Ziua mondiala a pneumoniei

Pneumonia – cel mai mare „ucigaș” în rândul copiilor sub 5 ani

Distribuie

Pneumonia este una dintre principalele cauze de deces la copiii sub cinci ani, în ciuda faptului că este ușor de prevenit și de tratat. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pneumonia este responsabiă de 15% din totalul deceselor înregistrate în rândul copiilor sub 5 ani, ucigând peste 800.000 de copii în 2017. Pneumonia afectează copiii și familiile de pretutindeni, însă este cel mai răspândită în Asia de Sud și Africa sub-Sahariană.

Pneumonia este o infecție respiratorie acută care afectează plămânii. Plămânii sunt alcătuiți din sacuri mici numite alveole, care se umplu cu aer atunci când o persoană sănătoasă respiră. Când un individ are pneumonie, alveolele sunt umplute cu puroi și lichid, ceea ce face respirația dureroasă și limitează aportul de oxigen.

Oricine poate face pneumonie, iar severitatea bolii variază de la o infecție moderată până la o boală serioasă care poate pune viața în pericol. Pneumonia poate fi severă pentru sugari și copii mici, persoanele cu vârste peste 65 de ani și persoanele cu diferite probleme de sănătate sau cu un sistem imunitar slăbit.

Infecția poate apărea în unul sau în ambii plămâni. De asemenea, multe persoane cu pneumonie nu știu că au boala până la apariția simptomelor severe.

Cauzele pneumoniei

Pneumonia este cauzată de o serie de agenți infecțioși, inclusiv virusuri, bacterii și ciuperci. Cele mai frecvente sunt:

  • Streptococcus pneumoniae – cea mai frecventă cauză a pneumoniei bacteriene la copii
  • Haemophilus influenzae tip b (Hib) – a doua cea mai frecventă cauză de pneumonie bacteriană
  • Virusul sincitial respirator – cea mai frecventă cauză virală a pneumoniei
  • Pneumocystis jiroveci – una dintre cele mai frecvente cauze ale pneumoniei la sugarii infectați cu HIV. Această ciupercă este responsabilă pentru cel puțin un sfert din toate decesele prin pneumonie la sugarii infectați cu HIV.

Caracteristicile pneumoniei virale și cele ale pneumoniei bacteriene sunt similare. Cu toate acestea, simptomele pneumoniei virale pot fi mai numeroase decât simptomele pneumoniei bacteriene. De asemenea, wheezing-ul este mai frecvent în infecțiile virale.

Simptomele pneumoniei la copii

Copiii pot dezvolta pneumonie la orice vârstă, însă boala este mai frecventă la bebeluși și la copiii mai mici de 5 ani. Simptomele pneumoniei variază în funcție de vârsta copilului și de cauza infecției. Copiii cu pneumonie cauzată de bacterii, de obicei, se îmbolnăvesc destul de repede. Boala debutează cu febră mare bruscă și respirație neobișnuit de rapidă. În schimb, copiii cu pneumonie cauzată de virusuri vor avea probabil simptome care apar treptat și sunt mai puțin severe, deși respirația șuierătoare poate fi mai frecventă.

Simptomele pneumoniei la nou-născuții și bebelușii sub 1 lună:

  • Respirație greoaie – bebelușii își pot balansa capul în sus și în jos la fiecare respirație
  • Mușchii de sub piept se cntractă atunci când respiră, astfel încât pare că respiră cu toată burta
  • Respirație rapidă
  • Pauze in respirației (apnee)
  • Nu se hrănește corect
  • Nu uda scutece timp de 12 ore sau mai mult
  • Febră sau o temperatură care urcă și coboară mult
  • Iritabilitate
  • Nu se odihnește cum trebuie
  • Are pielea de culoare albastră în interiorul buzelor sau sub limbă

Pe lângă simptomele de mai sus, bebelușii mai mari de 1 lună ar putea:

  • Tuși mult, deși tusea poate fi moale
  • Avea dificultăți de respirație
  • Respira tare și ar putea scoate sunete „șuierătoare”

Pe lângă simptomele de mai sus, copiii mai mari cu pneumonie pot manifesta:

  • Durere în piept sau durere de burtă
  • Vomă după tuse
  • Refuz în a se hrăni sau hidrata

Diagnosticul și tratamentul pneumoniei la copii

Medicul pediatru sau medicul pneumolog vor consulta amănunțit copilul pentru a stabili diagnosticul de pneumonie. Concret, în timpul examinării, medicul va lua temperatura copilului, va verifica dacă acesta are o respirație rapidă  sau dacă exostă o saturație scăzută de oxigen și îl vor asculta la plămâni.

