Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care determină inflamația cronică a articulațiilor. Această boală inflamatorie poate afecta mai multe organe, nu numai articulațiile. La unele persoane, poate afecta inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge.
Fiind o tulburare autoimună, artrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit țesuturile organismului. Spre deosebire de osteoartrita, care constă în deteriorarea cartilajului din jurul articulațiilor, artrita reumatoidă afectează mucoasa articulațiilor, provocând o inflamație dureroasă ce poate duce la eroziunea osoasă și la deformarea articulațiilor.
De obicei, artrita reumatoidă debutează lent, cu simptome minore care vin și dispar, pe ambele părți ale corpului și care progresează pe o perioadă de săptămâni sau luni. Simptomele variază de la o persoană la alta și pot să difere de la o zi la alta. Simptomele principale ale artritei reumatoide sunt durerea articulară, umflarea și rigiditatea articulațiilor. De asemenea, pot apărea simptome mai generale și inflamații în alte părți ale corpului.
- Oboseală.
Unul dintre primele semne precoce ale artritei reumatoide este adesea oboseala, care poate să apară înainte de debutul altor simptome cu săptămâni sau chiar luni. Oboseala se poate instala și poate dispărea la fel de ușor, de la o săptămână la alta sau chiar de la o zi la alta. Uneori, starea de oboseală este însoțită de o stare generală proastă sau chiar depresie.
- Articulații înțepenite dimineața.
Rigiditatea articulațiilor resimțită dimineața este adesea un semn precoce al artritei reumatoide. Dacă această rigiditate durează câteva minute, este de obicei un simptom al unei forme de artrită care se poate agrava în timp, fără un tratament adecvat. Persoanele care își simt articulațiile înțepenite timp de câteva ore au de cele mai multe ori artrite inflamatorii.
Rigiditatea articulațiilor poate să apără în orice moment al zilei, indiferent dacă persoana în cauză este una activă sau nu. De obicei, rigiditatea începe să fie resimțătă în articulațiile mâinilor și apare lent, deși nu este exclus să apară brusc și să afecteze mai multe articulații pe parcursul a una sau două zile.
- Dureri articulare.
Rigiditatea articulară este adesea urmată de o sensibilitate articulară sau durere atât în timpul mișcării, cât și în momentele de repaus. Acest lucru afectează, de asemenea, ambele părți ale corpului în mod egal. În cazurile incipiente de artrită reumatoidă, cele mai frecvente zone în care apare durerea sunt degetele și încheieturile, dar și genunchii, picioarele, gleznele sau umerii.
- Inflamarea ușoară a articulațiilor.
La debutul artritei reumatoide poate apărea o ușoară inflamare a articulațiilor, ceea ce face ca articulațiile să pară mai mari decât în mod normal. Această umflare este de obicei asociată cu o senzație de încălzire sau arsură la nivelul articulațiilor. Acest simptom poate persita de la câteva zile la câteva săptămâni și poate crește în intensitate cu timpul. Simptomele ulterioare pot fi resimțite în aceleași articulații sau în alte articulații.
- Febră.
În cazurile în care febra este însoțită și de alte simptome, precum durerea articulară și inflamația articulațiilor, aceasta poate fi un semn timpuriu al artritei reumatoide. Trebuie menționat că o febră înaltă, de peste 38 ° C, este cel mai probabil un semn al unei alte forme de boală sau al unei infecții.
- Amorțeli și furnicături.
Inflamarea tendoanelor poate crea presiune asupra nervilor. Acest lucru poate provoca amorțeală, furnicături sau o senzație de arsură la nivelul mâinilor, afecțiune cunoscută drept sindromul tunelului carpian. Articulațiile mâinilor sau picioarelor pot produce și un zgomot distinctiv (un scârțâit sau o pocnitură) în momentul deplasării, deoarece cartilajul deteriorat se freacă de articulații.
- Scăderea libertății de mișcare.
Inflamația articulațiilor poate determina tendoanele și ligamentele să devină instabile sau deformate. Pe măsură ce boala progresează, s-ar putea să conducă inclusiv la imposibilitatea pacientului de a-și îndoi sau îndrepta unele articulații. Deși libertatea de mișcare poate fi afectată inclusiv de durerea resimțită, este foarte important ca persoana în cauză să-și urmeze antrenamentul obișnuit și blând.
Aproximativ 40% dintre persoanele cu artrită reumatoidă prezintă semne și simptome care nu implică articulațiile. Artrita reumatoidă poate afecta multe structuri non-articulare, inclusiv:
- Piele
- Ochi
- Plămânii
- Inimă
- Rinichi
- Glandele salivare
- Țesut nervos
- Măduvă osoasă
- Vase de sânge
Prin urmare, artrita reumatoidă poate avea și următoarele semne și simptome precoce:
- Slăbiciune generală sau stare generală proastă
- Senzația de gură uscată
- Uscăciune, mâncărime sau inflamare la nivelul ochilor
- Secreții oculare
- Somn perturbat
- Dureri în piept în timpul respirației (pleurezie)
- Umflături dure de țesut sub pielea de pe brațe
- Pierderea poftei de mâncare
- Pierdere în greutate
Dacă observați unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus și simțiți orice formă de disconfort la nivelul articulațiilor, nu ezitați să faceți o programare la medicul reumatolog, pentru a obține un diagnostic corect și pentru a începe cât mai repede tratamentul necesar.
Surse:
https://www.healthline.com/health/early-signs-rheumatoid-arthritis#community
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648
https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms/