hipertensiune arteriala

Controlul tensiunii arteriale – un angajament pe viață

Distribuie

Hipertensiunea arterială sau tensiunea arterială crescută apare atunci când valorile tensiunii arteriale depășesc 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg), informează reprezentanții Societății Europene de Hipertensiune. Afectează peste 30% din populația adultă din întreaga lume, ceea ce înseamnă că peste un miliard de persoane suferă de hipertensiune arterială. Este principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, în special bolile coronariene și accidentul vascular cerebral, dar și pentru bolile cronice de rinichi, insuficiența cardiacă, aritmia și demența, conform reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Tensiunea arterială este determinată atât de cantitatea de sânge pe care o pompează inima, cât și de cantitatea de rezistență la fluxul de sânge din artere. Cu alte cuvinte, cu cât inima pompează mai mult sânge și arterele sunt mai înguste, cu atât tensiunea arterială este mai mare. Pe termen lung, o tensiune arterială crescută poate provoca probleme de sănătate serioase, inclusiv boli de inimă.

În general, hipertensiunea arterială nu apare peste noapte, ci se dezvoltă pe parcursul mai multor ani. De aceea este deosebit de important ca, cel puțin odată pe an, fiecare adult să-și verifice valorile tensiunii arteriale în cabinetul medicului de familie.

Simptomele hipertensiunii arteriale – greu de observat

Majoritatea persoanelor cu tensiune arterială crescută nu au semne sau simptome specifice, nici măcar în cazurile în care valorile tensiunii arteriale ating niveluri periculos de ridicate. Pe de altă parte, unele persoane cu hipertensiune arterială pot manifesta dureri de cap, dificultăți de respirație sau sângerări nazale, dar aceste semne și simptome nu sunt specifice și, de obicei, apar în stadii severe ale afecțiunii.

Pentru majoritatea adulților, nu există a hipertensiunii arteriale.

Există 2 tipuri de hipertensiune arterială

  1. Hipertensiunea arterială primară.

Tinde să se dezvolte treptat de-a lungul mai multor ani, fără a avea o cauză clară. Acest tip de hipertensiune arterială apare la majoritatea adulților. Cercetătorii nu știu încă ce mecanisme determină creșterea lentă a tensiunii arteriale și consideră că o combinație de factori poate juca un rol în acest sens: bagajul genetic, diferite modificări ale organismului și stilul de viață nesănătos.

  1. Hipertensiunea arterială secundară.

Unii oameni dezvoltă tensiune arterială crescută ca urmare a unei alte afecțiuni de bază. Acest tip de hipertensiune arterială, numită hipertensiune arterială secundară, tinde să apară brusc și să provoace tensiune arterială mai mare decât hipertensiunea primară. Diferite afecțiuni, dar și consumul de anumite medicamente pot duce la hipertensiune arterială secundară, inclusiv:

  • Sindromul de apnee obstructivă în somn
  • Boli de rinichi
  • Tumori ale glandei suprarenale
  • Probleme tiroidiene
  • Anumite malformații congenitale ale vaselor de sânge
  • Consumul de medicamente, cum ar fi pilulele contraceptive, medicamente pentru răceală, decongestionante, analgezice
  • Droguri ilegale, cum ar fi cocaina și amfetaminele

Hipertensiunea arterială poate fi ținută sub control

Persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială ar trebui să își monitorizeze periodic tensiunea arterială. Cunoașterea acestor valori și modul în care ele au fluctuat în timp poate ajuta persoana cu hipertensiune arterială să identifice schimbările care pot să apară din timp, astfel încât să evite instalarea complicațiilor deosebit de periculoase.  În plus, monitorizarea acestor valori poate arăta dacă modificările adoptate în stilul de viață, de exemplu, funcționează în menținerea sub control a tensiunii.

Un alt aspect deosebit de important în managementul eficient al hipertensiunii arteriale este conștientizarea că această afecțiune este una cronică, adică necesită medicație pe tot parcursul vieții.  Deși uneori poate fi tentant pentru mulți pacienți să renunțe la medicație după o vreme pentru că se simt bine, este vital ca aceștia să urmeze cu atenție instrucțiunile medicului cardiolog. Tratamentul nu trebuie întrerupt fără acordul medicului curant.

Adoptarea unui stil de viață sănătos reduce valorile tensiunii arteriale!

Schimbarea stilului de viață poate ajuta persoanele cu tensiune arterială crescută să-și controleze valorile și să prevină instalarea complicațiilor asociate. De fapt, de cele mai multe ori, planul de tratament pentru această afecțiune începe cu recomandarea fermă de a efectua o serie de modificări în stilul de viață, cum ar fi:

  • Adoptarea unei diete variate și echilibrate
  • Reducerea cantității de sare și zahăr din alimentație
  • Consumul limitat de alcool
  • Practicarea mișcării regulate
  • Gestionarea stresului
  • Menținerea unei greutăți sănătoase
  • Renunțarea la fumat

 

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410

https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension#overview

https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure

https://www.cdc.gov/bloodpressure/manage.htm

https://www.paho.org/en/events/world-hypertension-day-17-may-2021

 

 

whatsapp