La copiii foarte mici este aproape imposibil de stabilit cauza pneumoniei, deoarece simptomele pneumoniei bacteriene sunt greu de diferențiat de cele ale pneumoniei virale la această grupă de vârstă.

În ceea ce privește tratamentul, în majoritatea cazurilor, pneumonia este cauzată de un virus care nu necesită antibiotice. Însă pneumonia cauzată de bacterii este tratată cu antibiotice orale. Tipul de antibiotic utilizat depinde de tipul de bacterie suspectat că a provocat pneumonia.

Copiii cu pneumonie ar putea avea nevoie de tratament într-un spital dacă boala produce febră ridicată, probleme de respirație sau dacă:

  • Au nevoie de oxigenoterapie
  • Au o infecție pulmonară care s-ar putut răspândi în fluxul sanguin
  • Au o boală cronică care afectează sistemul imunitar
  • Vomită atât de mult încât nu pot lua medicamente pe cale orală
  • Fac frecvent pneumonie
  • Sunt suspectați că ar avea tuse convulsivă

Pneumonia poate fi prevenită!

Unele tipuri de pneumonie pot fi prevenite prin vaccinuri. De obicei, copiii beneficiează gratuit de vaccin împotriva pneumococului Haemophilus influenzae și tuseei convulsive începând cu vârsta de 2 luni. De asemenea, vaccinul antigripal este recomandat tuturor copiilor sănătoși cu vârste cuprinse între 6 luni și 19 ani, dar mai ales copiilor cu boli cronice, precum: afecțiuni cardiace sau pulmonare sau astm.

Întrucât prezintă un risc mai mare de complicații grave, bebelușii născuți prematur pot primi tratamente care îi protejează temporar împotriva virusului respirator sincițial, deoarece acesta poate conduce la pneumonie în cazul copiilor mai mici.

De asemenea, nu trebuie neglijată nici igiena. Astfel, dacă cineva din casa are o infecție respiratorie sau o infecție în gât, se recomandă ca paharele și vesela acestei persoane să fie ținute separat de cele ale altor membri ai familiei. În plus, nu trebuie uitat de spălatul des pe mâini cu apă și săpun timp de 30 de minute, în special înainte de masă și după mersul la toaletă.

12 noiembrie – Ziua Mondială de luptă împotriva Pneumoniei

“Stoparea cazurilor de pneumonie nu înseamnă noroc, ci acțiune” – este mesajul campaniei de informare din acest an care marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Pneumoniei (12 noiembrie). Înființată în 2009, acțiunea își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la pneumonie, cel mai important criminal din lume în rândul copiiilor mai mici de 5 ani. Asta în condițiile în care pneumonia poate fi prevenită prin imunizare, nutriție adecvată și abordarea factorilor de mediu.

De asemenea, Ziua Mondială de Luptă împotriva Pneumoniei urmărește să promoveze intervenții pentru a proteja copiii și pentru a preveni și tratarea pneumonia, dar și să genereze acțiuni pentru a combate pneumonia și alte boli comune, dar uneori mortale, din copilărie. Fiind cauzată de bacterii, peumonia poate fi tratată cu antibiotice, însă doar o treime dintre copiii cu pneumonie primesc antibioticele de care au nevoie.

Surse:

https://stoppneumonia.org/latest/world-pneumonia-day/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/pneumonia

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumonia/symptoms-causes/syc-20354204

https://www.blf.org.uk/support-for-you/pneumonia-in-children/what-is-it#causes

https://kidshealth.org/en/parents/pneumonia.html

whatsapp