la medicul stomatolog sunt pași esențiali în prevenirea problemelor dentare. De asemenea, pentru a putea preveni afecțiunile dentare este important să ne informăm corect cu privire la simptomele          și la cauzele acestora.

Vă prezentăm mai jos o listă a celor mai frecvente probleme dentare.

  1. Respiratia urât mirositoare.

Respirația urât mirositoare, numită și halitoză, poate fi jenantă. Conform studiilor stomatologice, în aproximativ 85% dintre cazuri respirația urât mirositoare persistentă este un simptom al unei afecțiuni dentare.

Boala parodontală, cariile, cancerul oral, gura uscată (xerostomia) și limba încărcată (limba saburală sau prezența bacteriilor pe limbă) sunt câteva dintre problemele dentare care pot provoca respirația urât mirositoare. Folosirea apei de gură pentru a acoperi respirația urât mirositoare atunci când există o problemă dentară va masca numai mirosul, fără a rezolva, însă, adevărata problemă.  Dacă aveți o respirație urât mirositoare persistentă, ar fi indicat să programați o vizită la medicul stomatolog pentru a exclude oricare dintre problemele dentare asociate cu acest simptom.

  1. Cariile dentare.

Cariile dentare reprezintă principala problemă dentară la nivel mondial. Apare atunci când placa dentară, substanța lipicioasă care se formează pe dinți, se combină cu zaharurile și / sau amidonul din alimentele consumate. Această combinație produce acizi care atacă smalțul dinților și conduc la formarea cariilor.

Cariile pot apărea la orice vârstă și nu apar numai la copii, așa cum ar putea crede multe persoane.  Pe măsură ce înaintăm în vârstă, smalțul dinților se erodează și poate conduce la dezvoltarea cariilor. Gura uscată datorată înaintării în vârstă sau a consumului de medicamente poate favoriza, de asemenea, apariția cariilor.

Cele mai bune metode de prevenire a cariilor dentare sunt periajul dinților de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare si efectuarea vizitelor regulate la medicul stomatolog. Consumul de alimente sănătoase și evitarea gustărilor și a băuturilor cu un conținut bogat în zahăr ajută, de asemenea, la prevenirea degradării dinților. Discutați cu medicul dentist despre cum vă puteți reduce riscul de apariție a cariilor!

  1. Boala parodontală.

Boala gingiilor, cunoscută și sub denumirea de boală parodontală, este o infecție a gingiilor care înconjoară dinții. Este una dintre principalele cauze ale pierderii dinților în rândul adulților și una dintre cele mai prevalente afecțiuni la nivel mondial, conform reprezentanților OMS. Există studii care au indicat o posibilă legătură între bolile de inimă și bolile parodontale.

Orice persoană poate dezvolta boala parodontală, însă aceasta apare de obicei la adulții cu vârste peste 30 de ani. Fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc, alături de diabetul zaharat și gura uscată. Simptomele bolii parodontale includ respirația urât mirositoare, inflamarea gingiilor, sângerare gingivală, sensibilitate dentară și durere la mestecare.

Cele două etape majore ale bolii parodontale sunt gingivita și parodontita. Ca și în cazul altor afecțiuni dentare, boala parodontală poate fi prevenită printr-un periaj corect al dinților de cel puțin două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare și efectuarea controalele dentare periodice. În cazul în care aveți simptome asociate bolii parodontale, ar trebui să consultați un medic stomatolog cu experiență în tratarea parodontozei, astfel încât să puteți beneficia de tratament adecvat pentru a preveni alte complicații, cum ar fi pierderea dinților.

  1. Cancer oral.

Cancerul oral este o boală gravă și cu potențial risc de deces care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Oral Cancer Foundation din SUA estimează că un american moare în fiecare oră din cauza cancerului oral, afecșiune care poate fi vindecată atunci când este diagnosticată și tratat în fazele incipiente.  Vizitele dentare periodice pot ajuta la depistarea timpurie a cancerului oral.

Cancerul oral este cea mai frecventă afecțiune dentară la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Cei mai mari factori de risc sunt consumul de tutun și alcool. Virusul Papiloma uman (HPV), un virus cu transmitere sexuală, crește, de asemenea, riscul de cancer oral. Printre simptomele afecțiunii amintim leziuni, ulcerații, noduli sau zone dure la nivelul cavității bucale. De asemenea, este posibil să apară și dificultăți de mestecare sau de mișcare a limbii sau a maxilarului.

  1. Leziuni la nivelul cavității bucale.

Există mai multe tipuri de leziuni bucale, iar acestea pot fi dureroase și deranjante. De obicei, leziunile bucale persistente, care durează mai mult de două săptămâni, necesită intervenția medicului stomatolog. În restul cazurilor, majoritatea leziunilor bucale dispar de la sine în câteva zile.

