lipom Smart Medical

Totul despre lipoame

Distribuie

Un lipom este o tumoră benignă (necanceroasă) formată din țesut gras. Lipomul tipic arată ca un nodul mic, moale, cauciucat, situat chiar sub piele. De obicei, lipoamele nu dor și se găsesc cel mai adesea pe partea superioară a spatelui, pe umeri, brațe, fese și coapse. Rareori se întâmplă ca acestea să apară în țesuturile mai adânci ale coapsei, ale umărului sau ale gambei.

Lipoamele pot apărea la orice vârstă. Apar, însă, des la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani și sunt mai frecvente la bărbați decât la femei.

Deși un lipom este clasificat drept tumoră, este inofensiv. Este cea mai frecventă tumoră care se formează sub piele.

Tipuri de lipoame

Toate lipoamele sunt formate din țesut gras și, de regulă, sunt clasificate în mai multe tipuri, în funcție de modul în care apar sub microscop. Unele subtipuri includ:

    • Lipom clasic, obișnuit – format din țesut gras alb, matur
    • Hibernom – format din țesut gras brun
    • Fibrolipom– format din țesut gras și țesut conjunctiv
    • Angiolipom – format din țesut gras și o cantitate mare de vase de sânge
    • Mielolipom – format din țesut gras și celule mieloide
    • Lipom cu celule în formă de fus – format din țesut gras și celule care arată ca niște tije
    • Lipom pleomorfic – format din țesut gras și celule de diferite forme și dimensiuni
    • Lipom atipic – se găsește la un nivel cutanat mai profund și este format dintr-un număr mai mare de celule

De ce apar lipoamele?

Deocamdată nu se cunosc cauzele care duc la apariția lipoamelor. Unele subtipuri par să fie cauzate de un defect genetic (lipoamele clasice, lipoamele cu celule în formă de fus și lipoamele pleomorfe) și pot fi moștenite de la părinți.

Semne și simptome asociate lipoamelor

Lipomele sunt de obicei mase adipoase moi și cauciucate, care apar chiar sub piele, putând fi ușor mutat printr-o împingere blândă cu degetul. Lipomele nu dor, de obicei, deși unele subtipuri pot fi dureroase, cum este angiolipomul.

Lipoamele care se află în țesutul adipos mai profund pot fi observate mai târziu și pot fi destul de mari atunci când sunt descoperite. Lipomele mai profunde tind, de asemenea, să fie mai puțin mobile.

Cum se depistează lipoamele?

În general, lipomele sunt diagnosticate în timpul unui examen fizic. Este posibil să fie nevoie și de realizarea unei biopsii, pentru a confirma diagnosticul. Pentru o imagine cât mai clară asupra lipomului, pot fi recomandate și radiografii, scanări CT și RMN.

Există o șansă foarte mică ca un nodul asemănător lipomului să fie de fapt o formă de cancer numită liposarcom. Liposarcomele sunt tumori canceroase din țesuturile grase care cresc rapid, nu se mișcă sub piele și sunt de obicei dureroase. O biopsie sau o scanare RMN ajută medicul dermatolog să vadă dacă nodulul este lipom sau liposarcom.

Tratamentul lipoamelor

Întrucât lipoamele sunt inofensive, medicii nu recomandă neapărat eliminarea lor, ci o monitorizare mai atentă a acestora. Cu toatea cestea, dacă lipomul creează disconfort, este dureros sau își mărește dimensiunea, medicul dermatolog poate recomanda îndepărtarea acestuia.

Opțiunile terapeutice pentru lipom sunt următoarele:

    • Îndepărtarea chirurgicală. În mare parte, lipoamele sunt îndepărtate chirurgical, iar riscul de recidivă este foarte mic. Intervenția chirurgicală este una simplă, fără efecte secundare importante. Pot apărea, însă, cicatrici și vânătăi, la fel ca în cazul oricărui tip de intervenție chirurgicală.
    • Liposucția. Acest tip de tratament constă în folosirea unui ac și a unei seringi mari pentru a îndepărta grăsimea acumulată

 

Surse:

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/lipoma

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lipoma/diagnosis-treatment/drc-20374474

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-a-lipoma#1

whatsapp