Smart Medical Clinic

Tiroida ta funcționează cum trebuie? Află acum și tratează la timp, posibilele dereglări!

Distribuie

Oboseală, lipsă de energie, dispoziție schimbătoare, somnolență – toate ar putea fi simptomele unei disfuncții tiroidiene, încă nediagnosticate!

În lume, sute de milioane de oameni suferă de tulburări ale glandei tiroide, însă mulți dintre aceștia nu sunt diagnosticați. Cele mai multe cazuri de probleme de tiroidă sunt înregistrate în rândul femeilor, care sunt mai predispuse să dezvolte astfel de tulburări endocrine.

Hipertiroidismul

Această tulburare de tiroidă apare atunci când glanda este hiperactivă și produce în exces hormoni. Simptomele includ oboseala accentuată, iritabilitate, anxietate, dereglări menstruale, slăbiciune musculară, transpirație excesivă, tulburări de fertilitate, tulburări de vedere.

Hipotiroidismul

Așa cum sugerează numele, hipotiroidismul este exact opusul hipertiroidismului, fiind o dereglare tiroidiană determinată de o producție insuficientă de hormoni. Simptomele acestei tulburări includ creștere în greutate, oboseală, dereglări menstruale, depresie, piele uscată, constipație, letargie.

Hipotiroidismul este adesea cauzat de boala Hashimoto (tiroidita cronică limfocitară), o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă glanda tiroida, distrugând-o treptat și afectând capacitatea de a produce hormoni. Boala Hashimoto poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă în rândul femeilor de vârstă mijlocie.

Nodulii tiroidieni

Tulburările glandei tiroide pot apărea, totodată, și din cauza nodulilor tiroidieni, care sunt de fapt niște tumori localizate pe glandă, unele solide, altele pline cu lichid. Aceste tumori mici sunt de obicei inofensive, fiind benigne, și pot trece neobservate chiar ani de zile, însă există și situații în care natura lor poate fi malignă. La fel ca în cazul celorlalte probleme de tiroidă, nodulii sunt mai frecvenți în rândul femeilor, față de bărbați.

De cele mai multe dăți, nodulii tiroidieni nu cauzează niciun simptom. Unii noduli produc însă hormoni tiroidieni, ducând la niveluri anormale în fluxul sanguin. Când se întâmplă acest lucru, simptomele sunt similare cu cele ale hipertiroidismului și pot include puls crescut, nervozitate, apetit crescut, tremor, scădere în greutate.

Gușa

Gușa este o creștere a glandei tiroide, cea mai frecventă cauză, la nivel mondial, fiind deficitul de iod în dieta zilnică. Această dereglare endocrină poate afecta persoane de orice vârstă, însă cazurile de gușă sunt mai des înregistrate la femei și la categoria de vârstă de peste 40 de ani. De asemenea, între factorii de risc pentru apariția gușei se numără istoricul medical, în familie, sarcina ori expunerea la radiații.

În cazurile ușoare, simptomele afecțiunii ar putea chiar să nu existe, însă în situațiile în care dimensiunea gușei este suficient de mare pot să apară semne precum senzație de gât umflat și apăsare la nivelul gâtului, dificultăți de respirație și/sau înghițire, tuse sau respirație șuierătoare, voce răgușită.

Diagnosticarea dereglărilor glandei tiroide

Indicii concrete privind funcționarea glandei tiroide se obțin doar în urma efectuării testelor de sânge, urmate de un consult de specialitate la medicul endocrinolog și, la nevoie, de o ecografie tiroidiană.

Setul standard de analize de sânge pentru investigarea funcției tiroidiene include dozarea hormonilor tiroidieni T3, T4, FreeT3, FreeT4, dar și a hormonului hipofizar de stimulare tiroidiană, respectiv TSH și a anticorpilor anti TPO – prezenți în tiroidita autoimună Hashimoto. De asemenea, în mod frecvent medicul endocrinolog recomandă dozarea nivelului seric al calciului, magneziului și al vitaminei D, atunci când investighează o posibila afecțiune tiroidiană.

La nevoie, după consultul și la indicația medicului endocrinolog, setul de analize de sânge poate fi extins cu anticorpi antitiroglobulină, tiroglobulină, anti-receptor TSH și calcitonină, setul extins acoperind inclusiv diagnosticarea afecțiunilor tiroidiene de natură malignă.

Medicul endocrinolog este singurul în măsură să integreze rezultatele analizelor de sânge cu rezultatele examenului clinic și ecografic – tiroida mărită, prezența nodulilor tiroidieni, ochi bulbucați, semne ale unui metabolism intens, puls mărit sau tensiune arterială crescută.

Majoritatea dereglărilor tiroidiene sunt tratabile, însă este important să fie diagnosticate și supravegheate de către specialiștii endocrinologi. De aceea, dacă observați unul sau mai multe din simptomele descrise mai sus, consultați un medic endocrinolog! Oboseala și senzația de lipsă de energie nu trebuie puse doar pe seama stresului sau a asteniei de primăvară!

Specialiștii endocrinologi ai Smart Medical au o experiență bogată în diagnosticarea și tratarea tulburărilor glandei tiroide!

Te așteptăm la Smart Medical să afli cum funcționează tiroida ta!

Solicită un set standard de analize medicale pentru investigarea funcției tiroidiene și beneficiezi de programare în regim de urgență la medicul endocrinolog, pentru interpretarea rezultatelor, dar și de o reducere de 25% din tariful consultației!

Surse:

www.nhs.uk

www.thyroid.org

www.webmd.com

whatsapp