Otitele la copii

Otitele repetate la copii produc pierderea temporară a auzului

Distribuie

An de an, infecțiile urechii dau mari bătăi de cap copiilor și părinților deopotrivă. Otitele sunt printre principalele motive pentru care părinții merg la pediatru cu micuții lor. Și odată ce copilul face o otită, șansele ca aceasta să reapară sunt foarte mari, mai ales dacă micuțul merge în colectivitate și este expus mai multor virusuri.

Există diferite tipuri de infecții ale urechii și toate pot provoca pierderi auditive temporare. Cu toate acestea, la copii, infecțiile din urechea medie sunt cele mai des asociate cu pierderea auditivă temporară. Toți copiii cu infecție (otită medie acută) sau lichid acumulat în urechea medie (otită seroasă) prezintă un anumit grad de pierdere a auzului. În cazul otitei seroase, pierderea medie a auzului este de 24 de decibeli – echivalent cu purtarea dopurilor de urechi (24 de decibeli este aproximativ nivelul celei mai suave dintre șoapte). Atunci când lichidul devine mai gros și mai vâscos, pierderile de auz pot fi mult mai mari, până la 45 de decibeli (nivelul de voce conversațională).

Ce sunt mai exact otitele medii?

Numite și otite medii, infecțiile urechii medii provoacă dureri și inflamații. În timpul sau după declanșarea infecției inițiale, se poate acumula lichid în spațiul plin de aer din spatele timpanului, afecțiune cunoscută ca otită medie seroasă – una dintre cele mai frecvente boli ale copilului mic. Această acumulare de lichid poate reduce mișcarea timpanului și a oaselor urechii medii, ceea ce conduce la probleme cu auzul. Cu cât otita medie seroasă durează mai mult, cu atât mai mare va fi pierderea acuității auditive. Vestea bună este că dacă este tratată corect, lichidul va dispărea, iar capacitatea auditivă a copilului va reveni la normal.

Cauzele infecțiilor urechii medii

Infecțiile urechii medii se dezvoltă aproape întotdeauna în timpul sau după o infecție respiratorie superioară, precum o simplă răceală. Infecția provoacă inflamații în partea din spate a gâtului, inclusiv canalul cunoscut sub numele de trompa lui Eustachio, care face legătura dintre timpan și faringe. Atunci când acest canal este imflamat, nu mai poate egaliza presiunea din urechea medie, aerul nu mai circulă cum trebuie, iar secrețiile normale nu mai pot fi eliminate. Presiunea negativă și excesul de lichid pot provoca durere, presiune, amețeli și pierderi temporare de auz.

De ce sunt copiii atât de predispuși la infecții ale urechii?

Infecțiile urechii medii pot apărea la orice vârstă. Ele sunt, însă, mult mai frecvente la copiii mai mici. În primul rând, pentru că sistemele lor imunitare sunt mai puțin dezvoltate și luptă mai greu împotriva infecțiilor respiratorii, iar în al doilea rând, la copiii mici, până la vârsta de 5 ani, trompa lui Eustachio nu este suficient dezvoltată, este mai scurtă și mai orizontală decât în cazul adulților, ceea ce îngreunează scurgerea lichidului.

Un alt factor de risc pentru infecția urechii medii este o infecție cronică a adenoidelor (polipi) sau amigdalelor. Aceste glande sunt aproape de trompa lui Eustachio, astfel încât virusurile sau bacteriile se pot răspândi cu ușurință în urechea medie. În aceste cazuri, pentru a preveni viitoarele infecții, medicul ORL-ist poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a acestor glande – operație cunoscută sub numele de amigdalectomie sau adenoidectomie.

Simptomele infecțiilor urechii medii

Otitele pot fi dificil de recunoscut la bebeluși și copii mici, pentru că micuții nu își pot exprima verbal durerea sau disconfortul resimțite la nivelul urechii. Există, însă, o serie de semne și simptome la care părinții pot fi atenți ori de câte ori copilului mic trece printr-o răceală:

  • Febră
  • Zgârierea constantă sau frecventă (indică durere sau disconfort)
  • Răspuns întârziat la voci și alte sunete (indică probleme cu auzul)
  • Iritabilitate
  • Secreții la nivelul urechii

Semne si simptome frecvente la copiii mai mari, adolescenți și adulți:

  • Durere constantă și persistentă la nivelul urechii
  • Senzația de ureche înfundată (presiune în urechi)
  • Dificultate în a înțelege cuvintele
  • Amețeală sau dezechilibru
  • Stări de greață și vărsături

Părinții care observă unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus sunt sfătuiți să consulte cât mai repede medicul pediatru, medicul de familie sau medicul ORL-ist. Cu cât se descoperă mai repede, orice infecție a urechii medii poate fi tratată cu ușurință.

Tratamentul infecțiilor urechii medii

Planul de tratament al unei infecții la nivelul urechii medii implică, de obicei, doi pași: eliminarea durerii și, dacă simptomele nu se îmbunătățesc, combaterea infecției cu ajutorul antibioticelor. De cele mai multe ori, în special în cazul copiilor mici, medicii nu se grăbesc să prescrie antibiotice pentru otita medie, deoarece un copil poate fi capabil să lupte împotriva infecției pe cont propriu.

Dacă medicul ORL-ist prescrie antibiotice pentru a trata o infecție a urechii medii, este important să se urmeze întocmai planul de tratament. În timp, inflamația se reduce, iar trompa lui Eustachio va putea să ventileze corect urechea medie.

Pot fi prevenite infecțiile urechii?

Răcelile sunt boli foarte contagioase și se răspândesc cu ușurință în rândul copiilor, ceea ce înseamnă că poate fi destul de greu ca un copil să nu se îmbolnăvească, în special atunci când merge la grădiniță sau la școală. Există, însă, o serie de obiceiuri sănătoase care pot fi adoptate de părinți și copii, pentru a limita apariția infecțiilor urechii:

  • Reducerea expunerii copilului la fumul de țigară
  • Vaccinarea anuală a copilului împotriva gripei
  • Adoptarea obiceiurile de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și folosirea produselor dezinfectante
  • Încurajarea copilului să adopte o bună igienă respiratorie: să tușească în cot
  • Purtarea dopurilor pentru urechi atunci când copilul merge la piscină sau la bazinul de înot

 

Surse:

https://www.healthyhearing.com/help/hearing-loss/middle-ear-infections

https://www.asha.org/public/hearing/causes-of-hearing-loss-in-children/

https://kidshealth.org/en/parents/ears-hearing.html

 

whatsapp