Caderea Parului - Smart Medical CLinic

Căderea părului: ce poate ascunde?

Distribuie

Căderea părului poate fi considerată un fenomen fiziolog absolut normal până la un punct. Aceasta dacă numărul firelor de păr care se pierd în fiecare zi variază între 50 și 100. Dacă numărul acestora este mare sau dacă la nivelul scalpului apar zone bine delimitate fără păr, atunci este momentul unei evaluări medicale. Conform Academiei Americane de Dermatologie, căderea părului are mai multe cauze, iar printre acestea se numără și diverse afecțiuni. Astfel, în funcție de cauzele căderii părului, acesta poate trece prin mai multe situații: poate cădea treptat sau brusc, se poate subția, se poate regenera singur sau cu tratament sau poate avea nevoie de intervenție de urgență pentru a stopa căderea.

Pierderea părului poate avea cauze ereditare

Moștenirea genetică este cea mai frecventă cauză pentru pierderea masivă a părului atât la bărbați, cât și la femei. Afecțiunea se numește alopecie androgenică și pentru fiecare sex există un anumit tipar de pierdere a părului. Aceasta se produce pe fondul moștenirii unor gene care afectează foliculii firelor de păr. La ora actuală, anumite tratamente, dar și transplantul de păr pot reface podoaba capilară la cei cu alopecie androgenică.

Alte cauzele comune ale căderii părului

Din punct de vedere medical, căderea părului poate fi de mai multe tipuri. Astfel, se poate vorbi despre “telogen effluvium”, care se întâlnește frecvent la două, trei luni după un episod stresant pentru organism precum o afecțiune gravă, o operație de amploare sau o infecție gravă. Acest tip de cădere se caracterizează prin pierderea unui cantități moderate de păr, care se observă pe pernă, la pieptănat sau după spălarea părului. Aceste fenomen apare și la femeile care au născut ca urmare a fluctuațiilor hormonale. De obicei, persoanele încadrate în “telogen effluvium” pierd păr în mod uniform, de pe toată suprafața scalpului.

Medicamentele care provoacă pierderi de păr

Persoanele care se confruntă cu căderea părului ar trebui să se gândească dacă nu cumva anumite medicamente pot duce la această situație. Toată lumea știe că anumite substanțe chimioterapice duc la pierderea părului. Însă și alte medicamente precum betablocantele, heparina, warfarina, levodopa precum și cele care conțin litiu pot afecta părul. Astfel, persoanele care iau astfel de tratamente pe termen lung ar trebui să discute cu medicul dermatolog despre soluțiile pe care le au la îndemână pentru a controla pierderea părului.

Căderea părului poate fi simptom al unor boli

Este important de știut că anumite afecțiuni și dezechilibre hormonale se pot manifesta prin căderea părului. În această categorie, intră lupusului, hipertiroidia, hipotiroidia și anumite dezechilibre ale hormonilor sexuali. Astfel, persoanele care pierd mult păr ar putea lua în calcul efectuarea unui set complet de analize pentru că tratarea afecțiunilor și normalizarea nivelului hormonal ar putea regla și căderea părului. Și anumite infecții fungice de pe scalp pot afecta podoaba capilară, mai ales la copii. Dar cele mai grave căderi de păr apar în cadrul alopeciei areate, o boală autoimună ale cărei cauze nu sunt cunoscute. Persoanele care au alopecie areată pierd complet părul pe anumite zone bine delimitate sau chiar toată podoabe capilară.

Curele de slăbire pot cauza căderea părului

Deficitul unor nutrienți importanți din organism poate avea drept consecință și pierderi masive de păr. Cu acestea se pot confrunta persoanele cu diete restrictive care nu consumă suficiente surse de proteine, fier, zinc și biotină. Acestea s-ar putea pierde și prin sângele menstrual abundent. De aceea, o vizită la ginecolog și o abordare corectă prin alimentație și medicație ar putea repara și căderea părului.

Îngrijirea nepotrivită a părului poate duce la pierderea acestuia

În categoria gesturilor nepotrivite care pot afecta calitatea părului intră atât folosirea unor produse nepotrivite tipului de păr și de scalp, dar și anumite metode de îngrijire și coafare care afectează părul. Astfel, părul poate fi traumatizat de decolorare, vopsire și substanțe pentru bucle permanente. În plus, aplicarea anumitor uleiuri pe scalp îl pot sufoca ceea ce duce la afectarea firului de păr. De asemenea, uscarea la temperatură excesiv de ridicată, extensiile, purtarea părului strâns în coadă, a bigudiurilor și împletiturile strânse pot duce la căderea părului. De aceea, medicii dermatologi recomandă coafarea doar pentru ocazii cu totul speciale.

Îmbătrânirea, stresul și căderea părului

Înaintarea în vârstă este un factor de risc pentru căderea părului. Aceasta apare ca urmare a afectării foliculilor de păr, situație în care aceștia nu mai funcționează și părul se rărește. Însă și pentru aceste situații, există tratamente care pot stimula revigorarea părului dacă sunt începute la primele semne ale afectării părului. De asemenea, stresul cronic poate fi un factor de risc pentru căderea părului.

Căderea părului și statusul hormonal

Există anumite dezechilibre hormonale care au drept efect rărirea părului și chiar căderea acestuia. Este vorba în primul rând despre dezechilbrele întâlnite mai ales în cadrul sindromului ovarului polichistic. Femeile diagnosticate cu acesta pot observa că le cade părul ca urmare a dezechilibrelor provocate de microchisturile ovariene. De asemenea, femeile care intră la menopauză observă că părul se rărește și poate cădea. Aceasta ca urmare a deficitului de estrogeni și progesteron care survine odată cu înaintarea în vârstă și instalarea menopauzei. Pe de altă parte, în perioada menopauzei, poate apărea excesul de hormoni androgeni, ceea ce duce la apariția părului în zona feței. În aceste condiții, orice perioadă prelungită de pierdere a unui număr semnificativ de fire de păr ar trebui urmată de o evaluare la dermatolog și efectuarea unui set complet de analize. Atfel, specialistul ar putea recomanda cele mai bune terapii, personalizate în funcție de fiecare pacient. De asemenea, corectarea unor dezechilibre precum hipo și hipertiroidia ar putea avea drept consecință și stoparea căderii părului.

Un stil de viață sănătos poate contribui la un păr frumos

Alături de terapiile locale, cele sistemice și suplimente alimentare recomandate de medic, un stil de viață echilibrat poate împiedica piederea părului și chiar îl poate regenera. Din acest complex de măsuri fac parte consumul crescut de cereale, legume și fructe, de surse de grăsimi bune precum peștele gras și nucile, managementul stresului, mișcarea, relaxarea și hidratarea corectă.

 

Surse:

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/18-causes

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/hair-loss-a-to-z

https://www.healthline.com/health/menopause/hair-loss#6.-Talk-to-Your-Doctor-About-Your-Medications

https://www.nhs.uk/conditions/hair-loss/

whatsapp