dermatologie-smart

Învaţă cum să te protejezi corect de efectele negative ale soarelui!

Distribuie

Transformă soarele într-un aliat al sănătăţii tale!

Vara este un anotimp extrem de iubit de mulţi oameni, însă, dacă te numeri printre aceştia trebuie să ştii că expunerea prelungită la soare, într-un mod necorespunzător, poate avea efecte negative asupra sănătăţii tale! Drept dovadă stă numărul tot mai crescut al unor afecţiuni ale pielii, cea mai gravă dintre ele fiind melanomul sau cancerul de piele. De aceea, indiferent că pleci în concediu la mare, stai la piscină, sau pur şi simplu mergi pe stradă într-o zi cu mult soare, este bine să cunoşti câteva reguli de bază prin care să te protejezi împotriva radiaţiilor solare.

Utilizează creme cu factor de protecţie solară!

Un gest simplu în vederea protejării împotriva radiaţiilor ultraviolete (UVA, UVB) este aplicarea unui strat de cremă cu factor de protecţie solară înainte de expunerea la soare, cu cel puţin 20 minute. În funcţie de sensibilitatea pe care o manifestă pielea la aceste radiaţii, factorul de protecţie poate fi unul mediu (25, 30) sau unul mai ridicat (50+). Cremele de protecţie solară cu factor ridicat sunt recomandate inclusiv în cazul bebeluşilor şi copiilor, aceştia având pielea mult mai sensibilă decât a unui adult. Cremele trebuie aplicate regulat, mai ales dacă ai îmbrăcat o haină, te-ai sters cu prosopul sau ai intrat în apă!

Nu sta la soare în timpul amiezii!

Recomandat este ca expunerea la soare să se facă în mod controlat, conştient şi sigur, evitându-se orele prânzului, când cantitatea de radiaţii ultraviolete este mult mai ridicată, iar riscul de a se produce o arsură solară sau o afecţiune imediată a pielii este mult mai mare. Prin urmare, specialiştii recomandă expunerea la soare dimineaţa, până la ora 11.00, şi după-amiază, începând cu ora 17.00. Atenţie! Unele afecţiuni ale pielii pot apărea chiar şi după 10-15 ani de la expunerea prelungită la soare!

Utilizează îmbrăcăminte corespunzătoare!

Vestimentaţia, mai ales pe timpul verii, joacă un rol esenţial. Materialul trebuie să fie unul natural, iar articolul de îmbrăcăminte trebuie să acopere picioarele şi braţele (pantalon lung, rochii lungi, cămăşi cu mânecă lungă). Recomandat este să purtăm pălării şi ochelari de soare. Nici umbrelele de soare nu ar trebui evitate.

Hidratează-te corect!

Pe timpul verii, apa din organism este eliminată destul de repede prin transpiraţie. De aceea este nevoie de o hidratare corespunzătoare, astfel evitând şi efectele deshidratării! Specialiştii recomandă consumul a cel puţin 2 litri de apă pe zi!

Persoanele în vârstă, sau cele cu afecţiuni cardiovasculare, trebuie să evite expunerea prelungită la soare!

În cazul unei expuneri pe termen lung la soare puternic, boli precum hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, cardiopatia ischemică se pot agrava. De aici şi numărul mai mare, pe timpul verii, a accidentelor vasculare cerebrale şi infarct.

Evită expunerea la soare dacă ai afecţiuni ale pielii!

În cazul în care ai fost diagnosticat cu diferite afecţiuni ale pielii, întreabă medicul, înainte de expunerea la soare, dacă ai voie să faci acest lucru! În caz contrar, afecţiunile în cauză se pot agrava! De asemenea, dacă eşti alergic la soare (manifestare ce se dezvoltă după o expunere prelungită la soare, fără protecţie) nu te expune la soare sau stai sub o umbrelă de plajă!

Atenţie la aluniţe!

Acordă o atenţie deosebită aluniţelor! Pentru a evita riscul apariţiei cancerului de piele, recomandat este ca zonele cu aluniţe să fie ferite de razele soarelui, mai ales în intervalul orar 11.00 – 17.00. Utilizează cu precădere cremă cu protecţie solară ridicată pe aceste zone, nu sta la solar şi poartă haine lejere, care să acopere braţele şi picioarele!

Consultă fără întârziere un medic dermatolog dacă observi o aluniță neobișnuită, care îndeplinește criteriile ABCDE

      • Asimetrie,
      • Borduri (margini) neregulate,
      • Culoare neomogenă, pestriță
      • Diametru peste 6 mm,
      • Evoluție (modificare) rapidă a formei dimensiunii sau culorii

Autoexaminarea este foarte importantă pentru monitorizarea aluniţelor.

În cazul în care o aluniţă corespunde unuia sau mai multor criterii dintre cele enumerate mai sus, este bine sa consultaţi un medic dermatolog, fără întârziere. Nu apelaţi la diverse remedii sau sfaturi venite de la persoane neavizate.

Medicul dermatolog analizează aluniţele atat cu ochiul liber, cât şi cu ajutorul unui aparat, metodă numită dermatoscopie.

Dermatoscopia este o metodă rapidă şi neinvazivă de diagnosticare a leziunilor pigmentare ale pielii. Această metodă nedureroasă de examinare a pielii se realizează cu ajutorul unui aparat ce poartă numele de dermatoscop, evaluându-se in vivo culorile şi microstructurile epidermului, a joncţiunii dermo-epidermice şi a dermului superficial.

Examinarea dermatoscopică nu dă diagnosticul de certitudine, acesta fiind pus în urma examenului histopatologic (după biopsie şi analiza la microscop a leziunii respective). Totuşi, pentru a nu exciza inutil o aluniţă, dermatoscopia ne ajută să luăm decizia corectă în acest sens: o lăsăm pe loc, o urmărim sau o scoatem.

Pentru a evita apariția unor afecțiuni ale pielii ca urmare a expunerii la soare, adresează-te unui medic specializat în dermatologie! În acest fel vei primi cele mai avizate sfaturi și vei evita complicațiile unor afecțiuni cutanate, în cazul în care acestea deja există.

Smart Medical oferă pacienţilor interesaţi o paletă largă de servicii medicale dermatologice de diagnostic şi tratament, dar şi intervenţii de mică chirurgie şi electrocauterizare, oferite de o echipă de medici specialişti dermatologi cu experienţă.

Surse:

www.aad.org

www.nhs.uk

www.cdc.gov

whatsapp