menopauza

Menopauza, bufeurile și canicula

Distribuie

Schimbările hormonale care apar odată cu înaintarea în vârstă și încheierea perioadei fertile din viața unei femei pot declanșa o serie de simptome greu de gestionat și suportat. Iar cele mai frecvente sunt bufeurile, transpirația în exces și stările de amețeală. Până la 80% dintre femeile care trec prin menopauză se confruntă cu bufeuri. Cunoscute și sub denumirea de simptome vasomotorii, bufeurile sunt adesea descrise ca o senzație bruscă de căldură în piept, față și cap, urmată de înroșire, transpirație abundentă și uneori frisoane. Bufeurile sunt destul de frecvente în timpul somnului, fapt care perturbă calitatea somnului. Disconfortul creat de bufeuri în sezonul cald, când temperaturile de afară depășesc lejer 35 de grade Celsius, este de multe ori insuportabil.

Bufeurile sunt simptomul caracteristic al menopauzei. Deși cauza lor exactă nu este înțeleasă în totalitate, se consideră că bufeurile sunt rezultatul modificărilor hipotalamusului, partea creierului care reglează temperatura corpului. Dacă hipotalamusul sesizează greșit că temperatura corpului crește, începe un lanț de evenimente pentru a îl răcori. Vasele de sânge de lângă suprafața pielii încep să se dilate, crescând fluxul de sânge, în încercarea de a disipa căldura și a se răcori. Acest lucru produce un aspect roșiatic al feței și gâtului femeilor cu pielea deschisă la culoare, urmat adesea de transpirație și frisoane. În plus, unele femei pot simți că inima le bate mai repede.

Bufeurile legate de menopauză, de obicei, urmează un model consecvent unic pentru fiecare femeie în parte. Prin urmare, unele bufeuri sunt tolerate cu ușurință, altele pot fi enervante, jenante sau chiar debilitante.

Cât durează bufeurile asociate menopauzei?

Majoritatea femeilor aflate la menopauză experimentează bufeuri între 6 luni și 2 ani, deși unele studii sugerează că bufeurile ar dura mult mai mult – până la 10 ani, în funcție de momentul în care au început.

Pentru un procent mic de femei, bufeurile nu dispar niciodată. Nu este neobișnuit ca femeile să experimenteze o reapariție a acestui simptom la mai mult de 10 ani de la instalarea menopauzei, chiar și după împlinirea vârstei de 70 de ani. Nu există niciun mod sigur de a prezice când încep sau când se vor opri.

Bufeurile asociate menopauzei pot fi controlate prin tratament specific

Deși tratamentele disponibile pentru bufeurile asociate menopauzei nu elimină aceste simptome, ele ajută la reducerea intensității lor, îmbunătățind confortul și starea de bine. De obicei, bufeurile se estompează în cele din urmă fără tratament, iar tratamentul este recomandat de medicul ginecolog numai în cazurile în care bufeurile sunt debilitante și împiedică femeile să-și desfășoare activitățile cotidiene.

8 sfaturi pentru a gestiona bufeurile asociate menopauzei în lunile toride de vară

  1. Îmbrăcați-vă în straturi.

Odată instalată menopauza, trebuie să fiți pregătite pentru orice, de la frisoane până la un val imens de căldură. Tocmai de aceea, este important să vă îmbrăcați în straturi, astfel incât să vă fie ușor să îndepărtați sau să adăugați o bluză.

  1. Încercați să aveți mereu la îndemână o sticlă cu apă la congelator.

Ori de câte ori apare un bufeu și simțiți că vă topiți de căldură, vă puteți răcori rapid cu o sticlă cu apă congelată. Încercați să aveți mereu 1-2 sticle în congelator, pentru a combate eficient efectele negative ale bufeurilor.

  1. Feriți-vă de alimente picante.

Consumul de alimente picante înrăutățește bufeurile. Încercați să le evitați, în special pe timp de vară. De asemenea, nu ar fi rău să reduceți consumul de cofeină dacă observați că intensifică bufeurile.

  1. Optați pentru alimente răcoroase.

Dacă alimentele calde cresc intensitatea bufeurilor, feriti-vă de ele. Alegeți în schimb ciorbe și supe reci, salate răcoritoare și băuturi la temperatura camerei. Sfat: vara este un moment minunat pentru a încerca gazpacho!

  1. Practicați meditația.

Cercetările arată că tehnicile de medicație, cum ar fi respirația profundă, tai-chi și yoga pot ajuta la reducerea bufeurilor. Puteți apela la sesiuni speciale organizate în centrele sportive sau apelați la tutoriale si aplicații de meditație care vă ghidează prin sesiuni de respirație profundă și meditație.

  1. Păstrați-vă dormitorul rece.

Puneți în funcțiune un aparat de aer condiționat sau un ventilator în casă și în special în camera de dormit, pentru a beneficia de tot confortul necesar în timpul zilei, cât mai ales în timpul somnului. Vă recomandăm să aveți la îndemână o pătură subțire din bumbac, în cazul în care vi se face frig.

  1. Faceți mișcare inteligent.

Atunci când nivelul mercurului crește în termometre, se recomandă să faceți mișcare în interior, într-o cameră ventilată și răcoroasă. Dacă preferați să faceți exerciții în aer liber, ieșiți dimineața, când temperaturile sunt cele mai scăzute. Beți multă apă și răcoriți-vă cu un duș după antrenament. Pentru a menține bufeurile nocturne la minimum, programați-vă antrenamentele dis-de-dimineață.

  1. Nu suferiți în tăcere.

Modificările legate de stilul de viață, alimentație și mișcare pot reduce semnificativ simptomele neplăcute ale menopauzei, însă nu sunt de ajuns pentru toate femeile. În unele cazuri, bufeurile intense și simptomele asociate menopauzei pot fi ameliorate numai prin medicație sau terapie hormonală. Discută cu medicul ginecolog, explică-i detaliat toate simptomele și stabiliți împreună care este terapia potrivită.

 

Surse:

https://www.health.harvard.edu/blog/menopause-related-hot-flashes-night-sweats-can-last-years-201502237745

https://www.menopause.org/for-women/menopause-faqs-hot-flashes

https://www.aiwhcincinnati.com/blog/10-tips-for-managing-summer-heat-and-menopause

whatsapp