Inima este văzută de mulți ca fiind cel mai important mușchi din organism și este important să știm cât mai multe despre ea și modul în care funcționează. Puțini dintre noi știu să explice ce este murmurul cardiac, o afecțiune de cele mai multe ori banală, dar care merită toată atenția noastră. Persoanele de orice vârstă pot avea murmur cardiac, inclusiv copii.
„Murmurul” este sunetul sângelui care curge prin vene. Se aude atunci când sângele trece printr-o valvă cardiacă cu probleme, de exemplu. Poate apărea și la persoanele cu o boală care face inima să bată mai repede, forțând-o să gestioneze mai mult sânge într-un ritm mai alert decât în mod normal.
În majoritatea cazurilor, murmurul cardiac nu necesită niciun fel de tratament. Există, însă, și excepții. Un murmur cardiac poate fi legat de o valvă cardiacă deteriorată sau suprasolicitată. Unii oameni se nasc cu afecțiuni ale valvei inimii, în timp ce alții le dobândesc în timp, ca urmare a înaintării în vârstă sau din cauza altor probleme cardiace.
Cauzele murmurului cardiac:
Murmurul cardiac apare adesea în timpul sarcinii. De asemenea, ne putem naște cu murmur cardiac și există diverse afecțiuni obișnuite care determină inima să bată mai repede, favorizând apariția murmurului cardiac:
- Anemie
- Tensiune arterială crescută
- Tiroida hiperactivă
- Febră
Un murmur cardiac poate fi un semn al unei probleme cu o valvă cardiacă. Valvele se închid și se deschid pentru a lăsa sângele să curgă prin cele două camere superioare ale inimii – numite atrii – și două camere inferioare – ventricule.
Tipuri de murmur cardiac:
1.Murmur cardiac inofensiv.
Un murmur cardiac inofensiv poate apărea atunci când sângele curge mai repede decât în mod normal prin inimă, fiind un semn al mai multor afecțiuni, așa cum am menționat mai sus. Acest tip de murmur poate dispărea în timp sau se poate manifesta pe parcursul întregii vieți, fără a provoca vreodată probleme de sănătate.
- Murmur cardiac anormal.
Cea mai frecventă cauză de murmur anormal la copii este atunci când bebelușii se nasc cu probleme structurale ale inimii (defecte cardiace congenitale), cum ar fi:
- Găuri în inimă sau șocuri cardiace. Cunoscute ca defecte septale, găurile din inimă pot fi sau nu grave, în funcție de dimensiunea și de locația lor.
- Anomalii ale valvei cardiace. Anomaliile congenitale ale valvelor cardiace sunt prezente la naștere, dar uneori sunt descoperite mult mai târziu în viață. Exemple includ valve care nu permit trecerea unei cantități suficiente de sânge prin ele (stenoză) sau cele care nu se închid corect și produc scurgeri (regurgitare).
- Infecții și boli care afectează structurile inimii – sunt mai frecvente la copiii mai mari sau la adulți
Semne și simptome ale murmurului cardiac:
Persoanele cu murmur cardiac inofensiv nu vor manifesta și alte semne sau simptome. De asemenea, este posibil și ca murmurul cardiac anormal să treacă adesea neobservat. Dacă, însă, murmurul cardiac este însoțit de unul sau mai multe dintre următoarele simptome, este posibil să indice o problemă cardiacă:
- Piele care apare albastruie, în special la vârful degetelor și buzelor
- Umflarea sau creșterea bruscă în greutate
- Dificultate în respirație
- Tuse cronică
- Ficat mărit
- Vene proeminente ale gâtului
- Apetit slab și creștere în greutate anormală (la sugari)
- Transpirație excesivă
- Dureri în piept
- Ameţeală
- Leșin
Când să mergi la medic?
De cele mai multe ori, murmurul cardiac nu presupune o afecțiune serioasă. Trebuie, însă, să fie ascultat de un medic cardiolog, singurul specialist care poate face diferența între un murmur cardiac inofensiv și unul anormal.
La Smart Medical ai alături de tine o întreagă echipă de medici cardiologi cu experiență în depistarea și tratarea afecțiunilor cardiace, inclusiv a murmurului cardiac.
Diagnosticul murmurului cardiac:
De obicei, diagnosticul este stabilit în timpul unui examen fizic, întrucât medicul cardiolog poate auzi murmurul în timp ce ascultă inima cu stetoscopul. Pentru a stabili dacă murmurul este unul inofensiv sau este cauzat de o afecțiune cardiacă innăscută sau dobândită, pot fi recomandate o serie de teste și investigații:
- Radiografie toracică – poate dezvălui dacă inima este mărită, ceea ce poate însemna că o afecțiune de bază provoacă murmurul cardiac
- Electrocardiogramă (ECG). Acest test noninvaziv constă în plasarea unor sonde pe piept care înregistrează impulsurile electrice ale inimii. Un ECG înregistrează aceste semnale electrice și poate ajuta medicul să identifice probleme de ritm cardiac și de structură
- Ecografia cardiacă. Acest tip de testare folosește unde cu ultrasunete pentru a afișa imagini detaliate despre structura și funcția inimii, ajutând la identificarea valvelor cardiace anormale
- Cateterism cardiac. În timpul acestei proceduri, se introduce un cateter într-o venă sau arteră de la nivelul piciorului sau brațului până când ajunge la inimă. Presiunile din camerele inimii pot fi măsurate și se poate injecta o substanță de contrast, care ajută medicul să vadă cum curge sângele prin inima, vasele de sânge și valve.
Tratamentul murmurului cardiac:
Murmurul cardiac inofensiv nu necesită tratament specific. De obicei, dispare în timp. Dacă murmurul sunt legat de probleme ale valvelor sau de fluxul de sânge anormal în camerele inimii, necesită monitorizare periodică.
Tratamentul murmurului cardiac este stabilit de medicul cardiolog în funcție de afecțiunea de bază care provoacă murmurul și severitatea acesteia.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-murmurs/symptoms-causes/syc-20373171
https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-murmur-causes-treatments#1
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17083-heart-murmur