totul despre glicemie

Ce este glicemia, cum se măsoară și care sunt valorile normale?

Distribuie

Orice evaluare periodică a stării de sănătate prin efectuarea analizelor de sânge include obligatoriu glicemia. Aceasta reprezintă un test simplu din sânge care oferă informații despre cantitatea de glucoză sau de zahăr din sânge. În funcție de rezultatul glicemiei, specialiștii își pot da seama dacă o persoană este sănătoasă, dacă este în faza de prediabet sau dacă are deja diabet.

Diabetul este una dintre cele mai periculoase boli cronice de care suferă la ora actuală 422 de milioane de oameni din întreaga lume. În România, o persoană din 10 suferă de diabet, boală caracterizată printr-un nivel crescut al glucozei din sânge. În timp, această condiție afectează inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. Cel mai frecvent tip de diabet este cel de tip 2, care fie înseamnă faptul că organismul a devenit rezistent la insulină, fie aceasta este produsă în cantități insuficiente.

Care este legătura dintre glicemie și insulină?

Glucoza este principala sursă de energie pentru organismul uman. Iar sursele principale de glucoză sunt alimentele care conțin carbohidrați (cereale, legume, fructe, leguminoase, amidonoase și lactate). În momentul în care noi consumăm carbohidrați, aceștia sunt descompuși în mai multe componente, unul dintre aceștia fiind glucoza.

Glucoza trece în sânge, iar pentru a favoriza intrarea sa în celule (pentru energie sau absorbție), pancreasul secretă insulină. Pe măsură ce glucoza trece în celulele, nivelul său din sânge scade, iar pancreasul începe să secrete glucagon, hormon ce „atenționează” ficatul să elibereze rezervele de zaharuri.

Aceste mecanisme sunt extrem de utile organismului deoarece organismul are permanent la dispoziție glucoză pentru a hrăni la nivel celular toate structurile și organele.

Atunci când insulina secretată de pancreas nu este suficientă sau când organismul nu o poate folosi în mod corespunzător, glucoza circulantă nu mai intră în celule în mod optim și astfel, apar valorile crescute ale glicemiei.

Cum se măsoară glicemia și care sunt valorile optime?

Glicemia se măsoară din sânge și reprezintă un test extrem de simplu și la îndemână, disponibil în orice laborator de analize medicale. Recoltarea sângelui se face de obicei dimineața, înainte de micul dejun. Pentru un rezultat precis, persoana căreia i se recoltează sânge trebuie să nu fi mâncat sau băut nimic (în afară de apă) cu cel puțin 8 ore înainte de recoltare.

Valorile normale ale glicemiei sunt cele între 70 și 100 mg/dl. Starea de prediabet este atunci când glicemia este între 100 mg/dl și 125 mg/dl. O valoare mai mare de 125 mg/dl indică prezența diabetului, dacă s-au respectat recomandările în privința testării corecte. Iar o valoare a glicemiei mai mică de 70 indică hipoglicemia.

În mod normal, valorile glicemiei fluctuează pe parcursul zilei în funcție de mai mulți factori. Glicemia crește după masă, dar revine la valorile normale. Pe lângă alimente, valorile glicemiei pot fi influențate de stres, anumite afecțiuni, accidente, menstruație și menopauză.

Hiperglicemia și hipoglicemia, două situații periculoase

La persoanele care suferă de diabet, administrarea insulinei, a altor medicamente, dar și dieta pot ține glicemia aproape de normal. În momentul în care glicemia crește mult, iar această situație nu este corectată, există riscul comei diabetice și cel al afectării unor organe și structuri precum ochii, nervii, vasele de sânge sau rinichii. Semnele hiperglicemiei care nu trebuie neglijate sunt setea excesivă, gura uscată, nevoia de a urina des, oboseala, vederea încețoșată, slăbirea fără motiv, infecții recurente, starea de rău.

Și hipoglicemia sau scăderea glicemiei cu mult sub valorile normale poate apărea la persoanele cu diabet, mai ales dacă iau insulină. Aceasta se caracterizează prin transpirații excesive, oboseală, amețeală, foame, tremor, furnicături, palpitații, paloare, tulburări de dispoziție, slăbiciune, vedere în ceață, lipsă de concentrare, somnolență și leșin.

Alimente pentru valori optime ale glicemiei

Valorile glicemiei sunt influențate în primul rând de alimentație. În funcție de ce alimente se consumă și de ce componența au acestea, glicemia fluctuează mai mult sau mai puțin. Astfel, a apărut clasificarea alimentelor după indicele glicemie, cele cu indice glicemic mic necrescând mult glicemia. La polul opus, sunt cele cu index glicemic mare care cresc mult glicemia. Alimentele care cresc mult glicemia sunt produsele bogate în carbohidrați cu descărcare rapidă precum zahărul, mierea, siropul de porumb. Alimentele care cresc mai puțin și mai lent glicemia sunt cele precum fulgii de ovăz care conțin și multe fibre, elemente vitale care împiedică valori mari ale glicemiei. Un alt exemplu: fructele coapte cresc mai mult glicemia decât cele mai puțin coapte. Carnea și grăsimile nu duc la creșteri mari de glicemie. Cele mai periculoase produse alimentare sunt cele procesate, care au foarte multe zaharuri.

 

Surse:

www.who.int

www.hsph.harvard.edu

www.diabetes.org

www.mayoclinic.org

whatsapp