Smart Medical Clinic

Tulburările de somn pot afecta sever calitatea vieţii. Cum le depistăm?

Distribuie

Somnul este unul dintre elementele indispensabile vieţii, ajutând organismul să îşi refacă aportul de energie de care are nevoie în activităţile zilnice. În momentul în care calitatea somnului este afectată, acest lucru se răsfrânge nu doar asupra organismului, ci şi asupra calităţii vieţii. Persoanele care prezintă tulburări de somn pot manifesta pe timpul zilei simptome specifice, precum:

 • Oboseală
 • Somnolenţă
 • Căscat excesiv
 • Iritabilitate
 • Dificultăţi la concentrare
 • Randament scăzut la locul de muncă şi în îndeplinirea sarcinilor de peste zi
 • Probleme de memorie

În ceea ce priveşte consecinţele, acestea pot varia de la starea de disconfort creată organismului, cauzată de lipsa unui somn odihnitor, până la afecţiuni cronice, depresie, probleme sociale şi familiale, disfuncţii sexuale şi chiar aţipire la volan.

Apneea în somn (întreruperea respiraţiei în timpul somnului pe o perioadă de cel puţin 10 secunde per oră de somn), sforăitul, teroarea nocturnă (manifestată printr-un ţipăt sau plânset ascuţit în timpul somnului şi stare de frică), narcolepsia (somnolenţă diurnă severă), coşmarurile, mişcările necontrolate ale mâinilor şi picioarelor în timpul somnului (miocloniile nocturne), insomniile sunt câteva dintre tulburările de somn care se răsfrâng asupra bunei funcţionări a organismului.

Tulburările de somn, întâlnite atât la adulţi cât şi la copii

Tulburările de somn nu afectează doar populaţia adultă, ci şi pe cea pediatrică, sindromul de apnee în somn fiind depistat în ultima perioadă la tot mai multe persoane. În populaţia pediatrică, apneea în somn poate fi întâlnită şi la nou-născuţi şi la copiii cu vârste mici, însă cel mai frecvent este observată la copiii cu vârste peste 4 ani. De altfel, studiile au arătat că un număr tot mai mare de copii şi adolescenţi din România prezintă risc de a dezvolta tulburări de respiraţie în timpul somnului. Comparativ, însă, cu adulţii cu sindrom de apnee în somn, copiii care ajung să dezvolte o astfel de tulburare nu prezintă peste zi semne de oboseală sau somnolenţă. Ei prezintă mai degrabă:

 • Stare de agitaţie
 • Hiperactivitate
 • Probleme de atenţie
 • Probleme de comportament
 • Probleme de memorare
 • Performanţă şcolară scăzută

Diagnosticarea tulburărilor de somn, mai ales în rândul copiilor, trebuie să fie precoce tocmai pentru a stopa implicaţiile pe care acestea le pot avea în procesul de dezvoltare şi creştere al copiilor şi adolescenţilor.

Cine este mai predispus să dezvolte tulburări de somn şi de ce?

Bărbaţii sunt mult mai predispuşi să dezvolte de-a lungul timpului tulburări de somn, în special sindrom de apnee în somn, deoarece depunerea de grăsime în rândul acestora se face la nivelul gâtului spre deosebire de femei, unde depunerea de grăsime se face la nivelul şoldurilor. Acest fapt duce la bărbaţi la o modificare a circumferinţei gâtului.

Printre factorii de risc care contribuie la apariţia unor astfel de afecţiuni se regăsesc:

 • Fumatul
 • Obezitatea
 • Factorii hormonali
 • Factorii genetici
 • Modificări la nivelul feţei sau gâtului
 • Consumul de alcool
 • Vârsta
 • Menopauza în cazul femeilor
 • Stilul de viaţă necorespunzător

Polisomnograful, dispozitivul care depistează tulburările de somn, respectiv apneea în somn

Dacă vă confruntaţi cu manifestările expuse mai sus, recomandat este să vă adresaţi medicului pentru a identifica cu exactitate cauza acestor simptomatologii şi pentru a vă îndruma spre un tratament corespunzător. Ar fi bine, de asemenea, să veniţi însoţit de un membru al familiei, care ar putea să îi ofere medicului mai multe informaţii legate de somnul dumneavoastră.

În cazul apneei în somn, un diagnostic precis se va pune în urma unei monitorizări atente a respiraţiilor în timpul somnului, timp de 2-3 nopţi, într-un laborator de somnologie. Urmărirea respiraţiei se va face cu ajutorul unui dispozitiv numit polisomnograf. Procedura presupune conectarea persoanei în cauză la dispozitiv prin intermediul unor electrozi sau a unor discuri mici, adezive, aplicate pe piele şi prin prinderea unei centuri în jurul pieptului pacientului. Metoda nu este dureroasă şi ţine cont de confortul persoanei examinate în timpul somnului. Ulterior, rezultatele opţinute în urma polisomnografiei vor fi interpretate de medicul specialist şi ulterior se va pune un diagnostic exact.

Afecţiuni cardiovasculare, una dintre afecţiunile ce pot apărea ca urmare a nediagnosticării şi tratării la timp a tulburărilor de somn

Neidentificate şi netratate la timp, tulburările de somn pot avea pe parcurs consecinţe severe. Afecţiunile cardiovasculare, cum ar fi tulburările de ritm cardiac, hipertensiunea arterială rezistentă, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale şi chiar moartea subită, sunt consecinţe frecvent întâlnite în cazul persoanelor cu tulburări de respiraţie în timpul somnului.

Pe lângă afecţiunile cardiovasculare, tulburările de somn pot duce în timp, prin modul în care efectele lor afectează funcţionarea organismului, şi la apariţia hipertensiunii pulmonare, a obezităţii şi diabetului zaharat, dar şi la insuficienţă respiratorie cronică, demenţă.

În acest context, diagnosticarea precoce joacă un rol esenţial!

În curând, persoanele cu tulburări de somn se vor putea adresa Secţiei nou înfiinţate în cadrul Smart Medical în vederea efectuării de polisomnografii de către specialişti bine instruiţi în domeniul somnologiei, pentru un diagnostic precis. Ulteriror, pe baza rezultatelor, vor beneficia de un tratament adecvat astfel încât să se evite apariţia exacerbărilor.

Smart Medical are grijă de somnul dumneavoastră!

Surse:

www.nhs.uk

www.cdc.gov

https://my.clevelandclinic.org

whatsapp