De cele mai multe ori, când auzim vorbindu-se de artrită, ne ducem cu gândul la o afecţiune specifică vârstei a treia. Specialiştii atrag însă atenţia că această concepţie este doar un mit dezvoltat în rândul populaţiei, în realitate artrita fiind o boală care poate apărea la orice vârstă, inclusiv la cea pediatrică, şi care trebuie depistată din timp şi tratată corespunzător. Potrivit Ligii Europene împotriva Reumatismului, un sfert din populaţia Europei (adică 120 de milioane de europeni) este afectată de o boală reumatologică. În România, 3% din populaţie se confruntă cu o astfel de afecţiune, din care aproximativ 2.000 de persoane sunt copii, potrivit organizaţiilor profesionale de profil din ţara noastră.
Ce este artrita?
Artrita reprezintă, potrivit literaturii de specialitate, o inflamare reumatică la nivelul articulaţiilor, de tip autoimun, care se poate instala în timp sau poate apărea brusc. Până în prezent nu se cunoaşte cu exactitate cauza apariţiei artritei, însă predispoziţia genetică, anumiţi factori de mediu sau unele infecţii, pot fi factori care stau la baza declanşării bolii. În ceea ce priveşte evoluţia, aceasta variază de la o persoană la alta şi poate fluctua, în sensul că boala poate fi activă (poate evolua foarte repede) sau poate avea perioade de stagnare. Dacă afecţiunea este diagnosticată precoce, atunci evoluţia poate fi încetinită, durerea poate fi ţinută sub control, în acest fel şi riscul de afectare permanentă a articulaţiilor fiind diminuat.
Cum recunoaştem artrita şi cum se diagnostichează?
În cazul artritei, mucoasa din interiorul articulaţiei se îngroasă generând o creştere în volum a articulaţiei. Ca urmare a acestui proces, apar simptome precum:
- Senzaţia de căldură la nivelul articulaţiei
- Umflarea articulaţiei
- Înroşirea zonei afectate
- Durerea
- Rigiditate în mişcarea articulaţiilor
- Erupţii sau mâncărimi
- Febră
Este bine ca imediat ce apar aceste simptome să vă prezentaţi la medicul specialist reumatolog în vederea unui diagnostic corect şi a unei terapii corespunzătoare. În caz contrar, boala evoluează şi se poate ajunge chiar la afectarea cartilajului şi a osului.
În vederea unui diagnostic precis, reumatologul va face o anamneză atentă, va analiza articulaţiile în vederea identificării inflamaţiei. Daca exista inflamatie, medicul va verifica gradul de avansare a bolii şi severitatea prin intermediul unor analize de sânge, prin determinarea VSH-ului (viteza de sedimentare a hematiilor, cu cât viteza de sedimentare este mai mare cu atât articulaţia este mai inflamată) şi a proteinei C reactive (indică, de asemenea, existenţa unui proces inflamator). Aceste analize sunt făcute nu doar în scop diagnostic, ci şi pentru a urmări cum evoluează boala. De asemenea, se va determina, tot prin analize de sânge, factorul reumatoid.
Tipuri de artrită
Artrita a fost împărţită de specialişti în mai multe tipuri, cele mai frecvent întâlnite fiind:
- Artrita reumatoidă – apare atunci când sistemul imunitar nu funcţionează cum trebuie şi poate afecta articulaţiile şi oasele, dar şi unele organe interne şi sisteme
- Artrita reactivă – caracterizată prin prezenţa unei dureri sau a unei inflamaţii la nivelul articulaţiei, simptome care apar ca urmare a unei infecţii
- Artrita juvenilă – apare la copii şi este caracterizată prin inflamarea articluaţiilor
- Artrita psoriazică – apare la persoanele cu psoriazis şi afectează pielea, articulaţiile şi zonele unde muşchiul se prinde de os
- Osteoartrita – apare de cele mai multe ori odată cu înaintarea în vârstă şi afectează, în cele mai multe dintre cazuri, degetele, şoldurile şi genunchii
- Spondilita anchilozantă – afectează coloana vertebral
Pentru un diagnostic precoce şi instaurarea unui tratament corespunzător, în vederea limitării impactului bolii asupra stilului de viaţă şi a unei calităţi bune a vieţii, SMART MEDICAL CLINIC vine în întâmpinarea tuturor pacienţilor prin specialitatea de reumatologie, medicul specialit reumatolog fiind singurul in masura să vă ofere îngrijirea de care aveţi nevoie şi sfaturi individualizate, în funcţie de tabloul clinic al fiecărui pacient!
Surse:
http://www.reumatism.ro
https://www.eular.org
https://www.niams.nih.gov
http://worldarthritisday.org/