La ora actuală, peste 2, 4 miliarde de persoane din întreaga lume au nevoie de servicii de recuperare și reabilitare. Aceasta pentru că speranța de viață a crescut în ultimii 50 de ani, iar numărul persoanelor care suferă de boli cronice este tot mai mare. Se estimează că în ultimii 10 ani, numărul pacienților cu boli cronice a crescut cu 18%.
În plus, până în 2050, numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani se va dubla. Aceasta se poate traduce și într-un număr crescut de probleme de sănătate cronice, asociate cu durerea, inflamația și afectarea mobilități. În cazul acestor pacienți, medicina propune diverse soluții, care presupun combinarea stilului de viață sănătos cu medicația și fiziokinetoterapia.
Datorită exercițiilor și tehnologiilor sofisticate, fiziokinetoterapia poate contribui la restaurarea stării de sănătate și la recuperarea anumitor funcții ale organismului după accidente sau diverse afecțiuni. Tehnicile din fiziokinetoterapie pot fi aplicate la orice vârstă și sunt folosite în:
- probleme de sănătate ale oaselor, articulațiilor și țesuturilor moi, precum durerile cauzate de boli, inflamații sau de accidentele sportive;
- afectări ale creierului și sistemului nervos, după accidente vasculare, scleroză multiplă sau boala Parkinson;
- boli cardiovasculare sau situații precum infarctul de miocard;
- tulburări pulmonare sau de respirație precum fibroza chistică sau boala pulmonară obstructivă cronică.
De-a lungul timpului, tehnicile din fiziokinetoterapie au evoluat constant, crescând performanțele recuperării datorită inovațiilor care țin cont de ritmul natural de recuperare a organismului uman. Două dintre aceste tehnici performante, disponibile și în clinica Smart, sunt TECAR și SHOCKWAVE.
Ce este TECAR și care sunt beneficiile în recuperare?
TECAR sau Transferul Energetic Capacitiv și Rezistiv reprezintă o tehnică de recuperare care folosește curenți de înaltă frecvență, care oscilează între 300 kHZ și 1MHz. Acești curenți de intensitate scăzută au drept țintă stimularea capacității naturale de regenerare a țesuturilor și reducerea durerii.
Principalele avantaje ale TECAR față de alte tehnologii de recuperarea pe bază de curenți sunt următoarele:
- durerea este atenuată mai repede;
- pacienții observă îmbunătățiri la 24 de ore de la prima ședință;
- perioada de recuperare este mai rapidă, ca urmare a stimulării naturale a refacerii organismului;
- tratamentul este sigur, relaxant și non invaziv.
Când se recomandă TECAR?
La ora actuală, TECAR este recomandat în tratarea mușchilor, articulațiilor și sistemului limfatic afectate de accidente, boli reumatice, dar și în recuperarea sportivilor. Principala țintă este ameliorarea durerii și a inflamației cauzate de diverse boli și accidentări.
Ce este SHOCKWAVE și care sunt beneficiile în recuperare?
SHOCKWAVE reprezintă o altă terapie extrem de eficace, cu aplicații în ortopedie, fiziokinetoterapie, medicină sportivă și urologie. Așa cum îi spune și numele, tehnologia se bazează pe aplicarea undelor de șoc, prin intermediul cărora este combătută durerea și este stimulată recăpătarea mobilității. Aceste două beneficii majore ale terapiei SHOCKWAVE fac ca aceasta să fie alternativă la medicația antidurere și soluția pentru diverse afecțiuni și situații care provoacă durere acută sau cronică.
Energia pe care aparatele cu unde de șoc o transmit în zonele dureroase sau cu afecțiuni subacute, subcronice sau cronice stimulează reparararea și regenerarea de la nivelul oaselor, tendoanelor și altor țesuturi moi.
Pentru a reuși aceste performanțe, terapia SHOCKWAVE poate:
- să stimuleze crearea de vase noi de sânge, extrem de importante pentru regenerarea de la nivel celular;
- să facă reversibil procesul inflamator;
- să stimuleze producția de colagen necesar proceselor reparatorii;
- să distrugă microcalcifierile care însoțesc procesele traumatice de la nivel tisular;
- să disperseze mediatorii implicați în apariția durerii.
Când se recomandă SHOCKWAVE?
Terapia SHOCKWAVE este non invazivă, se aplică ușor, iar principalele recomandări sunt:
- tendinita rotuliană sau genunchiul săritorului;
- umărul dureros;
- epicondilita laterală sau cotul tenismenului;
- pintenul calcanean;
- tendinita cronică;
- sindromul de stres tibial;
- calcifierile;
- durerile de șold.
Surse: