Inima este un organ esenţial, care ne ţine în viaţă şi de a cărei bună funcţionare depinde starea noastră de sănătate. Din păcate, la nivel mondial, bolile cardiovasculare au ajuns să fie principala cauză de deces, făcând mai multe victime decât orice altă boală, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Astfel, se estimează că până în anul 2030 peste 23 de milioane de oameni din întreaga lume îşi vor pierde viaţa din cauza bolilor cardiovasculare. Iar acest lucru în ciuda faptului că afecţiunile sistemului cardiovascular pot fi prevenite în cea mai mare parte. Prin urmare, recunoaşterea simptomelor atunci când acestea apar, este esenţială.
Nici în România situaţia nu este mai bună, ţara noastră numărându-se printre primele poziţii din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare.
Cauze de mortalitate în România
Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale inimii?
Bolile cardiovasculare sunt un grup de boli, respectiv afecţiuni ale inimii şi afecţiuni ale vaselor de sânge. Printre cele mai frecvente astfel de boli se regăsesc:
Care sunt factorii de risc care favorizează apariţia bolilor cardiovasculare?
Bolile cardiovasculare sunt cauzate de o serie de factori de risc, singurul asupra căruia nu se poate interveni fiind cel genetic. Dintre cei modificabili, asupra cărora se poate interveni, amintim:
Care este simptomatologia bolilor cardiovasculare?
În multe situaţii, simptomele bolilor cardiovasculare, atunci când nu sunt foarte accentuate, tind să fie ignorate de populaţie, fiind puse pe seama altor cauze. Atenţie, însă! Adresaţi-vă medicului de familie sau medicului specialist atunci când aveţi unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos, mai ales că în ultima perioadă vârsta de apariţie a unor astfel de afecţiuni a început să scadă.
Simptome ale unor afecţiuni ale inimii:
Cum prevenim apariţia bolilor cardiovasculare?
Bolile cardiovasculare se numără printre afecţiunile care pot fi prevenite, prin adoptarea câtorva măsuri ce ţin de stilul de viaţă. Pentru a preveni apariţia afecţiunilor inimii trebuie avute în vedere:
- Alimentaţia sănătoasă, bazată pe fructe şi legume;
- Mişcare zilnică;
- Renunţarea la fumat;
- Evitarea consumului în exces de sare;
- Evitarea consumului în exces de alcool;
- Menţinerea unei greutăţi corporale corespunzătoare;
- Evitarea pe cât posibil a stresului;
- Efectuarea de controale medicale periodice.
Sănătatea inimii dumneavoastre depinde doar de dumneavoastră!
La SMART MEDICAL CLINIC găsiţi o echipă de profesionişti care vă stau la dispoziţie, prin expertiza lor, cu cele mai bune recomandări medicale! Aparatura medicală de ultimă generaţie din cadrul SMART MEDICAL ajută la punerea unui diagnostic corect şi implicit la iniţierea unui tratament corespunzător afecţiunii de care suferiţi!
Pentru inima dumneavoastră alegeţi SMART!
Surse: