importanta control cardiologie

Ai grijă de inima ta. Nu amâna controlul de rutină la medicul cardiolog

Distribuie

Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de deces atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor. În fiecare an, în lume, aproximativ 17,9 milioane de persoane își pierd viața din cauza bolilor cardiovasculare și a complicațiilor acestora. Multe dintre aceste decese ar putea fi, însă, prevenite dacă mai multe persoane ar merge regulat la medicul cardiolog și și-ar face investigațiile și testele recomandate de acesta.

Controalele de rutină pentru evaluarea sănătății inimii sunt importante atât pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a complicațiilor acestora, cât și pentru a menține starea generală de sănătate. Aceste controale sunt recomandate tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 20 de ani sau chiar mai devreme în cazul persoanelor cu diferite boli cardiovasculare în familie.

Avantajele controalelor regulate la medicul cardiolog

Multe afecțiuni cardiace pot rămâne timp îndelungat nediagnosticate în lipsa controalelor cardiologice periodice. În timpul unui consult de specialitate, medicul cardiolog poate evalua sănătatea inimii și poate chiar ajuta pacienții să se mențină sănătoși prin adoptarea unor comportamente sănătoase, bazate pe mișcare regulată, o dietă variată și echilibrată și odihnă suficientă.

Controalele periodice ale inimii ajută la:

    • Depistarea precoce a diferitelor bolile cardiovasculare
    • Prevenirea complicațiilor severe asociate bolilor cardiovasculare
    • Reducerea riscului de îmbolnăvire
    • Inițierea rapidă a tratamentului potrivit
    • Îmbunătățirea stării generale de sănătate

Controalele regulate ajută la identificarea factorilor de risc cardiovascular

Milioane de oameni din întreaga lume duc o adevărată luptă pentru a-și ține sub control factorii de risc asociați cu bolile cardiovasculare. Iar la fel de mulți nici nu știu că au un risc ridicat de a dezvolta o boală cardiovasculară. Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) avertizează că numeroase cazuri de infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite prin controlul factorilor de risc majori -modificări ale stilului de viață și tratament medicamentos luat la recomandarea medicului cardiolog.

Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare includ:

    • Factori comportamentali, care pot fi modificați, cum ar fi consumul de tutun, o dietă nesănătoasă, consumul nociv de alcool și activitate fizică inadecvată
    • Factori fiziologici, care pot fi controlați, inclusiv hipertensiune arterială, nivelul ridicat de colesterol și trigliceride și valori mari ale glicemiei
    • Factori care nu pot fi modificați: vârsta, istoricul medical familial și intrarea la menopauza (în cazul femeilor)

Persoanele cu risc de boli cardiovasculare pot manifesta tensiune arterială crescută, valori ridicate ale colesterolului și glicemiei, pot fi supraponderale și obeze. Toți acești indicatori pot fi măsurați cu ușurință în cabinetul medicului de familie sau medicului cardiolog. De asemenea, medicul cardiolog poate recomanda în cadrul consultului de specialitate și testarea proteinelor C reactive de înaltă sensibilitate. Acest test măsoară proteina C reactivă (CRP), un marker al inflamației sau infecției asociate cu un risc crescut de infarct miocardic acut.

Analize cardiace suplimentare care pot ajuta medicul la confirmarea diagnosticului:

    • Electrocardiografie (EKG) – înregistrează activitatea electrică a inimii și oferă informații despre ritmul cardiac
    • Testul de efort – ajută la evaluarea activității cardiace în timp ce pacientul este rugat să alerge pe o bandă de alergat sau să pedaleze o bicicletă staționară pentru fitness. În acest fel, medicul află răspunsul inimii la efort
    • Monitorizarea Holter EKG – se evaluează activitatea cardiacă a inimii în decursul a 24 de ore, cu ajutorul unui dispozitiv mic, special, atașat de corpul pacientului de un medic cardiolog
    • Ecocardiografie (ecografie de cord) – ajută medicul să identifice eventuale probleme cu funcția de pompare a inimii, dar și modul în care funcționează supapele cardiace.
    • Angiografie CT – ajută la înregistrarea activității inimii și creează imagini detaliate ale inimii pe baza scanării CT. De obicei, medicul imagist injectează și o substanță de contrast în fluxul sanguin, pentru a vizualiza mai ușor acumularea plăcii de aterom în arterele coronare.

Controalele de rutină ale inimii și testele de screening cardiovascular ajută la diagnosticarea promptă a afecțiunilor cardiace, adesea, în stadii incipiente, înainte de instalarea complicațiilor asociate. Acest lucru permite inițierea rapidă a tratamentului necesar, ceea ce ajută pacientul să-și țină sub control afecțiunea. Programând regulat vizita la medicul cardiolog, putem lua din timp măsurile corecte, astfel încât să avem o viață mai lungă și mai sănătoasă.

La Smart Medical Clinic ai acces la o echipă formată din 7 medici cardiologi, bine pregătiți în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiace congenitale, bolilor cardiace ischemice, insuficienței cardiace, valvulopatiilor, aritmiilor, dar și în depistarea și tratarea bolilor pericardului. Cu ajutorul echipamentelor performante și a tehnologiilor avansate, medicii noștri pot identifica orice problemă de natură cardiacă și pot oferi sfaturi de specialitate cu privire la planul de tratament, pentru a ajuta pacienții să înțeleagă ce trebuie să facă pentru a-și trata și vindeca afecțiunea.

 

Surse:

https://amscardiology.com/the-importance-of-routine-heart-check-ups/

https://www.healthline.com/health/heart-health/scheduling-heart-health-checkup#heart-health-tips

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/heart-and-blood-vessels/common-tests/tests-for-diagnosing-heart-conditions

whatsapp