melanom

Melanomul – un cancer de piele agresiv

Distribuie

Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele care începe în celulele pielii cunoscute sub numele de melanocite. Deși este mai puțin frecvent decât alte tipuri de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule bazale și carcinomul cu celule scuamoase, melanomul este mult mai periculos decât acestea la un loc, datorită capacității sale de a se răspândi mai rapid la alte organe dacă nu este depistat și tratat într-un stadiu incipient.

Melanomul reprezintă aproximativ 1% din toate cancerele de piele, dar este răspunzător de majoritatea deceselor provocate de cancerul de piele, arată statisticile publicate de Asociația Americană de Cancer.

Melanomul se poate dezvolta oriunde pe piele, însă anumite zone sunt mai expuse riscului decât altele. De exemplu, specialiștii afirmă că numai un procent de aproape 30% din toate cazurile de melanom încep într-o aluniță și că peste 70% dintre acestea apar pe pielea cu aspect normal. În cazul bărbaților, melanomul apare frecvent pe piept și pe spate, în timp ce la femei afectează în special picioarele.

De asemenea, melanomul poate fi descoperit și pe față, ochi sau alte părți ale corpului. Se pare că persoanele cu o piele mai închisă la culoare ar avea un risc mai mic de a dezvolta acest tip de cancer de piele agresiv.

Factori de risc care pot contribui la apariția melanomului:

 • densitate mare de pistrui sau tendința de a dezvolta pistrui după expunerea la soare
 • Un număr mare de alunițe
 • Prezența a cinci sau mai multe alunițe atipice
 • Prezența lentiginelor actinice (solare), cunoscute și sub denumirea de keratoze sau pete cauzate de înaintarea în vârstă
 • Nevii melanocitari congenitali gigantici, un tip de semn din naștere maroniu
 • Piele deschisă la culoare, care nu se bronzează ușor și este predispusă la arsuri solare
 • Expunerea prelungită la soare, fără aplicarea cremelor de protecție solară
 • Vârsta înaintată – riscul de melanom crește odată cu vârsta
 • Istoric familial sau personală de melanom

Dintre factorii de risc prezentați mai sus, expunerea la soare și arsurile solare sunt singurii care pot fi evitați, reducând astfel semnificativ riscul de apariție al oricărui tip de cancer de piele.

Melanomul poate fi dificil de depistat în stadii incipiente

Modificările aspectului pielii sunt indicatori vitali în depistarea precoce a melanomului, atunci când afecțiunea are cele mai mari șanse de a fi tratată și vindecată. Fiecare dintre noi poate contribui la depistarea cancerului de piele în stadii incipiente. Tot ce trebuie să facem este să învățăm să ne cunoaștem propria piele. Aceste lucru presupune verificarea periodică, odată pe lună, a tuturor alunițelor, pistruilor și altor semne de pe piele, astfel încât să putem observa din timp eventualele modificări de formă, dimensiune sau culoare ale acestora.

Este important să consultăm medicul dermatolog dacă observăm următoarele semne și simptome:

 • Orice modificări ale pielii, cum ar fi o nouă pată sau aluniță care și-a modificat culoarea, forma sau dimensiunea
 • Orice pată care devine dureroasă,
 • Orice pată care produce mâncărime
 • Orice pată care începe să sângereze
 • pată plană, roșie, aspră, uscată sau solzoasă

Examinarea ABCDE – metodă utilă în depistarea alunițelor suspecte

Examinarea ABCDE a alunițelor este o metodă importantă pentru identificarea leziunilor potențial canceroase. Acest tip de examinare a fost folosit pentru prima oară în anul 1985, cu scopul de a ajuta oamenii să își examineze simplu și ușor alunițele. Descrie cinci caracteristici simplu de verificat la o aluniță, astfel încât să confirmi sau să excluzi melanomul:

 • Asymmetry (asimetric): alunițele necanceroase tind să fie rotunde și simetrice, în timp ce alunițele canceroase sunt adesea asimetrice
 • Border (margine): melanomul are mai degrabă margini neregulate
 • Color (culoare): melanomul tinde să conțină mai multe nuanțe și culori, inclusiv negru, maro și cafeniu, alb sau albastru, în timp ce alunițele benigne au o singură culoare
 • Diameter (diametru): melanomul poate provoca o modificare bruscă a dimensiunii unei alunițe, adesea, melanoamele au un diametru care depășește 6 mm
 • Evolution (evoluția): o modificare în aspectul aluniței în decurs de câteva săptămâni sau luni poate fi un semn al cancerului de piele

Tratamentul cancerului de piele – similar cu tratamentul altor tipuri de cancer

Chiar dacă melanomul este un cancer agresiv, el poate fi îndepărtat cu succes dacă este depistat într-un stadiu incipient. De obicei, acest tip de cancer de piele, diagnosticat precoce, poate fi tratat cu o singură intervenție chirurgicală. Din acest motiv, intervenția chirurgicală este opțiunea standard de tratament pentru melanom. Cazurile mai avansate pot necesita, însă, adesea alte tratamente oncologice, precum chimioterapie, radioterapie sau terapie imunologică.

Cancerul de piele poate fi prevenit prin evitarea expunerii prelungite la radiațiile UV

Evitarea expunerii excesive la radiații UV poate reduce riscul de cancer de piele. Medicii dermatologi recomandă tuturor persoanelor să acorde atenție deosebită următoarelor obiceiuri simple, dar extrem de importante:

 • Evitarea pe cât posibil a arsurilor solare
 • Purtarea hainelor ușoare, vaporoase care oferă protecție împotriva radiațiilor UV
 • Aplicarea corectă a cremelor cu protecție solară cu spectru larg și cu un factor de protecție solară (SPF) de minim 30, cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a ieși la soare
 • Reaplicarea protecției solare la fiecare 2 ore și după înot atunci când mergem la plajă
 • Evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10:00 – 16:00

 

 

Surse:

https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/melanoma/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/154322

https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/detection-diagnosis-staging/detection.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/melanoma/symptoms-causes/syc-20374884

https://www.nhs.uk/conditions/melanoma-skin-cancer/

whatsapp