Sângele nostru este compus din globule roșii (eritrocite, care transportă oxigenul în țesuturi), globule albe (leucocite, care luptă cu infecțiile din corp) și plachete sanguine (trombocite, care ajută sângele să coaguleze). Specialitatea medicală care se ocupă cu studiul sângelui și al afecțiunilor asociate se numește hematologie.
Afecțiunile sangvine sunt acele patologii care implică producerea sângelui și a componentelor acestuia – hematii, trombocite și leucocite, factori și mecanisme de coagulare, proteine sangvine, imunoglobuline și anticorpi, iar diagnosticul și tratamentul acestora presupun de cele mai multe ori efort și implicare simultan a membrilor dintr-o echipă medicală multidisciplinară formată din hematolog, anatomopatolog și medic de laborator.
Clasificarea bolilor hematologice este extrem de complexă, câteva dintre denumirile cunoscute publicului fiind anemie, neutropenie, trombocitopenie, tulburări de trombofilie, sau afecțiuni din sfera malignă cum sunt limfoamele, mieloamele sau leucemiile.
Bolile hematologice sunt cunoscute publicului sub denumiri aparent banale, precum:
- Anemie;
- Tulburări de coagulare (trombofilie);
- Diferite forme de cancer: leucemie, limfom, mielom multiplu.
Medulograma este investigația esențială în diagnosticul hematologic și se realizează atunci când datele clinice, hemoleucograma, examenul morfologic al frotiului sanguin sau alte teste de laborator sugerează posibilitatea unei boli hematologice primare sau secundare, iar analiza morfologică a măduvei poate susține diagnosticul.
În ultimele două decenii vizita la medicul hematolog a devenit un must pentru femeile însărcinate sau pentru cele care își doresc o sarcină, deoarece cercetările privind tulburările de trombofilie au demonstrat că acestea sunt numitorul comun pentru o serie de probleme din preconcepție și sarcina, cum ar fi infertilitatea secundară, sarcina oprită în evoluție sau retardul de creștere intrauterină.
În cazul în care constatați prezența unor semne care ar putea indica o boală a sângelui, precum oboseală, senzație de amețeală și slăbiciune, infecții repetate, sângerări anormale, ar putea fi nevoie să consultați un specialist hematolog.
La Smart Medical Clinic, medicii noștri vă oferă consultații de specialitate, pentru identificarea afecțiunilor sângelui și stabilirea unui plan de îngrijire adecvat.