VItamine Piele

Ce vitamine și minerale sunt recomandate pentru piele, păr și unghii?

Distribuie

De obicei, mergem la medicul dermatolog când apare o problemă care ne afectează pielea, părul sau unghiile.

Aceasta abordare ar trebui să se modifice în sensul proactiv, acela de a vizita medicul dermatolog pentru a ne îmbunătăți aspectul fizic și pentru a avea o piele mai tânără, un par mai stralucitor și unghii mai sănătoase.

Fă o vizită la specialist și întreabă despre cum poți să fii mai frumoasă, dar și mai sănătoasă!

Vei fi uimită de multitudinea de tehnici inovatoare, de produse și suplimente ce conțin vitamine și minerale, care fac adevărate minuni în industria de frumusețe, combinate cu un stil de viață îndreptat spre și centrat pe menținerea și susținerea sănătății, deoarece nu există frumusețe fără sănătate.

Majoritatea medicilor dermatologi sunt de acord că o dietă echilibrată este esențială pentru o bună sănătate a pielii, părului și unghiilor, prin conținutul optim de vitamine și minerale din alimente, dar si ca suplimentele nutritive, administrate strict la indicatia specialistului, pot reprezenta un ajutor incontestabil.

Pielea, părul și unghiile sunt cărți de vizită ale sănătății. O stare bună a organismului, o funcționare optimă și un metabolism echilibrat se reflectă și în sănătatea pielii, părului și unghiilor.

O dietă echilibrată care conține proporții optime de legume, fructe, cereale integrale, grăsimi sănătoase din pește și fructe oleaginoase și surse de proteine bune din ou, carne slabă și lactate fermentate este o componentă importantă pentru sănătatea pielii, părului și unghiilor. La fel de importante sunt hidratarea, evitarea alimentelor superprocesate și gestionarea stresului. Excesul de dulciuri este un alt obicei greșit care dăunează siluetei, dar și aspectului exterior. La fel și odihna insuficientă.

Semnele că pielea, părul și unghiile au de suferit nu apar imediat după abandonarea obiceiurilor sănătoase. Acestea se instalează în timp și reprezintă semnale de alarmă care impun adoptarea unui regim de viață echilibrat. Dacă simptomele persistă, vizita la un medic dermatolog ar putea aduce recomandări suplimentare în ceea ce privește restaurarea sănătății pielii, părului și unghiilor.

Cum ne dăm seama că pielea, părul și unghiile au de suferit?

În ceea ce privește starea de bine a pielii, există câteva simptome care ar trebui să dea de gândit oricui. Un prim efect al unui regim de viață dezechilibrat poate fi deshidratarea, trădată de senzația de mâncărime, aspectul tern al pielii, accentuarea cearcănelor și a ridurilor fine. Și carențele de vitamine dau simptome precum roșeață, mâncărime, erupții de acnee sau îmbătrânire prematură. La nivelul părului, pierderea a mai mult de 100 de fire pe zi ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru oricine. Cât privește unghiile, dacă acestea se rup sau se exfoliază ușor, se impun anumite schimbări în ceea ce privește nutriția.

Vitamine și minerale care susțin sănătatea și vitalitatea pielii, părului și unghiilor

Majoritatea medicilor dermatologi sunt de părere că o dietă echilibrată asigură o bună sănătate a pielii, părului și unghiilor, prin conținutul optim de vitamine și minerale. Astfel, suplimentele ar trebui luate numai în anumite condiții, după o examinare medicală care evaluează și ia în calcul problemele de sănătate ale fiecărei persoane în parte.

În mod normal, orice persoană care vrea să-și păstreze starea de sănătate ar trebui să mănânce diversificat, din surse cât mai curate. Alimentele au un procent optim de nutrienți dacă sunt consumate cât mai aproape de cules și de preparare.

Există o serie de vitamine și minerale conținute în alimente care sunt garanția pe termen lung a stării de sănătate a pielii, părului și unghiilor. Acestea sunt:

1.Vitamina A. Aceasta previne efectele nocive ale razelor ultraviolete și este implicată în funcționarea glandelor sebacee de la baza foliculilor piloși. În plus, vitamina A împiedică fragilizarea unghiilor. Cele mai bune surse de vitamina A sunt lactatele fermentate, peștele, ficatul, morcovii, broccoli și dovleacul.

2.Vitamina B7 sau biotina. Un nivel optim de biotină păstrează integritatea podoabei capilare, prin menținerea oxigenării optime a scalpului. De asemenea, biotina poate revigora unghiile fragile. Mai mult, biotina este implicată în metabolizarea corectă a grăsimilor, ceea ce asigură sănătatea pielii. Cele mai bune surse de biotină sunt ficatul de vită, ouăle, somonul, avocado, carnea de porc, cartofii dulci și nucile.

3.Vitamina C. Aceasta este un puternic antioxidant, implicat în menținerea în stare bună a fibrelor de colagen din piele. Unele studii au indicat importanța vitaminei C în prevenirea cancerului de piele. Carența de vitamina C poate duce la subțierea și fragilizarea unghiilor, dar și la căderea părului. Cele mai bune surse de vitamina C sunt citricele, ardeiul roșu, căpșunile, roșiile, cruciferele (broccoli, conopidă, varză), pătrunjelul și cătina.

4.Vitamina D. Aceasta se secretă prin expunerea la soare, la nivelul pielii, și are multiple roluri în organism, cel mai important fiind reducerea riscului de cancer. Vitamina D asigură rejuvenarea cutanată și previne îmbătrânirea prematură. Deficiența de vitamina D a fost asociată în unele studii cu căderea părului. Fiind implicată în metabolismul calciului, vitamina D asigură și o bună sănătate a unghiilor. În cazul în care o persoană nu se expune corect la soare, aportul de vitamina D poate fi asigurat prin consumul de ulei de pește, somon, ficat de vită și alimente fortifiate cu vitamina D.

5.Vitamin E. Această vitamină are efect antioxidant și antiinflamator, fiind extrem de eficace în a întări pielea în fața acțiunii nocive a ultravioletelor. Vitamina E este extrem de importantă pentru un scalp sănătos și împlicit un păr sănătos. Un aport optim de vitamina E asigură o bună bază a unghiei și împiedică uscarea excesivă a cuticulelor. Vitamina E se găsește în uleiurile vegetale, nuci, semințe, dovleac, sparanghel, avocado, mango și spanac.

6.Zincul. Zincul este un mineral foarte important pentru piele: ajută în vindecarea după anumite răni, este implicat în diviziunea celulară, funcționează ca antioxidant și protector împotriva acțiunii nocive a ultravioletelor. Deficitul de zinc poate duce la degradarea și căderea părului. În ceea ce privește unghiile, carența de zinc poate duce la apariția petelor albe pe acestea. Surse optime de zinc sunt stridiile, carnea roșie, carnea de pasăre, ouăle, fasolea, cerealele integrale și lactatele fermentate.

7.Seleniul. Seleniul este un antioxidant, cu o valoarea deosebită în combaterea acțiunii razelor ultraviolete și implicit în reducerea riscului de cancer cutanat. Seleniul este implicat și în stimularea regenerăriii părului, prin combaterea radicalilor liberi. Acest mineral facilitează funcționarea optimă a tiroidei, ceea ce asigură o bună sănătate a părului și unghiilor. Cele mai bune surse de seleniu sunt nucile braziliene, fructele de mare, carnea de vită, curcan, fasolea, lintea și cerealele integrale.

8.Fierul. Acesta joacă un rol extrem de important în organism, deficitul având consecințe grave pentru sănătate. Un nivel optim de fier contribuie la frumusețea pielii, fiind implicat în metabolismul vitaminelor de tip B. În lipsa fierului, părul devine uscat și fragil, iar unghiile se rup ușor. Cele mai bune surse de fier sunt scoicile, spanacul, organele, carnea roșie, semințele de dovleac, fasolea și alimentele fortifiate.

 

Surse:

https://www.webmd.com/

https://ods.od.nih.gov/

https://www.hsph.harvard.edu

https://www.healthdirect.gov.au

https://www.everydayhealth.com

whatsapp