Majoritatea ulcerațiilor bucale nu sunt contagioase și pot fi declanșate din mai multe cauze diferite. Frecvent, leziunile bucale sunt cauzate de cancerele orale, care provoacă ulcerații la nivelul cavității bucale – în interiorul gurii și nu pe buze. De asemenea, majoritatea rănilor și ulcerațiilor apărute la nivelul gurii sunt cauzate de virusul Herpes simplex – acestea apar de obicei pe buze sau în colțul gurii, sunt contagioase și pot apărea des deoarece nu virusul Herpes simplex nu poate fi eliminat complet din organism.

  1. Eroziunea dentară.

Eroziunea dentară constă în pierderea structurii dinților din cauza acidului care atacă smalțul. Smalțul dinților este cea mai dură substanță din organismul uman. Cu toate acestea, acizii din bacterii și anumite alimente și băuturi sunt corozivi și pot începe să atace smalțul dinților. Pe lângă bacteriile și alimentele și băuturile acide, eroziunea dentară poate fi cauzată și de probleme digestive, deoarece acidul din stomac este foarte coroziv. Acest lucru este deosebit de problematic pentru persoanele care suferă de tulburări sau boli care provoacă des o stare de vomă. Eroziunea dintară poate fi agravată de gura uscată, deoarece saliva acționează pentru a neutraliza acizii care corodează smalțul dinților.

Semnele și simptomele eroziunii dentare pot varia de la sensibilitate la probleme mai severe, cum ar fi fisurile dentare, care provoacă durere. Eroziunea dentară este mai frecventă decât ar putea crede majoritatea persoanelor, dar poate fi prevenită cu ușurință.

Periajul dentar cu o periuță de dinți cu peri moi după iecare masă sau după ce consumăm băuturi acide este o primă măsură de prevenire a eroziunii dentare. Printre celelalte măsuri preventive se numără și reducerea cantității de băuturi acide consumate sau consumul de gumă de mestecat, care stimulează producția de salivă.

  1. Sensibilitatea dentară.

Sensibilitatea dentară este o problemă comună care afectează milioane de oameni. Practic, aceasta implică durere sau disconfort la nivelul dinților în momentul în care consumăm dulciuri, alimente reci, băuturi calde, băuturi reci sau înghețată. Unii oameni cu dinți sensibili simt disconfort inclusiv în timpul periajului.

Dintii sensibili pot fi, de asemenea, un semn al unui dinte fisurat sau al unui abces dentar, care trebuie tratat de medicul stomatolog, pentru a preveni pierderea unui dinte sau apariția unei infectii in osul maxilarului. Dacă dezvoltați brusc sensibilitate la nivelul dinților, este o idee bună să faceți o programare la medicul stomatolog pentru a depista și trata cauza.

  1. Dureri de dinți și urgențe dentare.

Deși multe dureri de dinți și urgențe dentare pot fi evitate cu ușurință prin efectuarea controalelor periodice la medicul stomatolog, există și cazuri în care acestea sunt produse din cauza unor accidente. O urgență dentară poate fi foarte durerosă și înfricoșătoare. Printre problemele obișnuite care necesită o vizită urgentă la dentist se numără crăparea sau ruperea unui dinte sau abcesul dentar.

Persoanele care au nevoie de îngrijiri stomatologice în urma unor traumatisme la nivelul cavității bucale trebuie să consulte de urgență un medic stomalog. O urgență dentară este și o falcă fracturată sau dislocată, o tăietură severă la nivelul limbii, buzelor sau gurii sau o inflamare la nivell feței sau cavității bucale.

  1. Îngălbenirea dinților.

Decolorarea sau îngălbenirea dinților este o afecțiune în care dinții încep să se păteze.  Cauzele sunt numeroase și includ excesul de fluor, acumularea de tartru și placă bacteriană, înaintarea în vârstă, fumatul, consumul de anumite medicamente sau alimente.

Prevenirea îngălbenirii dinților nu este întotdeauna posibilă, în special atunci când este asociată cu bagajul genetic sau procesul de îmbătrânire. În restul cazurilor, îngălbenirea dinților poate fi prevenită prin evitarea anumitor alimente acide sau a alimentelor cu un conținut ridicat de tanin (ceaiuri, mere si pere rosii, vinul roșu, cola) care pot pata dinții sau prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat.

Îngălbenirea dinților poate fi tratată în cabinetul medicului stomatolog prin procedurile de albire a dinților.

 

Surse:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health

https://www.verywellhealth.com/top-common-dental-problems-1059461

https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-tooth-problems

https://www.gentledental-mi.com/preventing-and-treating-common-dental-problems/

whatsapp