Vegetațiile adenoide sau polipii (cum sunt denumiți popular) reprezintă formațiuni din țesut limfatic, glande situate în partea din spate a cavității nazale. Vegetațiile adenoide fac parte din sistemul limfatic, alături de amigdale. Rolul acestora este imunitar, amigdalele și vegetațiile adenoide fiind implicate în combaterea infecțiilor și în protejarea organismului împotriva virusurilor și bacteriilor.
Vegetațiile adenoide sunt mai voluminoase în copilărie. Pe măsura ce un copil crește, vegetațiile adenoide sau polipii încep să se micșoreze, după vârsta de 5 ani. Vegetațiile adenoide dispar începând din adolescență, iar la maturitate, organismul uman va avea alte structuri care să lupte împotriva agenților patogeni.
Cauzele creșterii în volum a vegetațiilor adenoide sau polipilor
Cauzele care stau la baza creșterii în volum a vegetațiilor adenoide pot fi diverse. În anumite cazuri, copiii se nasc cu vegetații adenoide cu un volum mai mare. În alte situații, vegetațiile adenoide cresc în dimensiuni ca urmare a infecțiilor bacteriene sau virale și nu revin la volumul inițial. O altă cauză a creșterii în volum a vegetațiilor adenoide poate fi contactul cu o substanță care declanșează o reacție alergică.
Simptomele vegetațiilor adenoide care cresc în volum
În cele mai multe cazuri, vegetațiile adenoide mărite nu creează decât un disconfort minor și nu necesită niciun fel de intervenție medicală. Însă la anumiți copii, creșterea în volum a polipilor generează anumite probleme care trebuie semnalate medicului specialist ORL. Acestea sunt:
- problemele de respirație: copiii cu polipi mari pot avea dificultăți de respirație care se traduc în respirație preponderent pe gură, ceea ce duce la uscarea gurii și crăparea buzelor;
- probleme cu somnul: pentru că respiră greu pe nas, copiii se pot confrunta cu sforăitul și cu apneea de somn, ceea ce îi împiedică să se odihnească și să fie energici în timpul zilei;
- probleme recurente la nivelul urechilor: copiii cu vegetații adenoide inflamate pot avea episoade frecvente de otită medie sau își pot pierde temporar auzul ca urmare a acumulării de lichid în urechea medie;
- probleme la nivelul sinusurilor: creșterea în volum a polipilor poate fi însoțită de episoade recurente de sinuzită, iar copiii au nasul înfundat, dureri faciale sau le curge nasul foarte des.
Investigațiile care se fac copiilor pentru vegetațiile adenoide
Dacă un copil se confruntă cu astfel de simptome, el trebuie evaluat de un medic specialist ORL. Acesta va consulta copilul pentru a vizualiza vegetațiile adenoide și pentru a recomanda cea mai potrivită abordare medicală. În unele situații, pe lângă folosirea dispozitivelor speciale din cabinetul ORL, medicul va apela și la radiografie, dar și la analiza somnului, în cazul în care este suspectată prezența apneei de somn.
Ce tratament se recomandă pentru a trata vegetațiile adenoide?
În funcție de starea de sănătate a fiecărui copil cu vegetații adenoide mărite în volum, medicul ar putea constata în unele cazuri că nu este nevoie de niciun tratament. Există situații când specialiștii pot recomanda tratamente care se aplică prin sprayuri nazale pentru a reduce inflamația sau antibiotice în cazul în care creșterea în volum este generată de o infecție bacteriană. În plus, există cazuri când medicul recomandă adenoidectomia, adică intervenția de extirpare (îndepărtare) a vegetațiilor adenoide. Aceasta se recomandă dacă un copil face infecții repetate la nivelul polipilor, dacă antibioticele nu dau rezultate și dacă vegetațiile adenoide blochează într-un procent mare căile aeriene nazale.
În ce constă adenoidectomia, operația care tratează vegetațiile adenoide?
Adenoidectomia reprezintă intervenția chirugicală de extirpare a vegetațiilor adenoide. Aceasta se face de către chirurgul ORL-ist cu anestezie generală și durează în jur de 30 de minute. Vegetațiile adenoide se scot prin cavitatea bucală, medicii utilizând instrumente care emit căldură pentru a opri sângerarea. În anumite cazuri, medicii pot recomanda extirparea vegetațiilor adenoide împreună cu amigdalele, amigdalectomia fâcându-se în același timp operator cu adenoidectomia.
Dacă adenoidectomia este făcută dimineața, copilul poate părăsi spitalul până seara. Dacă însă intervenția are loc în partea a doua a zilei, copilul va fi ținut sub supraveghere toată noaptea. Înainte de intervenția chirurgicală, părintele trebuie să se asigură că micuțul nu este răcit. Temperatura crescută și tusea sunt simptome care trebuie tratate, astfel încât să se poată face intervenția chirurgicală în condiții de siguranță, fără risc de complicații.
Recuperarea după intervenția chirurgicală de îndepărtare a polipilor durează câteva săptămâni și poate fi însoțită de dureri de gât, de ureche, respirație îngreunată, dificultăți la înghițire, igienă orală îngreunată, secreții nazale sau nas înfundat. Însă aceste simptome se pot atenua prin administrarea de paracetamol. Majoritatea copiilor au nevoie de câteva zile de odihnă și se pot întoarce în colectivitate după 10 zile. Pentru a scurta vindecarea, copiii trebuie feriți pe cât posibil de răceli, dar și de fumul de țigară.
Complicațiile adenoidectomiei sunt rare, însă pot apărea. Acestea sunt: sângerarea, infecția sau o reacție la anestestezie. De aceea, orice simptom grav care apare după intervenția chirurgicală trebuie semnalat medicului. Printre aceste simptome se numără:
- sângerarea pe gură;
- voma cu sânge;
- temperatura crescută;
- durerea care nu trece la analgezice;
- refuzul lichidelor.
Surse: