Sonoelastografia Smart Medical

Fibroza hepatică, diagnosticată și monitorizată rapid și noninvaziv prin sonoelastografie

Distribuie

Boala cronică a ficatului este o cauză importantă a morbidității și mortalității la nivel modial, deoarece, în timp, conduce la ciroză, insuficiență hepatică și cancer de ficat.

Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului, se găsește sub coaste în partea dreaptă a abdomenului și îndeplinește peste 500 de funcții, printre care amintim:

    • Îndepărtează deșeurile din organism, cum ar fi toxinele și medicamentele
    • Ajută la digestia alimentelor
    • Stochează zahăr pe care organismul îl folosește pentru energie
    • Produce proteine ​​noi

În momentul în care apare ciroza (țesutul cicatricial înlocuiește treptat țesutul sănătos din ficat) țesutul cicatricial încetinește fluxul de sânge prin ficat. În timp, ficatul nu mai poate funcționa așa cum trebuie. În cazuri severe, ficatul este atât de grav deteriorat încât nu mai funcționează deloc (insuficiență hepatică). Din nefericire, afectarea ficatului nu este reversibilă, iar scopul tratamentului este de a încetini acumularea țesutului cicatricial și de a preveni sau trata orice complicație care poate să apară.

Ciroza rămâne o problemă majoră de sănătate publică, fapt pentru care se dezvoltă noi metode de evaluare a stadiului bolii și de stabilire a prognosticului în cazul pacienților cu boli hepatice cronice.

Diagnosticul și cuantificarea fibrozei hepatice se bazează pe biopsia hepatică, investigație care continuă să fie standardul de aur pentru detectarea și stadializarea fibrozei hepatice. Însă, biopsia hepatică este o procedură invazivă cu riscuri semnificative, inclusiv hemoragie, infecție și perforație viscerală. În plus, biopsia hepatică este limitată de variabilitatea “interobserver”, prezentă în interpretarea și eșantionarea erorilor în 25-45% din cazuri.

Sonoelastografia în evaluarea fibrozei hepatice

Ficatul afectat de fibroză prezintă o rigiditate crescută, iar această caracteristică poate fi evaluată cu succes printr-o tehnică modernă care folosește ultrasunete, dezvoltată recent și denumită elastografie cu ultrasunete sau sonoelastografie.

Sonoelastografia este o metodă de diagnostic recunoscută și validată la nivel internațional pentru evaluarea bolii hepatice și a cancerului mamar. Este o metodă noninvazivă de analiza a țesutul hepatic, oferind informații valoroase despre structura, duritatea sau elasticitatea țesutului. Concret, este o tehnică ecografică specială, disponibilă numai pe anumite modele de ecograf, cu ajutorul căreia medicul gastroenterolog, hepatolog sau medicul specialist de medicină internă măsoară cantitativ și calitativ elasticitatea țesutului hepatic.

Sonoelastografia: o metodă modernă extrem de utilă, cu unele restricții

Principalul avantaj al sonoelastografiei este că pacientul poate fi evaluat în timpul unei ecografii de rutină. Este ușor de efectuat, este accesibilă, nedureroasă și rapidă. De obicei, rezultatul este oferit pe loc, în timpul consultului. În plus, sonoelastografia poate fi utilizată ca metodă de diagnostic, ca metodă de stabilire a prognosticului bolii, dar și în monitorizarea evoluției bolii.

Pe de altă parte, sonoelastografia nu permite o vizualizare și evaluare clară a ficatului în anumite situații. De exemplu, tehnica nu poate fi utilizată la persoanele obeze, persoanele care suferă de ascită sau care au spații intercostale neobișnuit de înguste.

Evaluarea țesutului hepatic prin sonoelastografie este disponibilă în Clinica Smart Medical. Tehnica este utilizată de dr. Florina Tonca, medic specialist Gastroenterologie, atât pentru stabilirea diagnosticului de boală cronică hepatică, cât și în monitorizarea pacienților diagnosticați.

 

Surse:

https://www.smartpatients.com/trials/NCT01747772

https://www.researchgate.net/publication/265018059_Sonoelastography_Musculoskeletal_Applications

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19104713

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/chronic-liver-disease-cirrhosis

whatsapp