Tulburările de vedere afectează cel puțin 2, 2 miliarde de persoane din întreaga lume. Dintre acestea, cel puțin un miliard ar putea evita diminuarea capacității vederii dacă s-ar adresa medicului oftalmolog și ar primi tratament.
Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai multe cazuri în care vederea este afectată se confruntă cu viciile de refracție netratate. Astfel, 826 de milioane de oameni nu văd bine de aproape din cauza presbiopiei, iar 88, 4 milioane de confruntă cu tulburări ale vederii la distanță.
Ce înseamnă vederea normală?
Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri, care este realizată și menținută cu ajutorul unui sistem extrem de complex care include în primul rând ochii și creierul. Lumina pătrunde în ochi prin cornee, apoi trece prin pupilă, prin cristalin și apoi, prin corpul vitros, ajunge la retină. Retina este o structură extrem de fină prin intermediul căreia informația captată prin structurile oculare este transmisă prin nervul optic către creier. La nivelul creierului, informația captată este interpretată sub formă de imagine. Tot acest proces descris pe scurt funcționează bine dacă structura sănătoasă a ochiului nu este afectată. În momentul în care apar probleme la nivelul structurii, se instalează viciile de refracție, care presupun o refracție deficitară a luminii la nivelul retinei. De asemenea, vederea poate fi afectată și din cauza înaintării în vârstă, pierderea capacității de acomodație a cristalinului ducând la presbiopie.
Ce este presbiopia?
Presbiopia este o condiție extrem de frecventă, care apare mai ales între vârsta de 40 și 50 de ani și care continuă să evolueze până în jurul vârstei de 65 de ani. Presbiopia este de fapt pierderea fiziologică, treptată, a capacității de a vedea clar obiectele apropiate de ochi. Această situație este dată de afectarea puterii de acomodație a ochilor, cristalinul devenind mai rigid și pierzându-și capacitatea de a-și modifica forma. Acest fenomen se poate manifesta prematur la persoanele cu diabet, boli cardiovasculare sau la cele care iau antidepresive, anhistaminice sau diuretice.
Cum se manifestă presbiopia?
Presbiopia afectează majoritatea persoanelor pe măsură ce înaintează în vârstă, semnul cel mai clar al instalării acestui fenomen fiind tendința de a îndepărta de ochi cărțile sau obiectele pentru a putea citi ce scrie pe ele.
Pe lângă dificultatea la citit sau la desfășurarea unor activități care presupun acuitate vizuală, presbiopia poate da dureri de cap și poate suprasolicita ochiul.
Când se impune vizita la oftalmolog?
Conform Academiei Americane de Oftalmologie, vizita la oftalmolog ar trebui să fie făcută după cum urmează:
- o dată la 5-10 ani până 40 de ani;
- o dată la 2-4 ani între 40 și 54 de ani;
- o dată la 1-3 ani între 55 și 64 de ani;
- o dată la 1-2 ani după 65 de ani.
De asemenea, simptome precum pierderea bruscă a vederii la un ochi, cu sau fără durere, vederea dublă, vederea încețoșată și prezența unor flash-uri, puncte negre sau halouri de lumină în jurul obiectelor trebuie semnalate oftalmologului.
Pentru a diagnostica presbiopia, medicul va face examinări speciale ale ochilor și ale vederii. În prealabil, pacienții vor primi picături pentru dilatarea pupilei, pregătire care va permite o examinare a acurateții și calității vederii.
Cum poate fi tratată presbiopia?
În funcție de rezultatul examenului medical, oftalmologul poate recomanda pacientului mai multe tratamente care au ca scop restaurarea vederii de aproape.
Astfel, printre aceste tratamente se numără:
- Purtarea ochelarilor. De obicei, dioptriile ochelarilor pentru citit au între +1 și +3. Dacă pacienții au și vicii de refracție, atunci ochelarii ar putea fi cu lentile bifocale, trifocale sau progresive.
- Purtarea lentilelor de contact. Acestea pot fi o alternativă la ochelari și pot fi de mai multe tipuri: bifocale, progresive sau se poate folosi o combinație (un ochi poate purta o lentila progresiva, iar celalalt o lentila pentru vederea la distanță).
- Chirurgia refractivă. La ora actuală, chirurgia modernă oftalmologică oferă mai multe soluții și pentru presbiopie. Astfel, la nivelul ochilor, se poate face cheratoplastia conductivă (modelarea corneei cu ajutorul radiofrecvenței) sau se pot aplica diverse tehnici care pot ajusta funcționarea corneei cu ajutorul laserului.
- Implantul de cristalin artificial. Schimbarea cristalinului cu unul artificial, ales în funcție de problema fiecărui pacient în parte, poate elimina și tulburările de vedere de aproape.
- Implanturile corneene. Acestea presupun implantarea minim invazivă a unor dispozitive care pot corecta tulburările de vedere.
Cel mai bun tratament pentru fiecare caz de presbiopie se decide împreună cu medicul oftlamolog.
Cum poate fi protejată vederea?
Pentru că vederea este atât de prețioasă, oricine ar trebui să respecte o serie de reguli care vizează stilul de viață pentru a menține sănătatea ochilor și acuitatea vizuală pe termen lung. Astfel, renunțarea la fumat, protecția cu ochelari de soare împotriva razelor UV și evitarea leziunilor ochilor mențin sănătatea oculară. De folos sunt alimentele bogate în vitamina A și beta-caroten precum legumele și fructele colorate, la fel și respectarea tratamentelor pentru boli cronice care pot afecta și ochii pe termen lung.
Surse: