Persoanele cu BPOC pot face forme mai severe de COVID-19

Distribuie

Persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) nu au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19, însă sunt predispuse la a dezvolta forme mai severe de boală, odată ce au contractat infecția cauzată de noul coronavirus.

Deoarece COVID-19 afectează sistemul respirator, leziunile pulmonare și pierderea funcției asociate cu BPOC pot crește șansele de complicații și de apariție a unor simptome mai severe ale infecției decât populația generală.

BPOC este un grup de boli pulmonare progresive, printre care cel mai des întâlnite sunt emfizemul și bronșita cronică. Multe persoane cu BPOC au atât emfizem, cât și bronșită cronică. Emfizemul distruge încet sacii de aer din plămâni, ceea ce interferează cu fluxul de aer exterior. La rândul său, bronșita provoacă inflamații și îngustarea tuburilor bronșice, ceea ce permite acumularea mucusului. Cu alte cuvinte, BPOC poate provoca inflamarea cronică a căilor respiratorii, ceea ce poate duce la obstrucția acestora și la un flux de aer slab.

BPOC este și una dintre cele mai răspândite boli de bază prezente la pacienții spitalizați cu COVID-19, este concluzia mai multor studii și meta-analize publicate pe parcursul anului 2020. Una dintre aceste cercetări a demonstrat că persoanele cu BPOC, odată infectate cu noul coronavirus, sunt mai predispuse la probleme respiratorii severe, care necesită tratament în secțiile de terapie intensivă.

Persoanele cu BPOC trebuie să-și ia măsuri suplimentare împotriva COVID-19

Măsurile de protecție împotriva COVID-19 rămân aceleași pentru toată lumea, atât copii, adulți sănătoși, cât și persoane cu diferite boli cronice, cum este și BPOC. Vorbim de măsuri precum distanțarea fizică, igiena mâinilor și igiena respiratorie, dar și purtarea măștilor. Cu toate acestea, persoanele cu BPOC, asemenea vârstnicilor și persoanelor cu diferite boli cronice asociate sunt îndrumate să fie deosebit de vigilente în adoptarea tuturor măsurilor de protecție.

Este deosebit de important ca persoanele cu BPOC să adopte următoarele măsuri pentru a se asigura că nu se infectează cu noul coronavirus:

    • Stați cât mai mult în casă
    • Evitați persoanele bolnave
    • Mențineți distanța fizică de minimum 2 metri față de alte persoane
    • Purtați masca de protecție ori de câte ori ieșiți din casă
    • Spălați-vă des pe mâini, timp de 20 de secunde, cu apă și săpun
    • Nu vă atingeți fața (inclusiv nasul, gura și ochii)
    • Curățați și dezinfectați suprafețele și obiectele utilizate frecvent
    • Reduceți nivelul de stres
    • Faceți exerciții fizice conform recomandărilor medicului pneumolog
    • Mențineți legătura cu medicul de familie sau medicul pneumolog
    • Urmați planul de tratament recomandat de medicul pneumolog

Fumatul – principala cauză a BPOC

Majoritatea persoanelor cu BPOC sunt fumători sau foști fumători, cu vârste în jur de 40 de ani și peste.  au cel puțin o istorie de fumat. Principala cauză a acestei afecțiuni este fumatul, deși există cazuri în care boala apare și la persoane care nu au fumat niciodată. Aceste cazuri sunt legate de expunerea pe termen lung la diferite substanțe chimice și la poluarea aerului. De asemenea, poate exista inclusiv o predispoziție genetică la a dezvoltare BPOC. Până la aproximativ 5% dintre persoanelor cu BPOC prezintă un deficit de proteină numită alfa-1-antitripsină. Această deficiență determină deteriorarea plămânilor și, de asemenea, poate afecta ficatul. Pot exista și alți factori genetici asociați.

BPOC nu se vindecă, însă poate fi ținută sub control

Afectarea plămânilor cauzată de BPOC este permanentă, dar tratamentul poate ajuta la încetinirea progresului afecțiunii și la prevenirea complicațiilor asociate. Prognosticul bolii variază de la o persoană la alta. Cert este că nivelul de deteriorare al plămânilor nu poate fi vindecat sau inversat, dar tratamentul ajută la menținerea bolii sub control, astfel încât să nu limiteze sever activitățile obișnuite.

Renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl pot face persoanele diagnosticate cu BPOC pentru sănătatea lor.  Există, de asemenea, și diferite inhalatoare și medicamente recomandate pentru a facilita respirația, programe specializate de reabilitare pulmonară sau operația de transplant pulmonar – deși aceasta este o opțiune pentru un număr foarte mic de persoane

Persoanele cu BPOC sunt îndrumate să-și contacteze medicul de familie sau medicul pneumolog curant de îndată ce observă că manifestă simptome asociate COVID-19.

 

Surse:

https://www.nature.com/articles/s41598-021-83226-9

https://www.healthline.com/health/coronavirus-and-copd#safety-tips

https://www.nhs.uk/conditions/chronic-obstructive-pulmonary-disease-copd/

https://www.umms.org/coronavirus/what-to-know/managing-medical-conditions/conditions/copd

whatsapp