Alergiile copiilor

Top 5 cele mai comune alergii alimentare la copii

Distribuie

Alergiile alimentare sunt extrem de frecvente. De fapt, acestea afectează aproximativ 8% dintre copii și 5% dintre adulți, iar reprezentanții organizațiilor internaționale avertizează că aceste procente sunt în creștere.

Deși este posibil ca orice aliment să provoace alergie, majoritatea alergiilor alimentare sunt cauzate de 5 alimente.

În timp ce părinții știu și se tem cel mai mult de alergiile la arahide – ceea ce este logic având în vedere că numărul copiilor cu alergii la arahide s-a triplat în ultimii 15 ani – există 5 alimente considerate cel mai susceptibile să declanșeze o reacție alergică la copii: laptele de vacă, ouă, nuci, arahide și crustacee. Bineînțeles, lista alergenilor alimentari este mult mai lungă și include inclusiv: soia, grâu, pește, dar și fructe cum ar fi avocado, kiwi sau banane, precum și legume (țelină, usturoi) sau diferite tipuri de semințe (semințe de in sau de susan).

5 alergeni alimentari la care părinții trebuie să fie atenți

  1. Lapte de vacă

O alergie la laptele de vacă se observă cel mai adesea la bebeluși și copii mici, mai ales atunci când au fost expuși la proteine ​​din laptele de vacă înainte de vârsta de șase luni.

Alergia la laptele de vacă este una dintre cele mai frecvente alergii la copii, afectând aproximativ 2%-3% dintre bebeluși și copii mici. Cu toate acestea, aproximativ 90% dintre copiii afectați reușesc să scape de această alergie până la vârsta de trei ani.

Singurul tratament pentru alergia la laptele de vacă este o dietă care să nu includă vreun aliment sau băutură care conține lapte de vacă: lapte, lapte praf, brânză, unt, margarină, iaurt, smântână, înghețată.

  1. Ouă

O alergie la ouă este a doua cea mai frecventă alergie alimentară la copii, însă, din fericire, 68% dintre copiii afectați reușesc să scape de această alergie până la împlinirea vârstei de 16 ani.

Alergia la ouă provoacă o serie de reacții puternice, printre care amintim: dureri de stomac, reacții cutanate, cum ar fi urticarie sau erupții cutanate, probleme respiratorii și chiar anafilaxie (rar).

Interesant este faptul că este posibil să fii alergic la albușurile de ou, dar nu la gălbenușuri și invers. Acest lucru se datorează faptului că există o mică diferență între proteinele din albușuri și gălbenușuri. Cel mai frecvent tip de alergie la ouă este alergia la albușul de ou, iar tratamentul este o dietă care să nu conțină ouă.

  1. Nuci și fructe oleaginoase

Alergia la fructele oleaginoase este frecvent asociată cu reacții alergice severe, iar tratamentul presupune, de obicei, evitarea pe tot parcursul vieții a tuturor nucilor și a produselor din nuci, cum ar fi unturile și uleiurile. Concret, atunci cand vorbim de fructe oleaginoase, ne referim la nuci, nuci braziliene, migdale, caju, nuci de macadamia, fistic.

  1. Arahide

La fel ca alergia la nuci, alergia la arahide este deosebit de frecventă și poate provoca reacții alergice severe și potențial fatale. Cele două alergii sunt considerate afecțiuni distincte, deoarece arahidele nu sunt fructe oleaginoase, ci leguminoase. Cu toate acestea, persoanele cu alergii la arahide sunt adesea alergice și la nuci.

Deși nu se cunoaște motivul pentru care oamenii dezvoltă o alergie la arahide, se crede că persoanele cu antecedente familiale de alergii la arahide sunt cele mai expuse riscului.

  1. Crustacee

O alergie la crustacee este cauzată de faptul că organismul atacă proteinele existente în crustacee și moluște. Printre acestea amintim: creveți, raci, homar, calamar, scoici.

Alergia la crustacee nu are tendința de a dispărea în timp, astfel încât majoritatea persoanelor cu această afecțiune trebuie să excludă toate crustaceele din dietă pentru a evita reacția alergică.

Cele 5 alergii alimentare descrise mai sus sunt cele mai frecvent întâlnite la copii. Cu toate acestea, există multe altele.

Alergiile alimentare mai puțin frecvente pot provoca o serie de simptome, variind de la mâncărime ușoară în zona buzelor și gurii, la anafilaxie care pune viața în pericol. Unele alergii alimentare mai puțin frecvente sunt la: semințele de in, semințele de susan, piersici, banane, avocado, kiwi, fructul pasiunii, țelină, usturoi, semințe de muștar sau mușețel.

 

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/food-allergies-in-children

https://www.healthline.com/nutrition/common-food-allergies#TOC_TITLE_HDR_7

https://www.chop.edu/news/health-tip/top-8-food-allergies-kids-and-what-parents-need-know

whatsapp