Știai că expunerea îndelungată, zilnică, la dispozitive digitale cu ecrane luminoase, poate predispune la anumite afecțiuni oftalmologice? Calculatorul, telefonul, tableta, televizorul – sunt gadget-uri care fac parte din activitatea noastră zilnică, dar care emit o lumină albastră foarte nocivă pentru globul ocular.
Dintre simptomele ochilor afectați de lumina albastră, amintim: ochii roșii, vederea încețoșată, oboseală, senzația de corp strain în ochi.
În cazul în care reducerea timpului în fața dispozitivelor amintite mai sus nu este posibilă, vă recomandăm 5 sfaturi Smart pentru sănătatea ochilor dumneavoastră:
- Reglează distanța monitorului. Distanța minimă de privit în monitorul calculatorului trebuie să fie de 40-50 cm.
- Fă pauze cât mai dese și relaxează-ți ochii. Un exercițiu de relaxare propus de medicii oftalmologi folosește principiul „20-20-20” (la fiecare 20 de minute, ia-ți ochii de pe monitor pentru 20 de secunde, privește un obiect îndepărtat și clipește de 20 de ori)
- Odihnește-ți ochii ori de cate ori ai ocazia. Închide ochii pentru 1 minut.
- Poartă ochelari de protecție împotriva luminii artificiale dăunătoare.
- Mergi la oftalmolog periodic pentru a putea descoperi din timp afecțunile ochilor.
Recomandăm consultul oftalmologic atât pt orice simptom apărut la nivelul ochilor, orice tip de modificare a vederii, cât și anual ca metodă de prevenție în cazul persoanelor care nu prezintă simptome. Unele afecțiuni fără simptome pot fi descoperite de medicul oftalmolog, și, descoperite din timp, acestea pot fi tratate mai ușor.
Surse: