infiltratii cu achid hialuronic

Infiltrațiile cu acid hialuronic sintetic prelungesc viața articulațiilor

Distribuie

Acidul hialuronic este o substanță extrem de importantă, produsă în mod natural în organismul uman. Principala calitate a acidului hialuronic este aceea că leagă apa: acidul hailuronic poate reține o cantitate de apă de până la 1000 de ori mai mare decât volumul său.

Acidul hialuronic se găsește în mod natural în piele, la nivelul ochilor și în lichidul sinovial de la nivelul articulațiilor. Lichidul sinovial are un rol extrem de important în funcționarea articulațiilor, atenuând fricțiunile din timpul mișcărilor.

În mod normal, lichidul sinovial conține o cantitate mare de acid hialuronic care menține vâscozitatea lichidului sinovial și starea bună de funcționarea a articulațiilor, atenuând inflamația și păstrând integritatea cartilagiilor.

Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, secreția naturală de acid hialuronic scade, ceea ce poate duce și la afectarea lichidului sinovial.

De asemenea, vâscozitatea și elasticitatea lichidului sinovial sunt afectate și în cazul unor boli precum artrozele. Pentru a compensa această pierdere a acidului hialuronic din lichidul sinovial al articulațiilor, soluția oferită de medicii specializați în ortopedie o reprezintă infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic. Această terapie se face de 25 de ani și a îmbunățit calitatea vieții și mobilitatea a mii de pacienți.

Când se recomandă infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic?

Principala recomandare pentru infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic este în cazul osteoartrozei. Aceasta este cea mai cunoscută formă de artroză și constă în afectarea degenerativă a cartilagiilor de la nivelul articulațiilor. Acestea își pierd elasticitatea, se deteriorează și nu mai pot absorbi șocurile din timpul mișcărilor. Osteoartroza poate afecta articulațiile genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale, dar poate apărea și la nivelul degetelor și gâtului.

La ora actuală, infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic se pot face în cazul gonartrozei (este afectată articulația genunchiului), în coxartroză (este afectată articulația șoldurilor), dar și în alte forme de artroză când sunt afectate alte articulații precum cea a umărului sau a gleznei.

În mod normal, infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic sunt recomandate persoanelor la care durerea și disconfortul nu se ameliorează cu medicamente antialgice sau terapii non invazive pe bază de căldură sau gheață.

De asemenea, infiltrațiile cu acid hialuronic se fac și în cazul pacienților care nu pot trece sau nu vor să treacă prin intervenția chirurgicală de protezare articulară. Cele mai frecvente operații se fac la genunchi și șoldului, dar se pot repara și alte articulații cum sunt cele de la nivelul gleznei, încheieturii mâinii, cotului sau umărului.

Cum decurg infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic?

La ora actuală, există mai multe produse pe bază de acid hialuronic care pot fi injectate în articulații. În funcție de fiecare tip de produs în parte, se pot face între una și câteva injecții în articulație.

Scopul principal al infiltrațiilor cu acid hialuronic în articulații este acela de a reduce durerea. Există pacienți care se bucură de efectele benefice ale infiltrațiilor cu acid hialuronic la câteva săptămâni de la tratament, însă există și pacienți la care infiltrațiile nu dau rezultate.

Dacă infiltrațiile cu acid hialuronic dau rezultate, procedura poate fi repetată la 6 luni. Până la această oră, studiile arată că se obțin cele mai bune rezultate în cazul pacienților cu artroze ușoare și moderate. Deși prin infiltrații se pot reduce durerea, inflamația și se poate recăpăta o parte din mobilitate, infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic nu pot face reversibilă artroza și nici nu pot reface cartilagiile afectate.

 

Surse:

www.webmd.com

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.health.harvard.edu

orthoinfo.aaos.org

whatsapp