Cancer colorectal

Putem preveni cancerul colorectal?

Distribuie

Nu există o modalitate sigură 100% de a preveni cancerul colorectal. Însă, fiecare persoană își poate reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal luând o serie de măsuri. Printre acestea se numără cunoașterea și modificarea factorilor de risc asociați cancerului colorectal. Cel mai eficient mod de a reduce riscul de cancer colorectal este de a fi examinat periodic pentru cancerul colorectal, începând cu vârsta de 45-50 de ani, susțin experții din cadrul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii.

Aproape toate cancerele colorectale încep cu unul sau mai mulți polipi precanceroși (creșteri anormale) în colon sau rect. Acești polipi pot fi prezenți în colon sau rect timp de foarte mulți ani înainte de apariția cancerului invaziv. Adesea, polipii colorectali nu provoacă simptome, în special la scurt timp după apariția acestora. Testele de screening pentru cancerul colorectal pot descoperi polipii precanceroși, astfel încât să poată fi îndepărtați înainte de a se transforma în cancer. În plus, testele de screening pot ajuta la descoperirea cancerului colorectal in stadii incipiente, când tratamentul funcționează cel mai bine.

Ce înseamnă screening-ul cancerului colorectal?

Screeningul regulat, începând cu vârsta de 45-50 de ani, este cheia pentru prevenirea cancerului colorectal prin descoperirea polipilor precanceroși, dar și pentru descoperirea precoce a cancerului. Atât experții americani, cât și cei europeni recomandă tuturor persoanelor, femei și bărbați, să înceapă screeningul pentru cancerul colorectal după împlinirea vârstei de 45-50 de ani.  Majoritatea statelor lumii desfășoară de mulți ani programe naționale de screening pentru cancerul colorectal. Nu și țara noastră, din păcate. Românii se pot informa cu privire la beneficiile screeningului colorectal și pot acționa proactiv, solicitând testele care le pot salva viața.

Screening-ul cancerului colorectal constă în realizarea mai multor tipuri de teste:

 • Teste de scaun. Testele precum testul imunochimic fecal (FIT), testul pentru depistarea hemoragiei oculte în fecale (FOBT) și ADN-ul fecal verifică scaunul pentru eventuale semne de cancer. Sunt mai puțin invazive și mai ușor de realizat, dar trebuie făcute mai des, iar dacă rezultatul iese pozitiv (anormal), este nevoie de realizarea unei colonoscopii pentru examinarea întregului colon.
 • Sigmoidoscopie flexibilă. Examinarea este similară colonoscopiei, însă nu permite verificarea întregului colon. Sigmoidoscopia flexibilă ajută medicul să examineze verifică interiorul rectului și o treime din colon.
 • Colonoscopie. Reprezintă standardul de aur în screening-ul cancerului colorectal și este recomandată la fiecare 10 ani, după împlinirea vârstei de 45-50 de ani.
 • Colonografie CT (colonoscopie virtuală). Acest test este un tip avansat de scanare prin tomografie computerizată (CT) a colonului și rectului care poate prezenta zone anormale, cum ar fi polipi sau cancer. Este un test mai puțin invaziv decât o colonoscopie, însă, în cazul în care rezultatele sunt anormale, va fi necesară și realizarea unei colonoscopii.

Cine are nevoie de screening pentru cancerul colorectal?

Toate femeile și toți bărbații ar trebui să înceapă screeningul pentru cancerul colorectal după împlinirea vârstei de 45-50 de ani. Testarea poate fi recomandată chiar mai devreme persoanelor care prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal. Este vorba despre persoanele care:

 • Au avut polipi colorectali sau cancer colorectal
 • Au o rudă apropiată care a avut polipi colorectali sau cancer colorectal
 • Au o boală inflamatorie intestinală, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă
 • Au un sindrom genetic, cum ar fi polipoză adenomatoasă familială (FAP) sau cancer colorectal non-polipozic ereditar (sindrom Lynch).

Îndepărtarea polipilor reduce riscul de cancer colorectal

Majoritatea polipilor colorectali sunt polipi adenomatoși sau adenoame, care se pot dezvolta în cancer. Îndepărtarea polipilor colorectali mai mari de 1 centimetru (mărimea unui bob de mazăre) poate reduce riscul de cancer colorectal. Cel puțin așa susțin experții CDC.

Riscul de cancer colorectal crește odată cu vârsta

Riscul de a dezvolta cancer colorectal crește pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar există și o serie de factori asupra căror putem acționa astfel încât să reducem riscul. Printre factorii de risc modificabili se numără mișcarea fizică regulată și menținerea unei greutăți sănătoase.

Factori care pot crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer colorectal:

 • Vârsta. Riscul de cancer colorectal crește după împlinirea vârstei de 45-50 de ani
 • Sexul. Bărbații au un risc ușor mai mare de a dezvolta cancer colorectal decât femeile
 • Istoricul familial. Persoanele care au rude apropiate (părinți, frați, surori, bunici, unchi, mătuși) diagnosticate cu o formă de cancer colorectal au un risc aproape dublu de a dezvolta boala
 • Afecțiuni moștenite rare. Membrii familiilor cu anumite afecțiuni moștenite mai puțin frecvente au un risc mai mare de cancer colorectal, precum și alte tipuri de cancer. Vorbim de următoarele afecțiuni genetice: sindromul Lynch, polipoză adenomatoasă familială, polipoză adenomatoasă familială atenuată, sindromul Gardner, polipoză juvenilă, etc
 • Boala inflamatorie intestinală. Persoanele cu boala Crohn sau colita ulcerativă pot dezvolta inflamație cronică la nivelul intestinului gros, fapt care crește riscul de cancer colorectal
 • Polipi adenomatoși (adenoame). Unele tipuri de polipi colorectali, numiți adenoame, se pot transforma în cancer colorectal în timp. Astfel, se recomandă eliminarea acestor polipi de îndată ce sunt descoperiți, în timpul colonoscopiei. Eliminarea polipilor poate preveni cancerul colorectal.

Factorii ai stilului de viață care pot contribui la un risc crescut de cancer colorectal:

 • Lipsa activității fizice regulate
 • Dietă săracă în fructe și legume
 • Dietă săracă în fibre și bogată în grăsimi sau o dietă bogată în carne procesată
 • Supraponderalitatea și obezitatea
 • Consumul de alcool
 • Consumul de tutun

În general, o persoană cu un risc mediu de cancer colorectal are aproximativ 5% șanse de a dezvolta cancer colorectal. Majoritatea cancerelor colorectale (aproximativ 95%) sunt considerate sporadice, ceea ce înseamnă că modificările genetice se dezvoltă întâmplător după nașterea unei persoane, deci nu există riscul de a transmite aceste modificări genetice. Cancerele colorectale moștenite sunt mai puțin frecvente (aproximativ 5%) și apar atunci când mutațiile sau modificările sunt transmise de la o generație la alta.

 

Surse:

https://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/prevention.htm

https://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/screening/index.htm

https://www.cancer.gov/types/colorectal/patient/colorectal-prevention-pdq

https://www.cancer.net/cancer-types/colorectal-cancer/risk-factors-and-prevention

https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html

whatsapp